Reklaam sulgub sekundi pärast

TALLINNA NOORMEES TESTIS: kas inimesed tagastavad kaotatud rahakoti?

Ilmselt on suur osa inimestest kogenud seda lootusetuse tunnet, kui oled ühtäkki avastanud, et oled oma rahakoti ära kaotanud. Lisaks sellele, et kõik dokumendid tuleb uued teha, on halvemal juhul jäädud ilma ka rahast. Sellega seonduvalt otsustas Tallinnast pärit noormees Sergei Eensalu viia läbi sotsiaalse eksperimendi. 

Eksperiment ise seisnes selles, et noormees jalutas ringi pealinna tänaval ning näiliselt kogemata pani oma rahakoti püksitaskust mööda, mille tulemusena see maha kukkus. Eesmärgiks oli näha, kuidas inimesed reageerivad - kas kõnnivad edasi, tagastavad rahakoti või võtavad selle hoopiski endale. Tulemused olid head – umbes 20 inimesest vaid üks otsustas rahakoti endale jätta, kuid selle siiski hiljem tagastada. Buduaar küsis Sergeilt, kust tuli idee selline eksperiment läbi viia ja kuidas noormees ise tulemustega rahule jäi. 

"Olen mitu aastat jälginud erinevaid blogijaid ja alati mõelnud, et miks mitte ka proovida, sest mul on ka huvitavaid ideid, mida ma võiksin rahvale näidata. Youtube'i kanali avasin kuskil juuni keskel ja seal postitasin ühe eksperimendi, kus ma vaatasin, kas autojuhid austavad jalakäijaid ja kas nad annavad neile teed. Minu arvates oli see eksperiment edukas, vaatamata sellele, et see oli halvasti salvestatud ja heli oli kehv. See esimene katse andis mulle jõudu teha veel ühe video. Hakkasime sõbrannaga arutama, mille võtame järgmiseks teemaks ja kuidas saaks rahvast "üle kontrollida". Kuna paljudes riikides on lost wallet eksperimendid juba olemas, otsustasime ka sama idee kasuks, selleks, et vaadata, kuidas Eesti rahvas sellele reageerib," räägib Sergei. 

Ta lisab, et tulemustega jäi ta suures osas rahule: "Olen küll rahul ja arvan, et ka teised. Enne eksperimenti olin kindel, et 95% inimestest tagastab rahakoti - ja nii oligi. Kurb on see, et leidus ka inimene, kes võttis rahakoti endale, aga ta tagastas selle esimesel palvel ja palus vabandust. Väga loodan, et tulevikus ta kunagi seda ei korda."

Sergei tunnistab, et eksperimendi alguses ta natukene kartis, sest väga keeruline oli rollis olla. "Esimesed katsed olid minu jaoks rasked, sest oli väga keeruline olla rollis. Pärast läks lihtsamaks. Need on tõesti väga armsad momendid, kui inimesed tagastavad su rahakoti ja tekib positiivne emotsioon. 

Muidugi tulevad uued projektid, mida me hakkame lähiajal juba realiseerima. Kui kellelgi on huvitavaid mõtteid, ideid või ettepanekuid, siis võite mulle alati kirjutada sotsiaalvõrgustikes. See kõik on tehtud teie jaoks. Ma väga loodan, et ma ei solvanud kedagi. See kõik oli tehtud ainult heade kavatsustega."

Vaata kõnealust eksperimenti allpool olevast videost: