Reklaam sulgub sekundi pärast

TEADLASED AVALDASID: vähki ei tekita päike, vaid hoopis päikesekaitsekreemid?

Juba maast madalast on meid õpetatud päikest kartma. Selle tulemusena mürgitavad nii täiskasvanud kui ka lapsed oma keha toksiliste hormoone täis olevate kemikaalidega. Oleme ju juba pikka aega teadlikud faktist, et see, mida määrime oma nahale, lõpetab meie kehas. Seetõttu on paljud uuringud üle kogu maailma võtnud vaatluse alla päikesekaitsekreemid. 

Näiteks viidi Kanadas Manitoba ülikooli farmakoloogiateaduskonnas läbi uuring, kus vaadeldi tüüpilise päikesekaitsekreemi toimet. Tulemustest selgus, et enamik päikesekaitsekreemidest imendusid olulisel määral naha sisse ning seega imenduvad läbi naha ka vereringesse, võivad kahjustada rakuseinu ja põhjustada rakkude vohamist, mis omakorda viib vähi tekkeni. 

Enamik kreemidest sisaldab ka vähki tekitavaid aineid. Nendeks kemikaalideks on oksübensoon, triklosaan, parabeenid, ftalaatid jne. Eriti ohtlikuna tõid teadlased välja oksübensooni (oxybenzone), mida teadlased seostavad tapva nahavähi ehk melanoomi tekkega.

Uuritud päikesekaitsevahenditest sisaldas rohkem kui 40 protsenti ka A-vitamiini (kreemide koostises retinooli või retinoolpalmitaadi nime all), mida samuti seostatakse nahavähiga. Kuigi vananemist pidurdav A-vitamiin on siseruumides kasutatavates kreemides ohutu, siis päikese käes see aktiveerub ning suurendab nahavähki haigestumise riski. 

 

allikas: woked.co