Reklaam sulgub sekundi pärast

TEINE NAHK 15 MINUTIGA? Jah see on võimalik!

Kes meist ei igatseks tihedat töögraafikut ja kiiret eraelutempot tasakaalus hoides mugavate, kiirete ja tõhusate nahahooldustoodete järele? Võrreldes juba Kleopatra päevil tuntud näomaskidega on Aasiast alguse saanud kangasmaskid ehk ühelehemaskid nahahoolduses veel uustulnuka staatuses. Kuid tegu on aina enam kuulsust koguva trendiga – ühekordsed kangasmaskid pakuvad nahale kiiret kosutust (niisutust, sära, pehmust, kaitset) ja seda kodunt lahkumata.

Puuvilla- või tselluloosfliisist kangasmaski on mugav kasutada – võtad pakist välja, asetad (eelnevalt puhastatud) näole, silud kergelt üle, et niiske kangas kinnituks ning kannad kätele jäänud aktiivaine kaelale ja dekolteele. Jälgida tasub, et naha ja maski vahele ei jääks õhumulle. Õhuke kangas kohandub näo kontuuriga, tundudes nagu teine nahk. Silmadele, ninale ja huultele jäetud augukesed võimaldavad küll igapäevatoimetusi jätkata, kuid mõnusam on maski all siiski lõõgastuda. 15–20 minuti möödudes võib kanga eemaldada ning õrnalt nägu patsutada, et palele jäänud niiskus naha sisse imenduks. Pärast kangasmaski on nägu saanud justkui uue hingamise – niisutatuse, värskuse, täidluse, pehmuse ja sära.

Mis on maski koostises?

Nagu inimkehas, on ka kangasmaski üks peamisi koostisaineid vesi. Mitmete ühelehemaskide koostisainete loetelus esimesena nimetatud vesi aitab kaasa taimeekstraktide ning teiste koostisosade naha sisse imbumisele, et nahk neid paremini omastaks. Lisaks veele võib leida osade kangasmaskide koostisainete nimekirjast terve rea -ol-lõpuga komponente nagu näiteks butylene glycol ja dipropylene glycol. Tekib küsimus: kas tõesti sisaldavad need ühelehemaskid alkoholi, tuntud nahakuivatajat? Kuidas saab kangasmask sel juhul niisutava toimega olla?

Polüalkohole (nt propüleen glükool ja butüleenglükool) kasutatakse ilutoodetes sageli nahaniisutajate ja niiskuse säilitajatena. Butüleenglükool on üks leebematest glükoolidest, millel on muidki hüvesid – nimelt aitab see muuta kangasmaskide tekstuuri vähem kleepuvaks ja raskeks, samuti väldib maski koostise kuivamist, kui seda lisatakse teistele toimeainetele nagu tüvirakud, hüaluroonhape ja peptiidid.

Ühe-lehe näomaskid on sedavõrd tõhusad ka põhjusel, et nad tekitavad nahale füüsilise barjääri, mis kinnitab nahale heade toimeainete kokteili. Kangas on oklusiivse (veekadu takistava) efektiga, aidates aktiivainetel pikemalt toimida.

Ei ole küll teaduslikke uuringuid, mis kinnitaksid kangasmaskide hüvesid nahale, küll aga nõustuvad kosmeetikuid, et ühelehemaskidel on niisutavad, ergutavad, sära andvad, toitvad või silendavad omadused ning seeläbi on need kahtlemata teretulnud täienduseks igapäevases nahahooldusrituaalis. Enim rõhutatakse kangasmaskide niisutavat toimet, mis on ehk üks olulisemaid nüansse nahahoolduses – tähendab ju niiskusvaene nahk tugevuse kaotanud kaitsebarjääri, mis muutub vastuvõtlikumaks keskkonnamõjudele, põletikele, kiiremale kollageenikadule ning pigmentatsioonihäiretele. Kangasmaskid toovad niiskuse naha sisse kiiresti tagasi.

Kuidas leida seda õiget?

Kangasmaskide praeguses valikus leidub nii soodsahinnalisi kui luksuslikke variante igale nahatüübile: kuivale, rasusele/ebapuhtale, vananemisilmingutega ning tundlikule. Laias laastus on enamik kangasmaskidest nahka niisutava või pehmendava toimega, niisiis on kõrvaltoimete oht üliväike. Kes soovib niisutavat maski, otsigu koostisosade seast hüaluroonhapet, oomega-rasvhappeid ja polüsahhariide, kes tahaks nahale lisada sära, valigu C-vitamiiniga kangasmask. Vetikas ja aaloe rahustavad ja vähendavad ärritust. Kollageen taastab naha elastsuse ning on pinguldava toimega. Vananemisvastasteks koostisosadeks on näiteks peptiidid, luksuslik valge trühvel, nisuproteiinid ning kaaviari ekstrakt. Aktiivsöega kangasmask imab endasse liigse rasu ja toksiinid.

Erinevus on ka kangal, millega toimeained on immutatud. Mõned materjalid ei sobi teatud tüüpi essentside koos hoidmiseks. Näiteks paksema ja kreemisema tekstuuriga koostise puhul võib õhukesest puuvillakangast mask oma raskuse all laiali laguneda. Kui hoolega otsida, leiab ka geeljaid või taimsest viljalihast valmistatud maske, mis kinnituvad näole paremini ega valgu laiali.

Leidub kuulsusi, kes väidavad end kangasmaske kasutavat iga päev ning koguni mitu aastat järjest. Näiteks tuntud näitlejanna Cate Blanchett armastab kangasmaske kanda lennureiside ajal ning Hiina näitlejanna Fan Bingbing fännidele autogramme andes. Kui sageli kangasmaske kasutada, sõltub nahamurest ja maski tüübist, kuid üldiselt soovitatakse ühelehemaskidega nahka kosutada paar korda nädalas. Enamike maskide pakendile on märgitud soovitav mõjuaeg, mis varieerub 10–20 minutini. On neid, kes arvavad, et mida kauemaks mask nahale mõjuma jätta, seda parem, kuid ekspertide arvates võib kangasmaskil seeläbi tekkida vastupidine efekt. Mask tuleb näolt eemaldada, enne kui see kuivama hakkab, samuti ei ole soovitav jätta kangasmaski mõjuma üleöö, kuna sel juhul on efekt pöördeline – mask hakkab nahalt niiskust tagasi imama.

Tingimata ei tohiks pärast kangasmaski eemaldamist nägu pesta ega rätikuga nühkida! Nii kaob nahalt ka kõik kasulik ja maskist pole suurt kasu. Maskist näole jäänud niiskus tuleb hoopis õrnalt naha sisse hõõruda. Pärast kangasmaski tasub nahahooldusrutiini jätkata tavalise näokreemiga – see aitab maski jääkidel paremini imenduda ja hoiab niiskuse nahas kinni.

Mitte ainult näole

Lisaks näole leidub kangasmaske keha eri piirkondadele: lõuale, huultele, kätele, küüntele, dekolteele ning jalgadele. Näiteks jahutava toimega jalamaskid pakuvad tõelist spaakogemust, mis on ideaalne just praegustel kuumadel päevadel, tekitades jalgadel kerge jahendustunde ja tuues kosutust pärast lennusõitu, sportimist või pikka jalgadel seismist.

Hüdrogeeliga plaastrid rindadele sisaldavad reeglina rikkalikult erinevaid aktiivaineid, mis järk-järgult imenduvad nahakudede kaudu naha sisse, et trimmida dekolteepiirkonda ning vähendada lõtvunud nahka, mis muutub pärast maski regulaarset kasutamist elastsemaks ning siledamaks.

Kangasmaski kolm kasutusideed:

• Tunned end nagu orav rattas? Kasuta maski sõna otseses mõttes „jooksu pealt“ ning naudi kaunist ja niisutatud näonahka.

• Kasuta maski näiteks lennukis, et võidelda kuiva õhu mõjuga ja pane jume linnulennult särama!

• Paki kangasmask reisikohvrisse, et saaksid nahka värskendada ja jahutada pärast pikka ja  päikselist päeva.

 

Galeriis olevad maskid on saadaval:

WHAMISA Kaubamajas, Tradehouse’i ilupoodides, Sinu Looduskosmeetika e-poes, www.loverte.ee

THE BODY SHOP kõikides The Body Shopi kauplusetes ja www.thebodyshop.ee

PIXI kõikides I.L.U kauplustes ning Tallinna ja Tartu Kaubamajas

DAYTOX kõikides I.L.U. kauplustes

DERMOSIL www.dermosil.ee

YES TO Tradehouse’i ilupoodides ja Tallinna Kaubamajas

PAYOT Kaubamajades üle Eesti, I.L.U kauplustes ning Tradehouse’i ilupoodides

 

Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar juuli-august 2019. 

[gallery ids="2016959,2016960,2016961,2016962,2016963,2016964,2016965,2016966,2016967,2016968,2016969"]