Reklaam sulgub sekundi pärast

TRIIN KATARIINA TAMMERTI KOLUMN: kuidas luua oma unelmate elu?

Oma unelmate elu loomiseks on vaja eelkõige teadlikkust – tulla tähelepanuga olevikuhetke, kaardistada hetkeseis, sõnastada eesmärgid ning siis lasta südame saadetud märkidel end nende täitumiseni kanda.

Ma kontrollin juba üle kümne aasta aeg-ajalt, kas ma elan just täna, siin ja praegu oma parimat elu. Kas mulle meeldib kõik see, mille ma olen loonud, või vajab miski paremaks muutmist?

Mul oli ja on selleks kaks kontrollküsimust-mõttemängu:

1) ma kujutan ette, et mul vedeleb lugematu hulk miljoneid pangaarvel;

2) ma mõtlen sellele, et meie kõigi aeg siin on piiratud – ja ka sada aastat on piiratud aeg – ning milleks ma tahan oma väärtuslikku aega kasutada, mida endale ja teistele anda.

Sealjuures ei libastu ma esimese küsimuse juures lotovõidu fantaasiatesse, et ostan suure maja ja auto ning viin armsad puhkusereisile jne (mis on ka kõik muidugi toredad ajaviited), vaid ma mõtlen, mida ma nende piiramatute võimaluste juures reaalselt TÄNA teen.

Aastaid tagasi oli mul paar sellist töökohta, mille puhul sain aru, et ma käiksin seal ka siis, kui mul oleks liiga palju raha, sest need inimesed ja tegevusalad olid mulle lihtsalt nii inspireerivad ja armsad.

Südame järgi elamine

Paar aastat tagasi tundsin aga, et mu unelmate päev näeb välja pigem selline, et magan kaua, söön pika ja rahuliku hommikusöögi, kirjutan, jalutan, viibin looduses, ujun, söön kallitega õhtust ning seejärel loen, vaatan mõnda head filmi või tantsin hea muusika järgi. Kui enamik neist tegevustest on pigem tore meelelahutus, on mu päevades ikkagi töö ja eneseteostuse komponendina sees ka kirjutamine, sest raamatuid kirjutada oli mu unistus juba lapsena.

Ma alustasin sellise südame järgi elu elamist, kus ma teen ainult meeldivaid asju, 2016. aasta märtsis ja pangakontot vaadates tundus esialgu, et paar kuud pean ehk vastu. Aga mu teele sattus järjest põnevaid projekte ja häid võimalusi, nii et praeguseks olen nii kulgenud üle kahe aasta ja seda väga nautinud.

Väga tore on seegi, et kui varem säravat karjääri tehes oli mu isiklik elu tõuse, mõõnu ja ootamatuid pöördeid täis, siis oma unelmate elu elamisele keskendumisega koos muutusid ka suhted palju stabiilsemaks ja rahuldustpakkuvamaks. Selle seletuseks võib otsida erinevaid teooriaid, näiteks et olin ise varem liialt meesenergias ja alles rahulolevamaks ja naiselikumaks muutudes sai mu kõrvale tulla tõeliselt mehelik mees, või et sarnane tõmbab sarnast ning hakates kiirgama rahulolu, tuli mu ellu rohkem ka sama võnkesagedusega inimesi… Aga võib ka mitte põhjendusi-seletusi otsida ja lihtsalt nautida.

Originaalsed sammud

Tagantjärele tundub kõik üsna lihtne, aga muidugi koosnes mu teekond tegelikult suurest hulgast väikestest sammudest ja nii mõnigi kord ka tervest hulgast kõhklustest. Elu usaldamise meistriklass, ütlesin ma vahel ise oma vabakutselise kirjaniku elu kohta. Õnneks oli mu rajal terve hulk märke, mis mind toetasid ja kõige rõõmuküllasemat südame järgi elamise teed näitasid. Ja ma usun, et need vastused on igaühe jaoks alati käeulatuses – kui inimene midagi väga soovib, toetab teda selle saavutamisel kogu universum. Tasub lihtsalt unistada suurelt ja tegutseda julgelt, isegi kui südamesoovid nõuavad mõnikord „nagu teised” lahenduste asemel hoopis originaalsemaid samme.

Kui ma kaks aastat tagasi Tallinnast Võrru kolisin, siis nii mõnigi mu sõber arvas, et olen segi läinud, aga ma olen väga õnnelik, et julgesin neid arvamusi ignoreerida – mu elukvaliteet ja eluga rahulolu kasvas uskumatul määral.

Ma näen ka end ümbritsevate inimeste puhul, et kui nad julgevad teha seda, mida päriselt armastavad ja naudivad, siis on juba teekond puhas rõõm, saavutustest ja viljadest rääkimata.

„Loo endale elu, millest sa ei vaja puhkust!” on üks lause, mis sattus mu teele ja inspireeris mind väga. Sellest, et ma olen sellega hakkama saanud, sain aru siis, kui paar ägedat soojamaa- ja lumelauapuhkust osutusid peaaegu stressirohkemaks kui mu taevalik igapäevaelu.

Kasulikud nipid

Sõnasta oma soovid, unistused, eesmärgid – see programmeerib su aju nende täitumiseni viivaid võimalusi märkama. Mind inspireeris väga, kui lugesin Stanfordi ülikoolis läbi viidud uuringust, mis kinnitas, et soovide kirjapanemine on võimas rituaal: oma soovid ja eesmärgid kirja pannud koolilõpetajad teenisid aastate pärast teistest märkimisväärselt rohkem ja suurem osa neist oli oma eesmärgid saavutanud.

Usalda elu ja naudi teekonda. Praktiseeri kohalolekut, mindfulness’i, täie tähelepanuga olevikuhetkes olemist. Eckhart Tolle on sellest kirjutanud terve suurepärase raamatu „Siin ja praegu: kohaloleku jõud”.

Märka märke ja võimalusi, väikeseid suunaviitasid, mida elu su teele sätib. Juhuslikud kokkusattumused ei ole alati juhuslikud, sünkroonsus on võimas jõud, mille kaudu räägib sinuga su enda süda ja armastust täis universum.

Tee võimalikult palju seda, mida sa armastad – nii on iga päev rõõm ja sa saad selles järjest paremaks.

Öeldakse, et pikas perspektiivis mõjutavad meid kõige rohkem inimesed, kellega me suhtleme, ja raamatud, mida me loeme. Vali neid hoolega ja eelista selliseid, kes ja mis tekitavad head tunnet ja inspireerivad.

Ära unusta oma sisemist last – naudi protsessi, mängi, naera, lõbutse! Ma ei usu hambad ristis eesmärkide poole rühkimisse. Eneseületus võib olla nauditav, aga kui see enam seda ei ole, siis tasub pigem peatuda ja kurssi korrigeerida, leides viise, kuidas juba täna elu nautides sujuvalt oma unistuste täitumise poole voolata.

Ole enda vastu hea, sest sa oled iseenda kõige lähedasem inimene ja väärid parimat.

Unistuste täitudes võta kõik hea rõõmuga vastu, tähista ja ole tänulik!


Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar september-oktoober 2018.