Reklaam sulgub sekundi pärast

TUNNE OMA KÖHA! Köhaliikide tundmine aitab leida õige ravi

Köha on üks levinumaid tervisehädasid – peaaegu 70% inimestest esineb köha vähemalt kord aastas. Seepärast on äärmiselt oluline tunda köha erinevaid liike, see aitab valida õiget liiki ravi.

Köhimine on keha loomulik kaitsemehhanism, et hoida hingamisteed vabad. Igaüks meist köhatab kergelt vähemalt üks või kaks korda päevas, et puhastada kurku ja hingamisteid. Köha ägenemine viitab aga terviseprobleemidele. Millal on tarvis köhale tähelepanu pöörata? Mille suhtes peaks valvel olema? Millised on köha liigid? Kuidas neil vahet teha? Nendele küsimustele vastamine on oluline, sest see aitab valida köhale õiget liiki ravi.

Kuidas köha tekib?

Hingamisteede limaskest on kaetud närvilõpmetega. Nende ärrituse korral tekib köhahoog. Seda nimetataksegi köharefleksiks. Inimene hingab sisse õhku, kõri sulgub, jättes sissehingatud õhu kopsudesse lukku. Järgmisena tõmbuvad kokku hingamisega seotud lihased, mis põhjustavad sel viisil rõhu suurenemise. Ligikaudu 1,5 liitrit õhku surutakse läbi taas avanenud häälepilu kopsudest välja kuni 80 km/h kiirusega, aidates eemaldada ärrituse või takistuse põhjuse.

Köha liigid

Hea oleks teada, millist tüüpi köha meil esineb. Selline teadmine aitab otsustada, mida edasi ette võtta ja otsustada ravivaliku üle.

Kuiv köha või ärritusköha on ilmselt sagedasem köha liik, mida põhjustab ülemiste hingamisteede ärritus.

Kurgus kõditav köha on kõige tüütum, sest mõnikord ei aita köhimine üldse ärritajast vabaneda. Arstid nimetavad sellist kõditavat köha ka mitteproduktiivseks, sest selle köha korral on röga vähe või üldse mitte.

Kuiva köha kõige tavalisemad põhjused on külmetushaigused või gripp. Õhus leiduvad ärritajad nagu suits, tolm ja kuiv külm õhk ärritavad samuti hingamisteid. Kuiva köha ravi sõltub põhjusest, sest esmalt tuleb ravida põhihaigust. Külmetushaiguse või gripi tõttu tekkinud kuiva köha vastu saab abi ravimtaimedest. Kurguärritust leevendavad hästi paikse toimega ravimtaimed, eelkõige altee juure ekstrakt. Altees sisalduvad limaained moodustavad kurgu limaskestal kaitsekihi ja kurguärritus leeveneb.

Lahtist köha, nagu nimigi ütleb, iseloomustab iga köhahooga erituv röga, mistõttu nimetatakse sellist köha ka produktiivseks köhaks. Hingamisteede põletik põhjustab rohket limatootmist. Sekreedi kogunemisel vallandub köharefleks, et puhastada hingamisteed rögast. Lahtist köha põhjustavadki peamiselt külmetushaigused ja gripp. Sümptomid võivad avalduda juba nakatumise alguses ega pruugi kaduda veel pikka aega pärast haigusest vabanemist. Sellise köha ravis on traditsiooniliselt kasutatud ravimtaimi, eelkõige aed-liivateed, mis vedeldab röga ja soodustab selle väljutamist.

Psühhogeenne köha on mitteproduktiivne köha ja esineb harvem. Erinevalt teistest köhaliikidest puuduvad sellel füüsilised ärritajad. Selline köha kipub tugevnema ärevuse või stressi korral ning paranema, kui stress väheneb. Mingil määral on see normaalse seisundi võimendumine, sest kerget närvilist köhatamist esineb kõigil. Magamise ajal psühhogeenset köha ei esine. Võtmesõnaks psühhogeense köha ravimisel on tegeleda stressi ja ärevuse põhjustega.

Krooniliseks köhaks saab nimetada igat liiki köha, mis on kestnud täiskasvanutel üle kaheksa nädala või lastel üle nelja nädala. Kui teil on selge põhjuseta püsiv köha, siis peate pöörduma arsti poole. On tähtis välja selgitada köha põhjus ning välistada tõsised haigused. See on eriti oluline, kui te olete suitsetaja või kui teie sugulastel on esinenud kopsuhaigusi, näiteks astmat.

Köha ravi

Köhale sobiv ravim oleneb köha liigist ja põhjusest. Köharavimid võib jagada mitmesse kategooriasse:

* Köhapärssijad - neid kasutatakse kuiva või ärritusköha korral ja nende toime põhineb köharefleksi pärssimises kesknärvisüsteemis.

* Kurguärrituse leevendajad – kasutatakse samuti kuiva või ärritusköha korral. Nende toime on paikne ehk nad vähendavad kurgu limaskesta ärritust. Reeglina on kurguärrituse vähendajad looduslikud, enimtuntud juba eelpoolmainitud altee.

* Rögalahtistid ehk ekspektorandid – neid kasutatakse tavaliselt lahtise köha puhul ning toime põhineb kopsudes liigse röga vedeldamisel, mis kergendab köhides hingamisteede puhastamist.

Köharavimid on apteekides müügil nii retseptiga kui retseptivabalt. Et saada apteegist õige ravim on oluline apteekrile kirjeldada, millist tüüpi köha teil on ja kaua te olete juba köhinud. Üldjuhul võiks eelistada sellist köharavimit, mis toimivad korraga nii kuiva kui ka lahtise köha korral.