Reklaam sulgub sekundi pärast

ÜLLATAV UURING: isadele põhjustab beebi rohkem stressi kui emadele

Sageli arvatakse, et imik põhjustab emadele palju stressi ning isad on need, kes rahulikuna püsivad. Sooline stereotüüp ei pruugi aga sugugi paika pidada - vähemalt mitte kõigis olukordades. Uue uuringu sõnul stressavad isad uue ilmakodaniku tõttu palju rohkem kui emad. Nad lihtsalt ei räägi oma tunnetest.

Uuringus vaadeldi lähemalt 43 paari stressitaset peale haiglast kojuminekut. Meestelt ja naistelt võeti nii haiglas olles kui ka esimeste kodus oldud päevade jooksul süljeproov.

Mehed ei räägi oma tunnetest

Veel haiglas olles oli nii ema kui ka isa stressitase suhteliselt sarnane. Olukord hakkas aga muutuma, kui oli aeg haiglast koju minna. Nimelt hakkas isade stressitase olulisel määral tõusma. Kuigi emad tunnistasid ausalt, et nad olid kojumineku päeval väga stressis, teatasid isad, et nad ei muretse üldse. Süljenäit aga paljastas, et värske isa oli tunduvalt rohkem stressis kui ema. 

Stressihormoon langeb meestel aeglaselt

Naistel hakkas stress koju tulles langema oluliselt kiiremini kui meestel. Isad kannatasid see-eest aga väga pikaajalise stressi küüsis. Stress oli veelgi suurem, kui paar polnud abielus või kodus ootas väikest imikut ees vanem õde või vend. Mehed vabatahtlikult stressi aga ei tunnistanud, vaid kinnitasid, et nendega on kõik korras. 

 

allikas: Family Included