Reklaam sulgub sekundi pärast

UURING PALJASTAS: ka meeste bioloogiline kell tiksub!

Ainult naise vanus ei mõjuta asjaolu, kui suur on tõenäosus rasedaks jääda.

Kas lapse saamisel on "parim enne" vanust? Aga millal ollakse lapse saamiseks liiga vana? Palju on räägitud naise bioloogilise kella kohta ja sellest, kui vanalt võib veel rasedaks jääda. Nüüd on aga välja selgitatud, et ka mehe vanus võib oluliselt mõjutada perekonna loomise võimalusi.

Ajakirja Guardian sõnul ei tohiks ka mehed laste saamist liiga kaugele tulevikku lükata. Naiste võimalus rasedaks jääda väheneb oluliselt peale 35. eluaastat, kuid isegi kui naine on noorem, mõjutab ka mehe vanus raseduse võimalust.

Alla 30-aastastel naistel, kelle partner on veidi üle kolmekümne, on rasestumisvõimalus ligikaudu 73 protsenti. Raseduse tõenäosus langeb aga 46 protsendile, kui mees on üle 40-aastane. Seega tiksub bioloogiline kell meestel samamoodi nagu naistel: keha muutub, mida rohkem eluaastaid turjale koguneb.

Lohutuseks kahtlejatele

Mehe vanus võib oluliselt mõjutada rasestumisvõimalust ka siis, kui mees on naisest noorem. Näiteks 35-40aastastel naistel on oluliselt suurem tõenäosus jääda rasedaks, kui nende partner on alla kolmekümne aastane, kui kallim on naisega sama vana.

Isegi kui mees on vanem, pole naisel siiski võimatu rasedaks jääda. Seda tõestavad muuhulgas näiteks 55-aastane George Clooney ja tema 39-aastane abikaasa Amal Clooney, kes said juunikuus kaksikute vanemateks. Või Rolling Stones'i muusik Mick Jagger, kes sai detsembris 73-aastasena jälle isaks. 

Uuringu tulemused võivad ka kasuks tulla: see võib aidata laste saamisele õigeaegselt mõtlema hakata, eriti nendel juhtudel, kus mees mõtleb, et tema vanus ei mängi mingit rolli. 

 

allikas: Guardian