Reklaam sulgub sekundi pärast

UURING SELGITAS: kodukeemia on eriti ohtlik naiste kopsudele

Kodukeemia sissehingamise mõju selgitati uuringus, kus osales üle 6000 inimese ja mis kestis 20 aastat. Uuringust selgus, et puhastusvahendite sissehingamine on eriti ohtlik naiste kopsudele. Seetõttu soovitavad teadlased, et kodu koristamiseks kasutataks ainult vett ja lappi.

Hiljutise uuringu sõnul võib koristamiseks mõeldud vahendite pidev sissehingamine olla sama ohtlik nagu 20 sigareti suitsetamine päevas. Puhastuskemikaalide sissehingamise mõju uuriti lähemalt uuringus, kus osales üle 6000 inimese ja mis kestis 20 aastat. 

Astma risk suurenes

Uurijate sõnul mõjutasid kemikaalid kõige rohkem naiste kopse. Koristajatena töötavate või kodu regulaarselt koristavate naiste kopsud said samasuguse kahjustuse osaliseks nagu suitsetaksid 20 sigaretti päevas 10-20 aasta jooksul.

Samasugust mõju ei täheldatud meeste kopsudele.

Korrapäraselt kodukeemiat kasutavatel naistel oli ka oluliselt suurem astmarisk kui neil naistel, kes kemikaale ei kasutanud. Teadlaste sõnul võib see olla tingitud sellest, et pidev kemikaalide sissehingamine ärritab limaskestasid.

Täiendavad uuringud on vajalikud

Teadlased soovitavad antud uuringu põhjal, et kodu koristamiseks kasutataks vaid vett ja mikrokiududest valmistatud lappi. 

Kuna uuringus osales vähe naisi, kes ei kasuta mitte kunagi koristamiseks kemikaale, ei saa uuringu tulemusi üldistada. Uuringus osales ka liiga vähe neid, kes koristajatena töötaksid. Nendel põhjustel on teadlaste meelest vaja läbi viia täiendavaid uuringuid. 

 

allikas: Women's Health