Reklaam sulgub sekundi pärast

VAIMSETE PRAKTIKATE TERAPEUT ELINA KADAJA: „Õppetunnid isiklikest kogemustest on alati up to date!”

„Soovin inimesi inspireerida laskma lahti mõistuse poolt projekteeritud piirangutest, et saaksime kõik elada oma unistuste elu südame tõe järgi,” ütleb Elina Kadaja , kes on välja andnud raamatu, mis õpetab kasutajale läbi kogemuse leidma sisemist rahu, kindlustunnet ja usaldust, et unistused tõepoolest saavad täituda. Elinas endas aga on peidus veel palju muudki! 

„Soovin inimesi inspireerida laskma lahti mõistuse poolt projekteeritud piirangutest, et saaksime kõik elada oma unistuste elu südame tõe järgi,” ütleb Elina Kadaja , kes on välja andnud raamatu, mis õpetab kasutajale läbi kogemuse leidma sisemist rahu, kindlustunnet ja usaldust, et unistused tõepoolest saavad täituda. Elinas endas aga on peidus veel palju muudki! 

„Olen alati olnud suurelt mõtleja ja julge pealehakkaja. Usun, et esimene samm on pool võitu ja see tuleb kohe ära teha, kui mõte veel soe on,” alustab Elina oma põnevat lugu ja lisab, et juba lapsepõlves huvitasid teda teemad, mida koolis ei õpetatud. „Soovisin raamatutest ning koolitustelt õpitut peale praktiseerimist kohe ka eakaaslastega jagada ja nii algaski minu teekond aktivistina juba koolipõlves. Gümnaasiumi lõpuks olin juba katsetanud erinevaid strateegiaid unistuste elluviimiseks ja selle abil kujunes enesekindlus, et minna välismaale,” jutustab Elina. 

Nii ei läinudki kaua, kui naine juba USAs ukselt uksele raamatuid müüs, seejärel Kopenhaagenis ülikoolielu maitses ja pärast seda LAsse põrutas. „Seal kujunes mul soov olla kõva ärimutt ja oma strateegiat järgides sattusin tööle Iraaki, kus ma olin administratiivjuht ehituskonsultatsioonifirmas ja sain kõiki varem õpitud ärimaailma tarkusi ära kasutada,” meenutab Elina, kes Eestisse tagasi tulles hakkas sügavamalt tegelema hoopis oma südamehääle kuulamisega. „Jõudsin tervendamise teraapiate ja enesearenguni läbi isikliku vajaduse vabaneda ebakindlustest, ärevusest, depressioonist ja muudest õnnetunnet pärssivatest seisunditest ja nii saigi minust peale mitmeid kursusi ja õpetusi isikliku arengu, sisemise töö ja vaimsete praktikate terapeut.” 

Elina, kes igapäevaselt aitab inimestel läbi hingamis- ja kehatööpraktikate saada kontakti oma pärisloomusega, jagab oma tähelepanu veel ka oma sisemaailma ruumi loomise ja sealt ammutatud tarkuste jagamise vahel. „Alates oktoobrist veedan aega Ecuadori koolis, kus õpin tantrajoogat šamanistlikus võtmes ja praktiseerin üha sügavamalt tervenemise kunsti. Sealt edasi lähen Guatemalasse ja plaan on minna ennast täiendama veel teistessegi eksootilistesse riikidesse.” Reisida on naine otsustanud üksinda ja üheotsapiletiga, mistõttu pole teada, millal ja kust täpsemalt ta kodumaale naaseb.

Raamat kui truu kaaslane

„Mäletan, kui lapsepõlves tundsin tugevalt ebapiisavuse ja mittekuuluvuse tunnet. Paistsin välja elurõõmus, aga tegelikult olin tihti depressiivne ja sukeldusin raamatutesse, et sealsest maailmast elujanu ammutada,” meenutab Elina, kes enda sõnul käis raamatukogus nagu kommipoes. Küsimusele, kuidas sündis naise enda raamat „Edukate elustiili käsiraamat”, vastab ta kiirelt ja konkreetselt, et raamatu idee sündis vajadusest kellegi või millegi järele, mis näitaks ette, mida tegema peab, et õnnelik olla ja oma elu ülesande poole liikuda. „Vajasin tööriista, mis tuletaks pidevalt meelde, mida on vaja teha ja kuidas käituma peab, et elu saaks kogu aeg olla õnne, võimaluste ja kvaliteedi tipus. Mul oli peas meeletult infot ja riiulis raamatuid, kuidas seda teha, aga ma teadsin, et teoreetilisest infost on vähe kasu, kui plaani paberil ja pidevalt silma all ei ole,” räägib Elina. 

Raamat õpetab selle kasutajale läbi kogemuse leidma sisemist rahu, kindlustunnet ja usaldust, et unistused tõepoolest saavad täituda. „Kui oled selle raamatu praktikasse võtnud, siis saad universumi seadustest hästi aru ja taipad, et peale igat tõusu tuleb mõõn ja õnnetunne sõltub sisemisest tasakaalust, mitte välistest teguritest,” viitab Elina raamatu kasulikkusele ja lisab, et välismaailma saab suurepäraselt manipuleerida läbi sisemaailma korrastamise. „Kui sa selle raamatuga koos väikeseid samme hakkad astuma, siis on tulemused fantastilised ja õppetunnid isiklikest kogemustest on alati up to date.” 

Oma igapäevaks püüabki naine luua visiooni, mille „Edukate elustiili käsiraamatu” järgi endale manifesteerinud on. Üks suurimaid õppetunde sealjuures on olnud ajafaktoriga arvestamine. „Vahel olen suures hulluses, sest tean, et see töötab ja olen tahtnud kõike kohe ja praegu. Kui ma aga piisavalt aega ei varu, siis pole ei minul aega asja mõnuga võtta ega universumil aega ümberkorraldusi teha, et see kõik saaks kerguse ja helgusega minuni jõuda.” 

Armsad inimesed igal mandril

Rahvusvahelist äri ajades ja reisides muutub maailm Elina sõnul hästi pisikeseks. „Lõpuks polegi muud kui ajavahe, millise mandriga koostööd teed. Tänu mitmetes riikides elamisele tunnen end kodus seal, kus on turvaline, inspireeriv ja mulle armsad inimesed. Koduigatsus tekib vaid inimeste järele ja ka see leiab piisavalt tihti lohutust või lahtilaskmist,” mõtiskleb Elina ja lisab, et õnneks on tal armsaid inimesi peaaegu igal mandril.

Iga kord, kui naine on end uude riiki sisse seadnud, toimub täielik nullist ülesehitamine, mis nõuab loobumist igasugusest varem illusioonidena loodud identiteedist, väljakujunenud arusaamistest, harjumustest ja turvatundest. „Kuna sisemaailmas hakkab toimuma suur hirmude torm, siis on see parim viis enese kasvatamiseks, sest kõigest, mis ei toeta minu heaolu, tuleb ellujäämise nimel lahti lasta.” Väljakutseid on tal sealjuures olnud palju. „Näiteks Kopenhaagenis olin seisus, kus kogu mu palk läks otse õppemaksuks ja mul endal polnud ei kodu ega süüa. Los Angelesse kolides varastati teel sinna ära kõik mu säästud. Pidin täielikult universumit usaldama, et minuga saab kõik korda.” Sama lugu on ka eesmärkide täitmisega – tuleb vabaneda kõigest, mis selle eesmärgi realiseerumist ei toeta. „Olen näinud, et universum tahab meile kõike võimaldada, kui me ei klammerdu oma mõtete ja tegudega asjade külge, mis pole sooviga samal sagedusel. Seepärast tuleb enda jaoks peale eesmärgi püstitamist ka selgeks mõelda, mida sa oled valmis ohverdama ja palju pühenduma.”

Lapsed tulevad õpetama

Elina sõnum maailmale on olla enda suhtes tähelepanelik. Tema sõnul on igaüks meist juba täiuslik mudel, et teha asju, mis meid rõõmustavad. „Soovin julgustada eelkõige lapsevanemaid, et nad märkaksid õppetunde, mida nende lapsed on neile õpetama tulnud. Et vanemad oleks tähelepanelikud oma valu ja hirmude projekteerimise suhtes oma lastele, sest nemad on tulnud siia, et õpetada meile tingimusteta armastust ja õnnelik olemist ilma hirmu, komplekside ja vihata. Soovin, et lapsevanemad jätaksid oma ego tagaplaanile ja seostaksid laste kasvatamist turvalise ruumi loomisega, et see, juba täiuslik hing, saaks sirguda ja oma asja ajada. Kui meile on lapsest saati sisendatud eneseusku, siis saadab see meid kogu elu,” lausub Elina kuldsed sõnad ja lisab, et lastega on tal alati eriline side olnud. „Me mõistame teineteist. Lapsed on ka minu parimad akulaadijad, sest nad on täielikult hetkes kohal ega mõtle mineviku valust ega tuleviku hirmudest. Ainus aeg, kui nad hetkes pole, on siis, kui nad otsivad järgmist asja, mille üle rõõmu tunda.” Lisaks lastele valib naine enda ümber alati inimesed, kes räägiksid talle asju, mida ta ise veel ei tea, ja kingiks talle kogemusi, mida tal veel ei ole. „Lahtise südamega loomingulised hinged ja lapsed,” võtab Elina teema lühidalt kokku.

Usalda südamehäält!

Elina suurim soov on inimesi motiveerida, et tema enda elukeskkond nende inimeste seas saaks olla järjest elujaatavam, positiivsem, külluslikum ning enese ja üksteise arengut toetav. „Soovin kõiki julgustada usaldama oma südamehäält ja unustama ära vanemate, õpetajate ja muude arvamusliidrite lora õnne kohta, mis tuleneb sageli nende enda isiklikest, ja kahjuks piiratud, kogemustest ja teadmistest. Meie igaühe enese südames on olemas pisike tõde, mis on ainulaadne just meile endale ja vajalik usaldada, et saaksime mängida elu mängu helguse ja kergusega armastuses.”

Enim motiveerivad Elinat hetked, kui mõni kirjapandud soov esitleb end võimalusena päriselus. „Kui olen unistusele andnud füüsilise vormi ehk ta kirja pannud, siis muutub see justkui oma energiaga olendiks, kes hakkab õigeid võimalusi ligi tõmbama,” kirjeldab ta n-ö magic-momenti, mis annab mõista, et sa tõepoolest oled ise oma elu looja. 

Igavus ei ole mugavus

Kuidas suhtub naine aga tuntud soovitusse teha iga päev midagi sellist, mida sa ei ole varem teinud või mis on sinu jaoks täna ebamugav? „Minu jaoks on ebamugav endast pilti teha või lasta kellelgi teisel seda teha ja see siis internetti üles laadida,” muigab naine ja lisab, „ma teen seda ikka, aga sellise naljaka tundega.” 

Iga hetk on aga ainulaadne ja võimalus muuta seni mugavaks saanud mustrit. „Igavus pole enamiku inimeste jaoks tegelikult kuigi mugav,” arvab Elina, kuna tänapäeva dopamiininarkomaanid ei suuda üle kolme sekundi uue infota toime tulla. Naine ise on kogu elu olnud mugavustsoonist väljahüppaja ja talle see sobib, sest ka ta ise on suur infonarkomaan. „Aga nüüd olen teekonnal, kus tarbin infot tunnetega kogemuse tasandil läbi südame. Vahel juhtun kokku äärmiselt ebamugavate tunnetega, mille erksa olemasolu eest olen siiski tänulik, sest nii saavad minu jaoks kättesaadavaks ka emotsionaalse spektri helgemad värvid. Kõik on tasakaalus.” 

Elina viis lihtsat sammu igapäevaelu kontrolli alla saamiseks:

NB! Päeva kõige olulisem osa on hommik!

Istun sirge seljaga maha, toolile või kuhu iganes, nii et mu selgroog on sirge ja istmikuluud vastu maad. Valin ennast äratama mõne mõnusa ilma sõnadeta meditatsioonimuusika ja kuulan vaikust oma peas. Blogis on „Lihtne 10-minutiline kuulamismeditatsioon”, mis sind selles protsessis aitab. 

Kestus: 10-30 minutit

Peale meditatsiooni kirjutan käsiraamatusse üles kolm kuni viis asja, mille täna ära teen (vähemalt üks nendest võiks toetada sinu suure unistuse täitumist), ja kolm kuni viis asja, mille eest tänulik olen. Nii tõstan oma vibratsiooni ja loon suurepärased eeldused, et väikesed eesmärgid saavad täidetud. Sätin käsiraamatu koos kirjapandud ülesannetega nähtavasse kohta, et see mulle siis ikka pinda käiks. 

Kestus: 3-5 minutit

Kindlasti hoidun sotsiaalmeediast ja ka uudistest. Veedan oma hommiku kohaloleku praktikas mõne tujutõstva instrumentaalmuusika saatel. Nii ei risusta ma oma teadvust mittevajaliku informatsiooniga, mis minu päeva dikteerima hakkaks. 

Söögi tegemine ja selle nautimine on samuti väga oluline, et see toimuks austuse ja tänulikkusega. Söök on energia ja kütus minu kehale. 

Kestus: 20 minutit

Minu lemmik füüsiline käimatõmbaja on viie tiibetlase jooga. See kiire ja lihtne praktika hoiab mu keha toonuses ja annab energiat. 

Kestus: 10 minutit

NB! Boonusnipp kogu päevaks: leian põhjuse tunda armastust, tänulikkust ning kaastunnet igas kogemuses ja näha võimalust väljakutsetes!


Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar november-detsember 2018.