Reklaam sulgub sekundi pärast

VALE RAVI VIIS poisi aastateks vaimuhaiglasse, kus teda peksti ja väärkoheldi

Ida-Soomest pärit poisile määrati arstide poolt vale ravi ning selle tagajärjel sattus laps aastateks vaimuhaiglasse. Nüüd on Jere otsustanud oma õõvastava looga avalikkuse ette tulla, sest soovib, et ka teised teaksid, kuidas lapsi vaimuhaiglates koheldakse. Näiteks keeratakse haiged lapsed vaiba sisse, neid pekstakse ja aheldatakse nööri külge, vahendavad Yle.fi uudised. 

9-aastane Soome poiss Jere oli muidu täiesti terve, aga koolis väga aktiivne. Jere ja tema vanemad kutsuti seetõttu kooli koosolekule, kust võtsid osa ka psühholoog ja sotsiaaltöötaja. Viimased surusid vanematele peale, et liigse aktiivsuse tõttu oleks mõistlik, et Jere alustaks ADHD ärevushäire ravimist, kuigi ükski arst polnud lapsel kõnealust haigust diagnoosinud. Ka ähvardati vanemaid lastekaitsega, kui nad raviga nõus ei peaks olema. 

Järgmisel päeval võttis poiss esimese tableti. Kõik oli korras, kuni last tabas hoog - ta hakkas ennast kraapima ja hammustama, karjus ja keerles mööda põrandat. Kohale kutsuti ka kiirabi. Hoog kestis viis tundi. Kiirabitöötajate sõnul tabas poissi seletamatu psüühiline häire, mille põhjustas võetud ravim. Kõnealust ravimit poleks Jerele mitte mingil juhul anda tohtinud, sest tema geenides oli kalduvus vaimsele häirele.

Vaid ühest tabletist piisas, et tekitada poisil vaimne häire, mis viis ta aastateks vaimuhaigla seinte vahele. Sellest sai terve pere jaoks väga suur katsumus. Jere viibis kokku kuues vaimuhaiglas, milles kõigis kasutati tema peal vägivalda. Näiteks keerati ühes asutuses kõik agressiivsed lapsed ja noorukid vaiba sisse. Samuti piirati ebaseaduslikult laste liikumisvabadust. Ühte last hoiti kinni nööri otsas, mida too ise ära võtta ei saanud. Samuti väänasid hooldajad laste käsi selja taha, peksid nende pead vastu seina, näljutasid neid ning laste kätel ja jalgadel olid tihtipeale verevalumid ning põletusarmid. 

Paljud vägivalla juhtumid ei tule aga mitte kunagi välja, sest kirjalikke tõendeid ei ole. On olnud ka juhtumeid, kus lisaks valeandmetele on hooldeasutustes tõendeid hävitatud. Selliseid juhtumeid, kus lapsele määratakse psüühiline ravi pelgalt telefonikõne peale, on Soomes palju. Probleem seisneb selles, et lapsi hooldeasutustesse suunavad omavalitsused ei tunneta oma vastutust. Laste vaimuhäiretes süüdistatakse vanemaid ning nende suhtlust omaenese lapsega piiratakse julmal viisil. 

Praeguseks on Jere 16-aastane. Kodus on ta saanud olla veidi üle aasta, kuid aastad kinnises asutuses on teinud poisiga oma töö. Tal on raskusi õppimisega, kirjutusvahendid ei püsi tal korralikult käes ning tal on probleeme rääkimisega. Väikesest peale luuletusi kirjutanud Jere ei suuda enam tekstigi korralikult paberile kirja panna. Oma viimase jutu kirjutas ta vahetult enne pikemaks ajaks raviasutusse saatmist – ta oli siis 11-aastane.