Reklaam sulgub sekundi pärast

8. rasedusnädal

Sinu beebi on 14- 20 mm pikk.

Tema pea on endiselt kehast suurem ning näojooned jätkuvad moodustamist. Tal on olemas keel ja ninasõõrmed - isegi ninaots on näha. Tema lõua juures hakkab kujunema suu. Järgmised kaheksa päeva on silmade ja sisekõrva arengu seisukohalt äärmiselt olulised, sest need on tasakaalu ja kuulmise keskus.

Suurem osa lapse siseorganitest- süda, aju, maks, kopsud ja nnerud- on mingil kujul juba olemas. Südametegevus on normaliseerunud ja pumpamisvõime kasvanud. Paberõhukese naha all on näha veresooned.

Seni moodustasid lapse luustiku kõhrluud. Nüüd hakkavad neid asendama luurakud. Käsivarre ja jalgade kondid tugevnevad ja pikenevad ning hakkavad moodustuma liigesed. Laps hakkab liigutama, ehkki teie seda veel ei tunne.

 

Emale: Kui sa ei ole veel arstile jõudud, siis nüüd peaksid seda küll juba tegema. Perearst teeb mõned analüüsid ja kinnitab sulle seda, mida sa juba tead. Samuti pead ennast arvele võtma naistearsti juurde, kus uuritakse pärilikke haigusi, tehakse vereproove, mõõdetakse vererõhku ja mõõdetakse emakakaela. Kui oled üle 35-aastane,siis võiksid kaaluda ka lootevee analüüsi tegemist.  Kui oled esimest korda rase, siis suure tõenäosusega ei ole kõhtu veel näha. Rasedana pea igaks juhuks meeles neid väikeseid tarkusi: vähenda kofeiini tarbimist, suurenda kaltsiumi tarbimist, anna kehale rohkem puhkust ja igaks juhuks ära vaheta ka kassiliiva, sest kasside kaudu levib ohtlik geneetiline haigus toksoplasmoos.

 

Jaga oma kogemust sellest nädalast: