Reklaam sulgub sekundi pärast

Viies elukuu

Beebi istub toe najal ja hakkab keerama algul raskemas suunas- seljalt kõhule. Ta pöörab end küljelt küljele ja liigub põrandal kõhu peal edasi. 

Laps suudab lähedal oleva esemeni küünitada ja seda haarata. Ta hoiab lelu kindlalt peos ja kui see maha kukub, hakkab otsima. Kõik, mis kätte satub, läheb ka suhu. Laps uurib meelsasti oma käsi ja jalgu, aga uudistab ka kaugemal olevaid esemeid.

 Ta jälgib ema-isa, kes tema ümber askeldavad, ning leiab üles läheduses oleva rääkija. Oma nime kuuldes hakkab ringi vaatama ja hüüdjat otsima. Laps toob kuuldavale väga erinevaid häälikuid, sealhulgas kaashäälikuid (g, k, d, b) ning täis- ja kaashäälikute ühendeid (na-na, ba-ba).

Ta kuulab, kui temaga räägitakse, ja laliseb pauside ajal vastu. Kuigi ta ise ei ütle veel ühtegi sõna, saab ta juba aru mõne tähendusest (näiteks sellest, mida tähendab –ei).

Ta matkib helisid ja ahvib miimikat, naeratab ning häälitseb tähelepanu äratamiseks. Laps mängib meelsasti asjadega, mis teevad häält, kui neid raputada. Saab aru põhjuse ja tagajärjest seosest. Kiindub mõnda pehmesse mänguasja või tekki. Selle võiks külla kaasa võtta, et lapsel oleks võõras kohas kergem kohaneda.

 

Lisa kommentaariumi on kogemusi, mõtteid ja soovitusi viienda elukuu kohta.

Lisa galeriisse oma  beebi pilt viiendal elukuul.