Reklaam sulgub sekundi pärast

12. rasedusnädal

Sinu laps on pealaest jalatallani mõõdetuna umbes 61 mm ja kaalub 8- 14 g.

Sinu laps on pealaest jalatallani täielikult arenenud, ehhki organid arenevad edasi, eelkõige aju. Sõrmed ja varbad on üksteisest eraldunud ning juuksed kasvavad. Luud kõvenevad. Suguorganid hakkavad muutuma soole vastavateks. Tekivad häälepaelad ning ajuripats hakkab eritama hormoone. Lapse oskused selles faasis on hämmastavad: ta liigutab käsi, sõrmi ja varbaid, naeratab, kortsutab kulmu ja imeb pöialt.

Seedesüsteem suudab nüüd glükoosi imeda. Kuid nabanöör jätkab vere pumbamist platsenta ja lapse vahel, et pakkuda talle toitu ning vabaneda jääkainetest, mida lapse kiire kasvamine tekitab.

 

 

Emast: Kui iiveldus on nüüd tagasi tõmbunud, võivad sind kurnata taas peapööritus ja peavalu, sest vererõhk tõuseb. Isegi kui sinu kõik sümptomid vastavad raamatutes räägitutele, valgusta kindlasti ka oma arsti kõigist muutustest, mis puudutavad sinu tervist. Emaka kasvades hakkab see aina rohkem põie peale suruma ja seetõttu sagenevad sinu külastused tualettruumi. Mõnel ilmneb see sümptom alles kolmandal semestril, kui beebi on piisavalt suur. Sinu tujumuutused vähenevad, sest platsenta on võtnud üle sinu hormoonide tootmise. 

Jaga oma kogemust sellest nädalast: