Reklaam sulgub sekundi pärast

39. rasedusnädal

Sinu laps on pealaest pepuni mõõdetuna umbes 36 cm pikk ja kaalub üle 3,25 kg.

Suurem osa lootevillast on kadunud ja laps seal end sündimiseks valmis. Laps neelab lootevilla koos looteveega alla ning kogub need koos teiste eritistega oma soolestikku. Need hoogustavad esimese väljaheidete tekkimist, milleks on mustjas mekoonium.

Kopsud täiustuvad ja pindaine tootmine kasvab. Sa ei pruugi kõiki lapse liigutusi selles staadiumis tunda. Nabanöör on umbkaudu 51 cm pikk ja umbes võrdne sinu lapse pikkusega pealaest jalatallani.

Sinu organismi toodetud rasedushormoonid võivad sünnitusjärgselt nii poiss- kui tüdrukbeebide rindade turset põhjustada ning neist võib koguni pisut piima tulla. Ka suguelundid- tüdrukutel häbememokad ja poistel munandikotid- võivad olla suurenenud. Need kõrvalmõjud peaksid kaduma varsti pärast sündi, kui laps sinu verevarustusest lahutatakse. Sündimishetkel on sinu lapsel 300 luud, mida on rohkem kui täiskasvanuil, kellel on 260 luud. Osad luud kasvavad lapse suuremaks saades kokku.

 

Emale: Sa tunned ennast suure ja kohmakana, aga see möödub kohe-kohe. Tõenäoliselt on sul nüüd kergem hingata. Kuna sünnitus läheneb, siis teeb keha selleks viimaseid ettevalmistusi – sul võib tõusta söögiisu, samas võib  kõht lahti minna. Limakork võib eemalduda ja sellega kaasneda ka väike veritsus. Ka kaal võib pisut langeda. Paljud naised kinnitavad, et öö enne sünnitust on neil väga hea uni justkui keha teaks, et ees ootab vaevarikas päev. 

 

Jaga oma kogemust sellest nädalast: