Reklaam sulgub sekundi pärast

EKSPERDID ÕPETAVAD RIKKAKS saamise valemit

Rikkaks saada ei ole kunagi hilja ning head võimalused selleks võivad tekkida nii 20ndates kui ka hoopis 50ndates. Üldiselt näitab ajalugu, et kõige kiiremini saab rikkaks, kui lood oma firma ja muudad selle edukaks, aga see pole kaugeltki ainus viis. Kokkuvõttes võib see ju olla ka hoopis lotopilet, mis sinust miljonäri teeb. Kui sa pole veel rikkaks saanud, ära kaota lootust!

Uurisime kolmelt targalt, kogenud ja edukalt eksperdilt, kas poole aastaga on võimalik rikka(ma)ks saada ning kuidas alustada liikumist suurema rahakoti poole.

Ekke Lainsalu, raamatu „Palgatööga rikkaks” autor: Alusta suurema palga küsimisest!

Kõige lihtsam viis oma sissetuleku koheseks kasvatamiseks on asuda palgaläbirääkimist pidama, ehk maakeeli: küsida palka juurde. Need, kes omale palka oskavad juurde küsida, teenivad keskmiselt 15–20% rohkem kui need, kes loodavad tööandja armule. Oletame, et su praegune kuupalk on 1500 eurot kätte. Kui sa teeniksid 20% rohkem, teeks see aastas 3600 eurot lisaks. See on peaaegu kaks kuupalka. Eeldusel, et sul on distsipliini ja sa ei löö seda raha niisama laiaks, on sul võimalik kolme aastaga kõrvale panna üle 10 000 euro. See on juba märkimisväärne summa, mida saab kasvatama hakata. Näiteks kasutada korteriostu sissemaksena, et elamist hiljem välja üürida. Aja jooksul on sul võimalik niiviisi endale soetada mitu üürikorterit, mis hakkavad sulle tooma üsna mõnusat passiivset tulu. Su vara kasvatab kinnisvara väärtuse kasv, mis on ajalooliselt ainult ülespoole liikunud. Raha kaotab väärtust, kinnisvara aga jääb. Sa ei saa küll multimiljonäriks, aga sul on võimalik selliselt majandades oma vara väärtust samm sammu haaval suurendada, mis garanteerib muretu tuleviku.

Selleks, et saaksid oma unistuste poole liikuma hakata, on vaja tegutseda. Esimene, kõige lihtsam viis oma sissetuleku kasvatamiseks on käeulatuses. Selleks on su igakuiselt saadav töötasu, mida on võimalik kõrgemaks rääkida. Sinu kõige riskivabam viis on suurendada oma praegust palka. Ja kui küsid õigesti, saad sa palgatõusu, millest su töökaaslased võivad vaid unistada.

Vallo Arumäe, ettevõtja, investor ja ettevõtlikele inimestele mõeldud kasvukeskkonna Starfish Academy kaasasutaja: Kõigepealt saa vabaks ja siis rikkaks!

Enne kui saame rahas mõõdetavalt rikkaks, on meil vaja saada vabaks. Teisisõnu, jõuda olukorda, kus me ei pea oma sissetulekute suurendamiseks enam tegema aktiivset tööd, sest meie raha ehk investeeringud käivad meie eest ise tööl ja see katab igakuised kulutused. Väga suur elukvaliteedi muutus on tegelikkuses vaid mõnetuhande eurose igakuise passiivse sissetuleku kaugusel, mida oma investeeringute kaudu on võimalik saada. See aga eeldab rahalisi teadmisi, mida meile koolis ei õpetatud.

“Kiiresti rikkaks saamine” on müüt ja äärmiselt ebatõenäoline, isegi kui oled juba omandanud vajalikud rahalised teadmised ja astunud esimesi samme. Endale sobiva tee leidmise protsess võib võtta aastaid õppimist ja pühendumist. Poole aastaga võime liikuda oluliselt lähemale sellele, et meil tekiksid eeldused saada kontroll oma raha ja elu üle tulevikus tagasi.

Neli sammu, millest alustada:

* Esiteks, tea kus sa oled (kas sul on täielik pilt oma tänasest finantsolukorrast, sh täidetud isiklik finantsaruanne). 

* Teiseks, tea kuhu sa lähed (kas sul on silme ees kristallselge tulevikupilt ehk kas tead, mida sa tegelikult tahad). 

* Kolmandaks, sea endale ühes kuus (passiivse) tulu eesmärk, kus investeeringud katavad su igakuised kulutused. 

* Viimaseks, planeeri selle plaani elluviimiseks vastavad ressursid ehk aeg ja raha, et see ei jääks pelgalt unistuseks. Kui palju sa oled valmis uusi teadmisi omandama ning selle saavutamiseks oma aega ja raha panustama? 

Kuidas selleni kõige kiiremini jõuda? Tee otsus, et see on see, mida sa tegelikult soovid ja millele oled valmis järgmised aastad pühenduma. Seejärel alusta finantskirjaoskuse ehk raha keele õppimist, reaalsete olukordade simuleerimist toetavas kasvukeskkonnas ja oma teadmiste ellu viimist väikeste sammudega.

Indrek Saul, tippjuhtide koolitaja ja kasvustrateegia coach: Aita teistel rikkaks saada ja ka sina saad rikkaks!

Poole aastaga rikkaks pole realistlik ning sellise eesmärgi saavutamiseks tuleks vist panka röövida. Nii kiirelt on väga keeruline rikkaks saada, kuigi rikkaks saamise retsept ise kõlab väga lihtsalt: sa saad rikkaks siis, kui aitad teistel rikkaks saada! Mina tegelen igapäevaselt firmade konsulteerimisega ning aitan neil leida uusi rahateenimise võimalusi. Oma kogemusest võin öelda, et rikkaks saab siis, kui aitad teistel ettevõtetel raha teenida. 

Oluline on teha vahet raha teenimisel ja raha kokkuhoidmisel. Viimane on küll ratsionaalne, aga ei tee kunagi rikkaks. See-eest raha teenimine on nii ratsionaalne kui emotsionaalne. Kulusid saab kokku hoida kuni 100%, aga tulusid saab suurendada kümnetes kordades. Jaapanis on levinud üks elufilosoofia, mis kannab nime ikigai ja aitab ühtlasi nii rikkaks kui õnnelikuks saada. Igaüks meist peaks otsima oma ikigaid ehk elu mõtet. Sa oled leidnud oma ikigai, kui su karjäär koosneb neljast üheskoos toimivast mullist: sa teed midagi, mida hästi oskad, mis sulle endale meeldib, mida maailmal on vaja ja mille eest makstakse ka hästi raha. 

 

Ameerika kuulus ärinaine, kirjastaja, telenägu ja kirjanik Martha Stuart saavutas rahvusliku kuulsuse ja suurema edu alles 52-aastaselt, tegutsedes korraga mitmel erineval rindel. Täna on tema vara väärtus üle 300 miljoni dollari. 

Netflixi looja Reed Hastings ei olnud oma idufirmat luues sugugi verinoor tudeng, nagu Eestis kombeks on. Reed alustas karjääri matemaatikaõpetajana ning pärast Stanfordi Ülikoolis magistrikraadi kaitsmist asus tööle IT-firmasse, kus arendas välja viirusetõrjeprogrammi. Netlixi idee tuli tal 37-aastaselt. Praegu on mees 58-aastane ning tema varanduse väärtust hinnakse 3,8 miljardi dollarini. 

Ka maailmakuulus luksusmoelooja Vera Wang ei alustanud oma äri 20ndates. Nooruses oli ta andekas iluuisutaja, kuid jäädes välja olümpiamängudele sõitvast Ameerika uisukoondisest, otsustas ta keskenduda moele. Wang töötas ligi 17 aastat Vogue ajakirjas toimetajana ning aastal 1987 liituss ta Ralph Lauren’i moemajaga. 40-aastaselt disainis Wang oma esimese pulmakleidi. Vera Wang on täna 69-aastane ning tema varanduse väärtus on ligi 500 miljonit dollarit.

 

Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar mai-juuni 2019.