Reklaam sulgub sekundi pärast

KIM KIYOSAKI 5 soovitust Eesti naistele

On 21. sajand ja naiste finantsiline iseseisvus pole juba ammu uudis. Siiski sõltuvad paljud naised veel praegugi liiga palju oma abikaasadest, sest neil ei ole piisavalt julgust ja ettevõtlikkust ise oma rahaasjadega tegelemiseks.

Finantsteemalise bestselleri "Rikas naine" autor ning tunnustatud ettevõtja ja esineja Kim Kiyosaki ütleb, et Eesti naised ei ole selle murega üksi: Rootsis tehtud uuringust selgus, et 37% naistest lahutaks oma õnnetu abielu, kui neil oleks piisavalt rahalisi vahendeid ja finantsteadmisi. Kim tõi Edu Akadeemiale välja viis soovitust, mida Eesti naised peaksid järgima, et oma rahaasjade üle kontroll saavutada.

1. Ole julge!
"Julgus tekibki alles siis, kui midagi kardad," ütleb Kim. Paljud naised kardavad oma tegevuse tagajärgi, mistõttu ei julgegi nad tihti ette võtta seda, mida oma südames soovivad. Ainus võimalus oma hirmudest ülesaamiseks on aktsepteerida igasuguseid tagajärgi ja neid mitte karta. "Ma leian, et parim saavutamise ja naudingu tunne tuleb oma suurimatele hirmudele otsa vaatamisest ja neist jagu saamisest. Seal peitubki tõeline õnn ja areng," on Kim seisukohal.

2. Tee endale selgeks, mis on sinu jaoks oluline!
Esimene samm on otsustada, kas soovid olla sõltuv või iseseisev. "Kui otsustad anda kogu oma finantselu ja -tuleviku kellegi teise kätesse, siis ütleksin, et oled tõeline mängur," arvab Kim. Ainus asi, mida sõltuvana teha saad, on loota, et saad teise tegutsemisest ka ise mingit kasu. Kui aga soovid olla iseseisev, pead hakkama selle eesmärgi nimel kohe tööd tegema – tagaplaanil seismine ei ole enam võimalus.

3. Hari ennast raha ja investeerimise teemadel!
Tavakoolis ei õpetata reaalses maailmas vajalikke rahalisi oskusi. Seega pead end ise finantsteemadel harima. On palju raamatuid ja seminare, mis aitavad sul rahamaailmast aru saada. Näiteks võid lugeda Kimi raamatut "Rikas naine", mille ta kirjutas, et jagada teiste naistega oma kogemusi ja teekonda vaesusest finantsvabaduseni.
Samuti võid abi küsida teistelt edukatelt inimestelt. "Minu reegel siinkohal on järgmine: ma soovin õppida ainult neilt inimestelt, kes tegelevad aktiivselt just sellega, mida ka mina teha tahan," jagab Kim oma põhimõtet, mida tasub kindlasti järgida. Ta arvab, et liiga paljud naised usaldavad pimesi oma raha nõuandjale või finantsplaneerijale eeldusel, et nad oskavad rahaga targemalt ümber käia. "Suur osa finantsplaneerijaid ja konsultante ei ole huvitatud sinu harimisest. Nad on müügiinimesed, kes pakuvad toodet või teenust," hoiatab Kim.

4. Koosta lihtne plaan!
Mida sa soovid rahaliselt saavutada? Tee endale selle küsimuse vastus selgeks, et saaksid edasi liikuda. "Eesmärkide seadmise ja nende poole sammumise ilu seisneb selles, et kui oled juba hakanud tegutsema, muutub kõik lihtsamaks," arvab Kim. Seega koosta plaan ja sõnasta see väga lihtsalt. Näiteks mõtle, kas soovid investeerida rahavoogu või kapitalitulu. Kui oled alguspunkti selgeks teinud, on edasi juba lihtsam.

5. Alusta väikselt!
Kindlasti teed sa alguses vigu, mistõttu pead alustama väikeste sammudega. "Minu esimene kinnisvarainvesteering oli pisike kahe magamistoa ja ühe vannitoaga maja. Selle esimese kogemuse käigus õppisin üürikinnisvara omamise ja haldamise põhitõdesid. Õnnestus ka mitu valet sammu teha. Oleks mu esimene katse olnud aga 50-korteriline maja, läinuks mu vead mulle palju rohkem maksma," räägib Kim. Lisaks pead sa kohe alguses natukene oma raha mängu panema, et märgata muutusi oma finantsides. "Üks lihtne samm, mida saad kohe astuda, on uurida aktsiate kohta firmades, mille vastu sul on huvi, ning osta esialgu vaid paar osakut. Sinu aktsiaturge puudutav intelligents tõuseb hetkega, kui hakkad jälgima ja tähele panema, mis sinu aktsiatega igapäevaselt toimub," soovitab naine. Kim on kindel, et kui teed läbi kõik need viis sammu, kasvavad su finantsteadmised kiiresti ja juba varsti saavutadki püstitatud eesmärgi – olgu see siis rahaline iseseisvus või lihtsalt olulised teadmised finantsmaailmast.

Kui sa tahad Kimilt rohkem õppida, siis vaata tema tasuta webinar'i SIIT, mille ta tegi ainult Eesti naistele.