Reklaam sulgub sekundi pärast

Seda vajab iga väike ja suur laps oma perelt 12 korda päevas

Oma lapsi teadlikult kasvatavad emad juba teavad, millest juttu tuleb. Loomulikult on see kallistamine ja füüsiline kontakt oma lapsega. Juba sajandeid on teadlased testinud ja kinnitust saanud, et kallistamine on lastele väga oluline ja seda mitte ainult väikelastele vaid ka teismelistele. Võib olla viimastele isegi rohkem, et hoida ja säilitada seda lapsest traditsiooniks kujunenud rituaali, mis vastastiku väga palju annab, väestab, stressi ja hirme vähendab ning parandab isegi immuunsust ja laste sooritusvõimet koolis. 

Oma lapsi teadlikult kasvatavad emad juba teavad, millest juttu tuleb. Loomulikult on see kallistamine ja füüsiline kontakt oma lapsega. Juba sajandeid on teadlased testinud ja kinnitust saanud, et kallistamine on lastele väga oluline ja seda mitte ainult väikelastele, vaid ka teismelistele. Võib olla viimastele isegi rohkem, et hoida ja säilitada seda lapsest saati traditsiooniks kujunenud rituaali, mis vastastikku väga palju annab, väestab, stressi ja hirme vähendab ning parandab isegi immuunsust ja laste sooritusvõimet koolis. 

Ameerika psühhoterapeut Virginia Satir väidab, et iga laps vajab neli kallistust päevas, et ellu jääda ning kaheksa kallistust, et läbi elu kulgeda. See on nn miinimumplaan ning näiteid ajaloost, kus lapsed jäävad haigeks või surevad emaarmastuse puudumise tõttu, on piisavalt palju. Kaksteist kallistust on aga vajalik selleks, et areneda ja kasvada ning olla õnnelik ja tulevikus edukas. Lapsepõlves ja noorukieas vähe kallistusi kogenud inimesed lähevad tihti kuritegelikku teed ja langevad sõltuvuste ohvriks, kergemal juhul ei suuda nad suhtesse pühenduda ja partnerit usaldada. Kallistused alandavad vererõhku, tekitavad kuuluvustunnet ja ei lase hingelisel üksindusel tekkida. Traditsiooniline ja igapäevane kallistamine pereliikmete vahel aitab üle elada ka tülisid ja pingeid, mis peres ikka aeg-ajalt tekivad, sest see ei lase lähedustundel kaduda.

 

Kust alustada oma kallistamise traditsiooni peres?   

Kui kallistamine pole sinu peres igapäevane traditsioon, siis alusta sellest, et kallista igaühte hommikutervituseks või miks mitte äratuskella asemel. Samuti on hea hetk kallistamiseks perega hommikul hüvasti jättes enne kooli või tööleminekut, ning taaskohtumisel ja enne magamaminemist. Alati ei pea kallistama, oluline on füüsiline lähedus ja see võib väljenduda ka paitegemisena või selja silitamisena. Kui laps on väikesest peale kogenud kallistusi ja hellusi, siis üldjuhul vajab ta seda ka teismeas. Tihti aga ei pea vanemad ise enam seda oluliseks ning lähedane side katkeb. Kui  suuremate lastega on see side katkenud, siis on seda võimalik alati taastada mõne kavala ja lapsele meeldiva nipi abil, näiteks võid pakkuda talle koju saabudes tassikese mõnusat teed või kakaod ja samal ajal, kui ta seda joob, tee talle selja- või jalamassaži ning räägi koolipäevast. Laste kehad on samamoodi väsinud nagu täiskasvanutel ja neile kindlasti meeldib selline emahool. See on ka hea võimalus lapsele aega pühendada, sest psühholoogid ütlevad, et minimaalselt 15 minutit päevas peaks iga pereliige ja eelkõige laps saama nn isiklikku tähelepanu. 

 

Kui keegi veel küsib, et milleks see kõik vajalik on, siis vastus on väga lihtne - selleks, et teie head peresuhted peaksid vastu aastaid ja aastakümneid ning lastest kasvaksid õnnelikud ja terve närvikavaga inimesed, kes oskaks oma lapsi ja abikaasasid õnnelikuks teha.

 

Buduaar.ee