Postitusi: 14224

Sushi tegemine?

Postitatud: 20-02-2012 00:13

Nii, kavas see endale ette võtta.

Kuid samas sooviks teada, kuidas keegi teeb ise.


Äkki saab näpunäiteid, kuna ise teen esimest korda. :)
Postitusi: 3736

Postitatud: 20-02-2012 00:15


youtubis on tohutult õpetusi,olen ka ise selle järgi teinud ja on tulnud väga head:).
Postitusi: 951

Postitatud: 20-02-2012 00:18


Merekapsas lauale, riis peale, kalapulk vahele, rulli.
Postitusi: 5988

Postitatud: 20-02-2012 00:26


Mis rohkem huvi pakub? Riisi keetmine, rullimise tehnika..?
Postitusi: 14226

Postitatud: 20-02-2012 00:26


Eestis on mitu head kokanduslehekülge, soovitan sealt otsida. Üks samm-sammult õpetus siit:

http://www.toidutare.ee/galerii.php?id=9895


Siis veel:

http://www.toidutare.ee/retsept.php?otsi=1&string=sushi
http://nami-nami.ee/otsing.php?val=sushi&action=search&retseptid=on
http://kokaraamat.ee/otsimine.php?otsisona=sushi

Tegelikult sushi Eestis praegu nii populaarne, et iga teine lehekülg räägib sellest. näiteks ilublogi G-reveals'i sushivideo: http://g-reveals.blogspot.com/2011/12/sushi-valmistamise-opetus.html
Postitusi: 5988

Postitatud: 20-02-2012 00:30


Tsiteeritud:

Eestis on mitu head kokanduslehekülge, soovitan sealt otsida. Üks samm-sammult õpetus siit:

http://www.toidutare.ee/galerii.php?id=9895


Siis veel:

http://www.toidutare.ee/retsept.php?otsi=1&string=sushi
http://nami-nami.ee/otsing.php?val=sushi&action=search&retseptid=on
http://kokaraamat.ee/otsimine.php?otsisona=sushi

Tegelikult sushi Eestis praegu nii populaarne, et iga teine lehekülg räägib sellest. näiteks ilublogi G-reveals'i sushivideo: http://g-reveals.blogspot.com/2011/12/sushi-valmistamise-opetus.html


Kerge notice - toidutare pildil olev riis pole küll pestud. Pestud riis peab olema nii puhas, et vesi ei oleks enam hägune ja riis on juba veidi paisunud ja täiesti piimjasvalge.

Grete mökerdamine pani silmad päris valutama. Määris nagu võid saiale. Riisi ei tohi pigistada ega suruda! Riis peab säilitama oma algse kuju, ehk makirulli vahel peab olema näha terved selgelt eristatavad terad mitte riisipudru.
Postitusi: 14224

Postitatud: 20-02-2012 00:31


Pakub huvi koostisained kui ka tegemine.

Oo, ma tänan Static ;)
Postitusi: 5988

Postitatud: 20-02-2012 01:01


Kõigepealt - riis peab olema õigesti tehtud, alustades sellega, et riisi PEAB pesema. Olete teinud kunagi seda riisi mis on juba kotti pakendatud ja vaja ära keeta? Milline see vesi pärast on? Täiesti valge, räpane.. Riisi ladustatakse nagu Eestis vilja. Suurtes salvedes ja kunagi ei tea kes seal oma kummikutega otsas on roninud. Minu jaoks on pesemata riis (ükskõik mis toidus) täiesti vastuvõetamatu. Riisi pestakse jooksva vee all ja on puhas siis kui vesi jääb täiesti valgeks ja riisiterad on täiesti piimjalt valged, paisunud, kuid tekstuurilt juba sellised mida annab sõrmede vahel surudes purustada.
Teiseks tuleb riis õigesti keeta ja maitsestada. Kõige jubedam asi mida mu silmad sushivaldkonnas on näinud, on see kui topiti tavaliselt Uncle Bensi riisi nori vahele ja nimetati seda rulli sushiks. Palun, tehke, kuid see ei ole sushi - see on eesti mehe riisirull.
Sushi peab olema piisavalt kleepuv, et kui sa nori lehe tõstad õhku, midagi alla sealt ei kuku. Riisi ei tohi norile suruda või nagu G-Reveali videos - "pahtlina" peale määrida. Õrnalt näppudega, kõikjale paras kiht. Ühele nori lehele kulub umbes 160g riisi ja futtomakit tehes oleks täidise kaal umbkaudu 80g.
Täidiseks soovitaks alati ka ühte "selgroogu" - kurki või avokaadot, midagi mis aitaks rulli kuju hoida. Mida sushi sisse panna - pole antud juhul mõtet ette dikteerida. Kõik see mida me oleme harjunud sööma on anyway nö "american style" sushi e. sushi mis ei ole ligilähedalegi õigele Jaapani sushile mis maigutab alles suud ja on ka (ilmselt paljudele üllatuseks) väga kallis.
Kodus mängides võib sushile ka kastmeid teha. Angerjaga sobib hästi teriyaki kaste, teravama maitse fännidel soovitan blenderis kokku miksida näiteks majonees ja chilli kaste. Kastet võib panna nii peale kui ka sisse (sisse pannes mitte suures koguses). Kuramakide (riis väljaspool nori) puhul saab kaunistuseks kasutada ka igasugust peenikest puru - mooniseemneid, seesamiseemneid, lendkalamarja.. Midaiganes.
Nigireid tehes ei tasu riisi käes väga soojendada sest see võib muuta riisi maitset. Seetõttu ei ole ka Jaapanis naistel sushikokaks asja kuna nende peopesa temperatuur on pool kraadi soojem.
Kui sushi rull on valmis, võib otsad ära tasandada, kuid mitte kunagi ei lõigata nori lehte maha. Lõikamiseks on vaja teravat nuga ja märga lappi, peale igat lõiget tuleks nuga märja lapi peal puhastada. Lõigatakse poolitamise meetodiga - tükk võrdselt pooleks, järgmised uuesti pooleks jnejne.
Sushi tuleks ära süüa kohe, sest juba 10-15 min pärast hakkab sushi kvaliteet trastiliselt kukkuma ja ka riis muutub seistes kuivaks. Seetõttu on minujaoks näiteks täiesti ulmeline mõista kuidas mõni firma siin Eestis müüb poodides karbis valmis sushit ja annab realiseerimistähtajaks lausa 2 ööpäeva, lol. Olen nendes karpides näinud isegi tuunikala ja siis tegin küll suured silmad, sest tuunikala kisub juba mõne tunni pärast halliks e. roiskuma.
Kui sushiriisi sai rohkem keedetud, saab seda ka säilitada. Äädikaga maitsestatud riis ei lähe niipea nö "halvaks" - testitud. Küll ei tohi seda mingil juhul panna külmkappi, sest just siis läheb ta kõvaks ja tekstuur.. Muidugi mikrokas väike soojendamine sellistel juhtudel on alati abiks, kuid pigem säilitada toatemp. aga õhukindlalt suletuna.

Eem, mis veel.. Ma ei tea. Küsi ise.
Postitusi: 732

Postitatud: 20-02-2012 10:59


sushi riisi keeda täpse õpetuse järgi, muidu läheb untsu
Postitusi: 782

Postitatud: 20-02-2012 11:34


Tahaks ka ära proovida kunagi.
Postitusi: 1125

Postitatud: 21-02-2012 16:45


Mina olen vaid ühe korra teinud ja õnneks oli üsna õnnestunud proovimine.

Soovitaks kindlasti teha kõvasti eeltööd ja õpetusi 100% järgida.

Varu ka piisavalt aega :)
X