Postitusi: 1848

Küsimus espressomasina omanikele

Postitatud: 02-07-2014 11:32

Tere !

Rääkige, millised ube kohvi tegemiseks kasutate ja millised on teie arvates parimad. Küsimusel on tegelikult ka põhjus. Nimelt mulle meeldib, kui lattel on paks vaht peal, aga endal seda saavutada eriti ei õnnestu. Teine asi on see, et latte võiks jääda ilusti "kihiline", aga mul nagu "settib" kohv ka põhja ja seguneb piimaga. Lugesin just, et see palju piimavahtu tuleb oleneb peamisel ubade õlisisaldusest. Olen kasutanud Paulingi ube - vaht tuleb päris hea, aga maitse poolest need oad mulle ei meeldi. Lavazza oad on juba tiba paremad, aga nendega erilist vahtu ei tule. Väga head oad on Gourmet Coffe Caffe Crema, aga nendega ei tule samuti erilist vahtu ning kohv ei jää kihiline. Selline vaht nagu pildil ei taha kuidagi tulla. Samuti ei jää enamus ubadega seda alumist piima osa, sest kohv seguneb. Kuidas teete teie head lattet?
Postitusi: 2618

Postitatud: 02-07-2014 15:23


Ma kasutan ka Illy v6i Segafredo ube ja Latte Macchiato tuleb ideaalne välja. Samas ma ei teadnudki, et see ubadest oleneb. Mis automaat sul on? Mul tuleb k6igepealt kuum piim, siis piimavaht ja siis espresso, k6ik samad kogused ja jääb väga ilusti kihiline. Automaat on Miele 5060.
Postitusi: 1848

Postitatud: 03-07-2014 14:15


Tsiteeritud:

Ma kasutan ka Illy v6i Segafredo ube ja Latte Macchiato tuleb ideaalne välja. Samas ma ei teadnudki, et see ubadest oleneb. Mis automaat sul on? Mul tuleb k6igepealt kuum piim, siis piimavaht ja siis espresso, k6ik samad kogused ja jääb väga ilusti kihiline. Automaat on Miele 5060.


Proovin siis ka neid ube, ega nagunii on vaja erinevaid proovida, et endale sobivaim leida. Aga ubadest oleneb vaht jah. Mu Jura raamatus on kirjutatud järgmist.

Espressot kattev vaht ehk crema koosneb õlidest, valkudest ja suhkrutest. vahu tihedus ja konsistents sõltub kohvisegust. Robusta ubade korral on vahtu harilikult rohkem kui Araabika ube kasutades. Erinevus tuleneb sellest, et robustas on õlisid ainult 10%, aga araabikas 16%. Õlid sisaldavad küll palju maiseid ja on kohvi aroomi seisukohalt äärmiselt tähtsad, kuid teisest küljest takistavad korraliku vahu moodustamist.

Automaat on selline. http://www.euronics.ee/t/46799/espresso-ja-kohvimasinad/espressomasin-impressa-j9-3-jura/13610 Ma ei taha kuidagi uskuda, et asi masinas on. Sõbrannal on väga vana Jura masin, selline suur must kolaks, mida enam ammu ei müüda, aga tal tuleb palju vahtu. Kasutab Lavazza ube, aga mul ei tule kuidagi norm vahtu. Olen proovinud ka erinevate piimadega. Tegemist ei ole muidugi mingi hullu probleemiga, kui üritan lihtsalt selgusele jõuda, miks nii on:)

Aga mis mõttes tuleb sul kõigepealt piim, siis vaht? Mul tuleb vaht ja siis espresso. Vahustaja pealt saab panna piima peale, aga mul see koguaeg vahu peal. Kuidas sul siis on? Et ühest ja samast torust, ilma lülitit keeramata tuleb alguses piim ja siis vaht?
Postitusi: 2618

Postitatud: 03-07-2014 15:22


Me rääkisime vist erinevatest asjadest. Mina rääkisin Latte Macchiatost, ehk kolmekihilisest kohvist klaasis ja sina rääkisid piimakohvist v6i cappuccinost?
Mu kohvimasin teeb m6lemat, nii piimavahtu kui kuuma piima, midagi pole vaja keerata, need tulevad erinevatest torudest.
Ma sain valesti vist aru, ma rääkisin koguaeg piimavahust ja sina kohvivahust? :D
Postitusi: 1848

Postitatud: 03-07-2014 17:51


Ei ei, ma räägin ka ikka Latte Macchiatost. Lihtsalt, mu masinal on kaks toru, ühest tuleb piim (kas siis tavaline kuum piim või piimavaht, vastavalt sellele, kumma ise valin). Teisest torust tuleb espresso. Ma ei ole kunagi näinud, et ühelegi masinal oleks piima jaoks kaks eraldi toru. Ühesõnaga pildil on piimavahustaja. Selle asendit muutes saab siis valida, kas piim või piimavaht
Postitusi: 2618

Postitatud: 03-07-2014 23:10


Mu masinal on kaks k6rvuti auku, ühest siis tuleb kuum piim ja teisest piimavaht. Latte Macchiatol tuleb esimesena kuum piim, siis piimavaht ja viimasena espresso, nii jääbki ilus kihiline. kui lasta piimavahtu ja siis espressot, siis vajub viimane p6hja ja kogu moos.
Postitusi: 1848

Postitatud: 04-07-2014 10:05


Mul puudub kahjuks võimalus lasta eraldi. Samas ei tohiks asi selles olla, näen sõbrannade pealt, kellel tuleb ka vaht+kohv ühest torust, et jääb siiski ilus kihiline. Mul ei jää. Aga suured tänud sulle;) Aga ootaks veel arvamusi ubade osas.
Postitusi: 15746

Postitatud: 04-07-2014 10:18


Eks eelistada jah caffe crema ubasid (soovitna vältida maitsestatud ubasid, jätavad masina niii siirupiseks, kuigi on maru head). Aga muidu üks hea võimalus on see, et piim eraldi tassi vahtu lasta ja siis see lihtsalt kohvile peale valada.
Postitusi: 1848

Postitatud: 04-07-2014 12:08


Tsiteeritud:

Eks eelistada jah caffe crema ubasid (soovitna vältida maitsestatud ubasid, jätavad masina niii siirupiseks, kuigi on maru head). Aga muidu üks hea võimalus on see, et piim eraldi tassi vahtu lasta ja siis see lihtsalt kohvile peale valada.


Just sai kohvipoest proovimise mõttes ühed maitsestaud ostetud, aga neid ainult 100g. Kuidas see eraldi valamine käib? Ma proovisin praegu nii, et lasin kõigepealt espresso ja siis vahustaud piima peale. Halb ei tulnud, kui mitte ka suurem asi. Aga see polnud ilmselt see, mida sa mõtlesid.

A ja lisaks küsiks veel, kui suur paus on teil piima ja espresso vahel? Hektel on mul 10 sekundit, aga olen proovinud ja 30s ja isegi 60s (teoreetiliselt peaks vaht pikema aja jooksul rohkem pinnale tõusma), aga ei toimi.
Postitusi: 4527

Postitatud: 04-07-2014 21:38


Kui võimalik, siis proovi seadistada piima temperatuuri. Teoreetiliselt peaks espresso kuumem olema kui piim, siis ta jääb ilusti sinna piima ja piimavahu vahele. Ka sobivat vahtu ei teki kui piim on liiga kuum, sest piimavalk kaotab oma stabiilsuse ja kokkuvõttes see mõjutab ka maitset.
Ise eelistaksin manuaalset espressomasinat.
X