Mida pakkuda ootamatutele külalistele?

Ootamatult kõlab õhtusumeduses telefonihelin, mis teatab, et sõbrad on sinu poole teel. Peale esimest eufooriat võib meelde tulla, et kallitele külalistele polegi midagi pakkuda… Piinlik hetk, eks? Kui just ei piirdu tassikese tee ja pikalt köögilaual seisnud maiustega. Mõni külaline aga väärib paremat vastuvõttu ning selleks puhuks mõned lihtsad nipid, kuidas ahtast külmkapist imesid välja võluda. /Tekst: Veronika Raudsepp Linnupuu/

Ootamatult kõlab õhtusumeduses telefonihelin, mis teatab, et sõbrad on sinu poole teel. Peale esimest eufooriat võib meelde tulla, et kallitele külalistele polegi midagi pakkuda… Piinlik hetk, eks? Kui just ei piirdu tassikese tee ja pikalt köögilaual seisnud maiustega. Mõni külaline aga väärib paremat vastuvõttu ning selleks puhuks mõned lihtsad nipid, kuidas ahtast külmkapist imesid välja võluda.

Esimese lootuskiire toob meieni töötav külmkapp – päris tühjana oleks ta vast juba seinapistikust lahutatud. Tuleb teha kapiuks lahti ning veidi oma "varusid" hinnata. Juhul, kui suudate sealsetest jahutavatest avarustest tuvastada tükikese juustu, veidi võid või margariini, lõik vorsti, ehk isegi mõne muna ja törts ketšupit või majoneesi, olete päästetud. Ka kahe silma vahele jäänud banaan, piimatilk ja kurk-tomat tõstke aegsasti enda ette lauale. Veidi leiba või saia ikka eestlase kodus leidub? Ja jahugi. Ongi kõik vajalik olemas, et sõpradele vääriline pidulaud katta. Mida siis nendega ainetega teha saab?

{image id=306878 align=”right”}
VÕILEIVA PIIRAMATUD VÕIMALUSED
Kallid restoranid on ammu aru saanud, et õige nõks pole kogustes vaid serveerides. Kujutage ette, mida annab teha näiteks viilu leiva, juustu, kurgi, tomati ja killukese juustuga! Artistlikematele tüüpidele skulptuuri-idee, milles vaja vormileiva viilu, võikillukest, keedumuna ja kurgi abil – skulptuuri! Asetage võitatud leivaviilud taldrikule, laduge kurgiviilud sinna ritta ning kõige tipuks kaunistage võileiva ühte otsa keedetud muna. Munast saab tillukesi kurgiosakesi kasutades kujundada uhke põrsas – kolmnurksed tükikesed kõrvadeks, ruudukujulised jalgadeks ja pipratükikesed silmadeks. Näeb välja nagu murul jalutav põrsas. Ausalt. Ja kui veidi veel mõelda saab muudki ja palju põnevamat oma sõpradele pakkuda. On olemas isegi selline asi nagu sandwich art. Lööge see sõnapaar mõnda inglisekeelsesse otsingumootorisse ja vaadake, milliseid imelisi kujukesi paarist kurgist ja leivast saab. (Kui külalised on kümne minuti pärast kohal, siis pole seda päringut mõtet sooritada. Neid netist leitavaid fotojäädvustusi Te selle aja jooksul järele teha ei jõua…)

SOOJAD VÕILEIVAD{image id=306862 align=”left”}
Kui on leiba ja juustu, siis saab neist ka ilma vorstita väga head soojad võileivad, millele võib ilustuseks kurkidest ja maitserohelisest kaunistused juurde teha. Võileibadele lisab efekti, kui fantaasiat kasutades lõigata nad erikujulisteks – rombid, ringid, kolmnurgad jne. Mahlasemate võileibade saamiseks võib juurde väikeses kausikeses serveerida värskelt kokku segatud dipikaste – segage omavahel ketšup ja majonees/hapukoor, lisage maitse järgi soola, pipart, maitserohelist, samuti võib majoneesi või hapukoore sisse maitseaineid ja peenelt hakitud küüslauku lisades valmistada kiirelt hea lisand.

{image id=306866 align=”right”}
TÄIDETUD MUNAD
Juhul, kui külmkapis on mõni muna, pange nad keema. Nt. 6 muna täitmiseks on vaja lisada vaid 3 supilusikatäit võid, 1 supilusikatäie majoneesi, maitse järgi soola ja pipart, st tähendab, et 3 muna saab poole väiksema võikogusega edukalt täidetud. Keedetud ja kooritud munad tuleb pikuti pooleks lõigata, eraldada sealt hästi läbikeenud munakollased ning need omakorda jällegi kahvliga peeneks suruda. Nüüd otsige välja mikser ja vahustage või. Lisage juurde majonees ja munakollased. Juhul kui leiate köögiaknalt veidi murulauku, lisage sedagi. Peenekshakitult muidugi. Maitsestage ning suruge täidis toidupritsi või äralõigatud nurgaga puhta kilekoti abil munavalge-poolikutesse.

LIHTNE BANAANIKOOK
Vaja on: 2 muna, 150 g suhkrut, 150 g nisujahu, 2 tl küpsetuspulbrit, 200 g kooritud ja puhastatud banaani, 1 dl piima.
Kloppige munad suhkruga õhuliseks. Segage eraldi anumas omavahel jahu ja küpsetuspulber. Segage piim banaanipüree sisse ning lisage vaheldumisi jahuseguga muna-suhkru vahu hulka. Kallake tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi. Laske 175-kraadises ahjus umbes 50 minutit küpseda. Kuna igal ahjul on omad veidrused, kontrollige koogi küpsust enne jahtuma panekut puutikuga – kui tainas hakkab tiku külge, siis on see toores. Laske valmis koogil vormis 10 minutit jahtuda, siis kummuta restile jahtuma. Laske veel veidi jahtuda, enne serveerimist.

{image id=306889 align=”left”}
KIIRE KEEKS
Vaja on kindlasti 200 g margariini, 200 g suhkrut, 2-3 muna, 400 g jahu, paar teelusikatäit küpsetuspulbrit. Vahustage mikseriga aineid eelpool loetletud järjekorras. Soovi korral võib lisada rosinaid vms. Kallake tainas ümmargusse koogivormi, põhi vooderdage küpsetuspaberiga. Kui kodus leidub kookoshelbeid või mandlilaaste (isegi müsli sobib), siis määrige vorm margariiniga kokku, valage sinna ühtlane kiht neid helbeid/laaste ja kallake alles seejärel tainas peale. Kook küpseb ca 30 min. 225 kraadises ahjus. Jällegi – kontrollige küpsust puutikuga.

Mugavamatel ja laisematel hea ennatlikult külmutuskapi sügavkülma koguda neid poekettides müüdavaid külmutatud saiu, mida ootamatult külla saabuvate sõprade kostitamiseks üsna kiiresti ahjus küpseks ja serveerimiskõlbulikuks saab.

Mõnusat võõrustamist!
Veronika Raudsepp Linnupuu

veronika@buduaar.ee