Reklaam sulgub sekundi pärast

MIKS MAITSEB KALLIS VEIN paremini kui odav?

Kallis vein maitseb enamjaolt alati hästi, sest aju reageerib tugevalt veini hinnale. Kui kaks klaasi veini kõrvuti asetada, kumb maitseks sinu meelest paremini? Tõenäoliselt see, mille kohta arvad, et on kallim.

Veebisait Time avaldas, et antud hüpoteesi on tõestanud ka Saksamaal Bonni ülikoolis läbi viidud uuring, mille sõnul on tegu lumepalliefektiga: kui veini kohta öeldakse, et see on odav või kallis, muutub ka sinu arvamus selle maitse kohta.

Uuringus anti 30 inimesele maitsta erinevaid veine ja iga veini kohta öeldi selle hinnaks vastavalt kas 3, 6 või 18 eurot. Tegelikkuses maksis vein igal korral sama palju ehk 12 eurot. Enamik katsealustest hindas veini paremaks, kui neile öeldi, et jook on pärit kallimast pudelist.

Kuid millest selline reaktsioon on tingitud ja miks muutub veini maitse paremaks, kui öelda, et see on kallis? Uues uuringus leiti, et teatud ajupiirkonnad muutuvad aktiivsemaks, kui inimene saab enne veini degustreerimist teada selle hinna. 

Näiteks see aju osa, mis ühendab uut infot vana info ja mälestustega, reageerib veini hinnale. Info võib muutuda ajus teadmiseks, et vein peab vastavalt hinnale ka maitsema hästi, sest usume seda varasema info ja mälestuste põhjal.

Seega parim viis tõepärase arvamuse saamiseks veini kohta - või mis iganes joogi või söögi kohta - on maitsta seda hinda teadmata, siis ei tee aju häirivaid eeldusi. 

allikas: Time