Reklaam sulgub sekundi pärast

NIPINURK: TOITUMISTERAAPIA retseptid, mis ennetavad haiguste teket

Monika Kuzmina

Jaanika Tapver töötab toitumisterapeudina. Oma töös toetub Tapver ainult teaduslikult tõestatud infole. Jaanika enda lugu on põnev, kaasahaarav ja mõtlemapanev. Naine tervenes sellisest raskest haigusest nagu vähk.

Jaanika ütleb, et toitumisteraapia on haigusi ennetav ja haiguste ravi toetav toitumisalane tegevus. Milline on ühe toitumisterapeudi hommikusöök, lõunasöök ja õhtusöök? Siin on toitumisterapeudi mõned lemmikud retseptid. Kui hommikusöök ja esimene vahepala välja arvata, siis neid toite teeb Jaanika vabal päeval, kui on aega kokata. Hommikusöök Kaerahelbepuder marjade ja kanepiseemnetega, hummuse leib hapukurgiviiludega, kummelitee. Kaerahelbepuder 40g kaerahelbeid 200-220ml vett maitse järgi soola 1sl oliiviõli 1sl jahvatatud kanepiseemneid 40g külmutatud vaarikaid 40g külmutatud mustikaid Pane vesi keema, lisa sool ja kaerahelbed. Keeda puder valmis. Lase veidi jahtuda, lisa õli. Jahvata kanepiseemned ja sega pudru sisse. Blenderda marjad ning pane pudrule. Soovi korral võid ka terved marjad pudru sisse ära segada. Kui kasutad hapusid marju, magusta banaani, datlite või kookospalmi suhkruga. Hummus (Tuleb mitu portsu. Valmista ette eelmisel õhtul.) 100g konserveeritud kikerherneid 1 küüslauguküüs 20g oliivõli peotäis maitseürte (tüümian, rukola, rosmariin, pune vms) 1-2sl sidrunimahla maitse järgi soola musta pipart soovi korral ¼ tl mahedamaitselist mädarõigast Blenderda kõik koostisosad kreemjaks massiks. Määri 30g hummust täisteraleivale. Peale lõika mitu viilu hapukurki. Vahepala 1 apelsin, 10g mandleid Lõunasöök Valge kala kreemjas sidrunikastmes ahjuköögiviljade ja  peedi-hapukurgi salatiga Valge kala sidrunikastmes 110g valge kalafilee, nahata 1 sl sidrunimahla 30g porgandit 10g sibulat 2g küüslauku 30ml taimset madala rasvasusega köögikoort 30ml vett veidi mahedat puljongipulbrit 1 tl toortatrajahu (või muu jahu) 1sl hakitud peterselli 1tl oliiviõli maitse järgi soola ja pipart Kuumuta potis õli, lisa sibul, küüslauk ja riivitud porgand ning kuumuta kaane all, kuni porgand on pehme. Lisa jahu ja kuumuta läbi. Ära pruunista! Lisa veest ja kalapuljongi pulbrist tehtud puljong ja köögikoor, sega hoolega. Keeda kastet 3-4 minutit. Lisa sidrunist väljapigistatud mahl ning kuumuta kaste uuesti keemiseni. Maitsesta soola ja pipraga. Lõika kalafilee tükkideks ning lisa kastme valmistamise nõusse. Kata pott kaanega ning hauta kalatükke nõrgal kuumusel umbes 10-15 minutit. Peale puista hakitud petersell. Ahjuköögiviljad  50g kaalikat 50g porgandit 100g kartulit 50g punast paprikat 1 küüslauguküüs 1tl õli soola, pipart maitse järgi 1tl hakitud tüümiani või muid maitseürte Viiluta köögiviljad ja maitsesta soola, pipra ja maitseürtidega, sega sisse õli. Pane pannile ja küpseta ahjus 160-170 kraadi juures ca 25-30 minutit, kuniks köögiviljad on peaaegu pehmed, aga jäta väike krõmps sisse. Salat 60g peeti 20g hapukurki soola, pipart, õli Riivi keedetud peet ja haki hapukurk, sega ja maitsesta soola-pipraga ning lisa veidi õli. Vahepala Tervislik kakaopuding 1 külmutatud banaan 0.5 keskmise suurusega avokaadot 2 tl toorkakaod 1 tl chia seemneid 2 tl sidrunimahla 50g musti sõstraid 1 tl kookossuhkrut või mett Blenderda külmutatud banaan, avokaado, kakao, lisa sidrunimahl. Blenderda, kuni muutub kreemjaks vahuks. Lisa chia seemned. Blenderda eraldi mustad sõstrad, magusta kookospalmisuhkru või meega. Õhtusöök Köögiviljakotletid värske salati ja ahjubataadiga Köögiviljakotletid (kogus neljale) 260g keedetud kikerherneid 140g porgandit (võid asendada ükskõik millise köögiviljaga) 60g sibulat 2 küüslauguküünt 1sl toortatrajahu (võid asendada muu jahuga) 2sl sidrunimahla 1tl kuivatatud maitseürte või peotäis värskeid ürte 30g juustu 2 muna soola, pipart maitse järgi Riivi porgand, lisa sidrunist väljapigistatud mahl. Haki sibul ja küüslauk ning kuumuta kergelt õlis läbi. Blenderda kõik koostisosad ühtlaseks massiks. Maitsesta soola, pipra ja maitseürtidega (nt kuivatatud tüümian, rosmariin jmt) Vormi kotletid ja pritsi üle õliga, küpseta 180 kraadises ahjus ca 20-30 minutit, kuniks kotletid on pealt kuldpruunid. Võid ka madalal kuumusel pannil praadida, siis saad kiiremini valmis. Värske lehtsalat 60g jääsalatit 1 keskmise suurusega tomat 0.5 kollast paprikat 50g värsket kurki 1tl oliiviõli 1tl sidrunimahla 1tl kõrvitsaseemneid 1tl brokoli idandeid maitse järgi soola ja pipart Haki salati koostisosad. Sega sisse õli, sidrunimahl ning sool ja pipar, lisa idandid ja seemned. Võid köögiviljad ka eraldi serveerida, ei pea läbi segama. Vala õli ja sidrunimahlaga üle ning puista peale idandid. Bataat 100g bataati 1 küüslauguküüs maitse järgi karrit, soola, pipart natuke sidrunimahla maitseürte, nt peterselli ja rosmariini 1 sl parmesani juustu 1tl õli Tükelda kangikujulised tükid, maitsesta soola ja pipraga, lisa juust, vala natuke õli peale, lisa soovi korral teelusika otsa täis karrit ja sega. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga. Pane ahju küpsema 170 kraadi juures umbes 15-20 minutit, vaata, et oleksid pehmed. Soovi korral võid teha kõrvale maitsestamata jogurti, soola, pipra ja tilliga kastme.