Reklaam sulgub sekundi pärast

“Aasta tegija 2011” – parimad pärjatud. Galerii

3. novembri õhtul kogunesid Tallinna Teeninduskooli uue hoone aatriumisse Eesti restoranide peakokad, sommeljeed, kelnerid ja baarmenid, et tunnustada oma eriala parimaid. Tegijate gala 2011 kutsuti ellu Eesti Peakokkade Ühenduse, Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni, Eesti Baarmenite Assotsiatsiooni ja Eesti Kelnerite ja Ettekandjate Liidu poolt.


 

3. novembri õhtul kogunesid Tallinna Teeninduskooli uue hoone aatriumisse Eesti restoranide peakokad, sommel-jeed, kelnerid ja baarmenid, et tunnustada oma eriala parimaid. Tegijate gala 2011 kutsuti ellu Eesti Peakokkade Ühenduse, Eesti Sommel-jeede Assotsiatsiooni, Eesti Baar-menite Assotsiatsiooni ja Eesti Kelnerite ja Ettekandjate Liidu poolt.

Iga erialaliit tunnustas klaasikunstnik Eeva Kärneri poolt loodud isikupärase auhinnaga „Aasta tegija 2011” just oma eriala parimat või aasta jooksul eriti silma paistnud inimest.

Peakokad tunnustasid Peeter Pihelit suurepärase töö eest eduka meeskonna loomisel ja Eesti toidu arendamisel. Peeter Pihelit tunnustasid peakokad kolmel põhjusel. Esiteks selle eest, et ta on loonud endale sellise tugeva ja väga hästi toimiva kokkade meeskonna, kellest on viimased kolm aastat järjest tulnud Aasta kokk tiitli võitjad. Teiseks heategevus-liku jalgpalliturniiri Chefs Cup algatamise eest, millega korjati raha Põlvamaal asuva väikese Rosma kooli ja lasteaia söökla täiustamiseks. Kokku koguti 1300 €, mis pole sugugi väike raha. Ja viimaseks selle eest, et ta on Eesti toitu ja meie restorane tutvustanud välismaal väga kõrgel tasemel.

Baarmenid tunnustasid sel aastal edukalt välisvõistlustel esinenud Heinar Õispuud, Aime Lõpp’i ja Kristo Tomingast. Baarmenid töötavd kõik lounges Butterfly. Mais toimus Hong Kongis HOFEX messi raames baarmenite võistlus Allworld Open Cup 2011. Eestlaste kolmik tuli koju kullaga. Juunis Koutshungis, Taiwanis toimunud kokteilivõistluse Golden Cup 2011 võitis eestlane, Butterfly lounge omanik ja baarman Heinar Õispuu.

Kelnerid tunnustasid Reelika Eerikut väsimatu hea töö eest oma ametiliidu arendamisel. Reelika Eerik on üks selle organisatsiooni alustalasid ja liikumapanev jõud. Töötab ta Eesti Hotelli- ja Turismikõrg-koolis kutseõpetajana.

Sommeljeede Aasta tegija tiitli sai Margus Linkgreim pikaajalise väsimatu töö eest Eesti restoranikultuuri tõstmisel ja ametiliidu arendamisel. Margus Linkgreim on restoranide Ribe ja Platz ning Carmen Catering’i üks omanike. Samuti on ta Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni võistluste üks põhikorraldajatest ja ka ise sommeljee. Mees, kes räägib vähe ja teeb alati palju rohkem, kui palutud.

Neli ametiliitu andsid ühiselt välja ka Aastate tegija auhinna ja selle sai Matti Timmermann. Aastate tegijana on ta kõiki nelja organisatsiooni ühendav jõud. Praktiliselt kõik tänased tõsised tegijad baarinduses on tema õpilased. Pea kõik Eesti baarmenide rahvusvahelistel võistlustel käinud kokteilid on oma viimase lihvi saanud just tema käe läbi. Ka maailma parimaks osutunud Krista Meri kokteil. Absoluutselt kõik Eesti sommeljeed on tema õpilased, sest ta on Eesti Sommeljeede Erakooli üks põhiõppejõududest. Tema erakordseid teadmisi, lõhna ja maitse tundmist kasutavad meelsasti ka peakokad. Toidu ja veini sobitamisel pole talle lihtsalt võrdset. Mitmel korral on ta olnud erinevate ESA veinireiside juhiks. Ja ta on Teeninduse Kutsenõukogu kelneri kutsestandardi töörühma liige.

Tegijate galal selgusid Aasta koka võistluse kolm parimat. Aasta kokk 2011 on Vladislav Korpusov restoranist Ö. Teiseks tuli individuaalvõistleja Koit Uustalu, kes osutus ka parimaks toidu ja joogi sobitajaks. Kolmandale kohale jäi Aleksandr Nikoškov BBQ Catering’ist.

Aasta koka võistlustel, mis seekord toimusid juba 17. korda, oli seekord teemaks kodumaised head ja puhtad toorained. Võistlejatel tuli neist valmistada eelroog, mis pidi sisaldama tervet haugi, pearoog rohumaaveise seljatükist ning dessert mustast leivast ja piimast. Üllatustooraineks oli kõigile vasika põsk, mida tuli samuti kasutada. Kõik road tuli sobitada omakorda heade õlledega. 

Üllatused sellega veel ei piirdunud. Lisaks tuli kõigil valmistada kaks portsjonit crème brûlée’d, mida hindas proua Evelin Ilves isiklikult. Ka selle vooru võitjaks tuli Vladislav Korpusov. Tervisesõbraliku brüleekreemi eriauhinna ja uue kokaraamatu sai presidendiproualt Ranno Paukson Pädaste Mõisa restoranist Alexander.

„Vladislav Korpusovi eeliseks oli väga hea tooraine kasutus, osavus ja kiire mõtlemine. Seda, et võit tuli ülekaalukalt, näitasid ka suured punktivahed,” kommenteeris võistluste peakorraldaja Rudolf Visnapuu.

Kohtunikekogu koosnes  Soome, Läti, Venemaa, Rootsi ja Eesti tunnustatud kokkadest. Toidu ja õllede omavahelist sobivust hindas restorani Balthasar sommeljee Kristjan Markii.

Aasta koka ehk Eesti kokkade meistrivõistlusi korraldab Eesti Peakokkade Ühendus koostöös Profexpo OÜ-ga. Võistluste rändkarikas Ürgkala on Tauno Kangro kunstiteos.

 

Buduaar.ee 

 

 

 

[gallery ids="1854359,1854364,1854371,1854381,1854389,1854397,1854404,1854412,1854419,1854426,1854434,1854442,1854449"]