Ardo Kaljuvee paljastas oma lemmikretseptid

Ardo Kaljuvee paljastas oma lemmikretseptid

Eesti üks tuntumaid fotograafe Ardo Kaljuvee, kes hiljuti oma esimese isikunäituse avas, armastab lisaks pildistamisele ka küpsetamist. Buduaar uuris Ardo käest, milliseid toite talle enim teha meeldib ja palus välja tuua oma lemmikretseptid.

Eesti üks tuntumaid fotograafe Ardo Kaljuvee, kes hiljuti oma esimese isikunäituse avas, armastab lisaks pildistamisele ka küpsetamist. Buduaar uuris Ardo käest, milliseid toite talle enim teha meeldib ja palus välja tuua oma lemmikretseptid.

“Kui olen üksinda kodus ja tean, et kedagi külla tulemas pole, siis ei viitsi köögis toimetama hakata. Lähen parem sõpradega välja sööma. Aga kui tean, et on külalisi oodata või kui keegi on kindla koogisoovi esitanud, siis küpsetan hea meelega. Kõige olulisem on just komponentide kättesaadavus, sest kookosemartsipan ja mandlijahu on nii spetsiifilised toorained, mida poest alati ei pruugi saada,” nendib Ardo, et vahel tuleb teatud toorainete puudumisel hoopis mõni muu retsept ette võtta. “Kõige rohkem meeldib mulle teha kala või kana sisaldavaid toite, pizzat või siis magustoite,” on Ardol välja kujunenud oma kindlad lemmikud, mida külalistele pakkuda.

Allpool on väljatoodud kaks Ardo lemmikretsepti.

Kirsi-kookosekook

Põhi:
14 Digestive küpsist
80 g võid (sulatatult kokku segada)
Kate:
400 g toorjuustu (Farmi köögikoor sobib väga hästi)
100 g hapukoort
150 g suhkrut
3 muna
200 g kookosemartsipani
100 g kookoshelbeid
0,5 tl mandliekstrakti

Kõik toorained peavad olema toatemperatuuril, nii on neid lihtsam kokku segada. Purusta küpsised (blenderis on seda kõige lihtsam teha) ja sega sinna hulka sulatatud või. Vooderda koogivorm küpsetuspaberiga, aja küpsisesegu sinna peale ühtlaselt laiali. Sega omavahel kõik muud toorained hoolikalt kokku ja vala koogivormi. Küpseta 175 kraadi juures umbes tund aega. Serveerimisel sobib juurde pakkuda hapukat kirsimoosi või kirsikompotti.
 
Mojito-juustukook

Põhi:
14 Digestive küpsist
80 g võid (sulatatult kokku segada)

Täidis:
200 g demerara suhkrut
2 dl vett
30 g värskeid mündilehti
4 laimi
4 cl heledat rummi (olenevalt soovitud joobeastmest lisada juurde)
400 g toorjuustu
3 dl vahukoort
8 želatiinilehte

Purusta küpsised (blenderis on seda kõige lihtsam teha) ja sega sinna hulka sulatatud või. Vooderda koogivorm küpsetuspaberiga, aja küpsisesegu sinna peale ühtlaselt laiali. Sega omavahel kõik muud toorained hoolikalt kokku ja vala koogivormi. Pane ööseks külmkappi, serveeri järgmisel päeval. Kui želatiinilehti vähem panna, siis saab teha ka ahjukoogina.

Karin Karu