Buduaar kutsus naised šampanjat nautima

Buduaar kutsus naised šampanjat nautima

Šampanjat on juba sajandeid peetud aristokraatide joogiks. Isegi kuulus ja halastamatu prantsuse väejuht Napoleon Bonaparte tunnistas, et šampanja on tema nõrkus. “Ma joon šampanjat siis, kui ma tähistan võitu … ja siis, kui ma vajan lohutust kaotustele.“ Šampanjat joovad ka tänapäeval nii kuningad kui seltskonnatähed, kuid sama hästi võiks pudelike šampanjat oodata sinu külmkapis. Sest kui on vaja midagi tähistada – olgu see siis pulmaaastapäev, uue kodu soetamine või lihtsalt kaunis laupäev –, siis ei ole selleks parimat varianti, kui šampanjapudeli avamine.

Šampanjat on juba sajandeid peetud aristokraatide joogiks. Isegi kuulus ja halastamatu prantsuse väejuht Napoleon Bonaparte tunnistas, et šampanja on tema nõrkus. “Ma joon šampanjat siis, kui ma tähistan võitu … ja siis, kui ma vajan lohutust kaotustele.“ Šampanjat joovad ka tänapäeval nii kuningad kui seltskonnatähed, kuid sama hästi võiks pudelike šampanjat oodata sinu külmkapis. Sest kui on vaja midagi tähistada – olgu see siis pulmaaastapäev, uue kodu soetamine või lihtsalt kaunis laupäev –, siis ei ole selleks parimat varianti, kui šampanjapudeli avamine.

Milles täpselt šampanja võlu ja võim seisneb, ei oska keegi öelda, võib-olla on selleks jumalik maitse ja katkematu mullikeste jada valguse käes sillerdavast flöödikujulisest klaasist. Šampanjasõbrad kinnitavad, et tegu on erilise joogiga, mis oskab erilist tunnet luua ja paneb inimest sõltumata argimuredest tundma, justkui on täna elus imeline ja hea päev.

Buduaar kutsus suve hakul šampanjanautlejatest naised vanalinna mainekasse veinirestorani Dominic, mille peakokk oli degusteerimiseks valitud nelja šampanja kõrvale valmistanud sobivad hõrgud road. Šampanjat on alati peetud rikaste ja edukate joogiks ning seetõttu arvatakse ekslikult, et selle joogi kõrvale ei sobigi midagi muud, kui kalamari ja austrid. Tegelikult suudab aga hea kokk erinevate šampanjade juurde kolmekäigulise menüü sobitada. Selles saime meiegi Dominicis veenduda.

Naised ja šampanja
Šampanja pidavat olema ainus alkohoolne jook, mida juues on naine alati elegantne ja pärast mille tarbimist on ta endiselt ilus. Ju see vastab tõele, sest enamik meile teadaolevaid ilusaid naisi armastab šampanjat. Sel ilusal päeval veinirestoranis Dominic rääkisid naised šampanjast ja heast söögist. Kuigi igaühel oli rääkida oma lugu selle jumaliku joogi nautimisest ja esimesest maitsmisest, olid kõik naised ühes asjas ühel meelel – klaasikese šampanja vastu ei saa mitte ükski teine jook ning pudel jahutatud šampanjat peab igaks juhuks alati kodus olemas olema. 

Riigikogu liige Evelyn Sepp, kellest praeguseks on saanud suur šampanjanautija, tunnistab, et tema esimene kogemus jumalate joogiga ei olnud sugugi hea. “Olin 1992. aastal New Yorgis ühel Bill Clintoni rahakogumispeol, kui sõbrad eduka ürituse tähistamiseks šampanjat tellisid. See oli väga hea kuiv šampanja, aga mäletan väga selgesti, kui pettunud ma selle maitsest olin,“ naerab Evelyn. Umbes kümme aastat hiljem sai šampanja Evelynilt hoopis teise hinnangu ning sellest ajast peale on see jook tema esimene valik. Šampanjast ei jooda purju. See ei ole jook, mida juua unustamiseks, vaid ikka meeldejätmiseks! Ja selle hetke nautimiseks. Just seetõttu eelistab Evelyn alati klaasikest jumaliku mulliga jooki kokteilile või vahuveinile. “Me elame ju üks kord, ja parem siis juba nii, et seda tasuks meenutada, mitte iga hinna eest unustada püüda.“

Armastatud laulja Maarja-Liis Ilus tunnistab, et tema hiljuti tekkinud šampanjaarmastuse taga on Vanemuise teatrijuht Paavo Nõgene, kes pärast edukaid etendusi pudeli Moët’ga lava taha õnnitlema on tulnud. Seda jooki on nii mõnelgi korral Maarja-Liisile kingituseks toodud ning nüüd hoiab kaunis laulja väikest Moët’ pudelit külmkapis, juhuks kui on midagi tähistada vaja. “Ma pole mingi šampanjaekspert, pigem on mulle oluline see sündmus, mida šampanjaga tähistatakse,“ ütleb Maarja- Liis kommentaariks küsimusele, kas meie šampanjabrunch’il elus esimest korda degusteeritud hinnaline Dom Perignon on parem kui tema lemmik Moët. Pole ka ime, et Maarja Moët’d armastab – see šampanja on paljude lemmik, olles nii Eestis kui maailmas tuntuim ja müüduim šampanja.

Mitme kokaraamatu autor ja telekokk Angeelika Kang ütleb, et šampanja mängib tema elus suurt rolli. “Ma korraldan aeg-ajalt kodus šampanjapidusid, kus degusteerime ühe õhtu jooksul erinevaid jooke.“ Isegi viimasel suusareisil Prantsusmaale oli Angeelika after-ski lemmikjoogiks šampanja. Gurmaan ja toiduekspert Angeelika kinnitab, et šampanja juurde sobib lai menüü. “Huvitava ja hea maitseelamuse saab näiteks spargli püreesupist ja šampanjast“. Angeelika sinasõprus šampanjaga sai alguse aastate eest, mil ta külastas koos kohaliku veinieksperdi Rein Kaselaga Prantsusmaa erinevaid šampanjatootjaid, sealhulgas Moët’d ja Ruinart’i. Kuigi siiani kiitis Angeelika Ruinart’i roosat šampanjat, siis meie šampanjabrunch’il pakutud ainult chardonnay viinamarjast valmistatud Ruinart Blanc de Blancs oli mõnus üllatus. “Kui kunagi proovisin seda, siis ei maitsnud see üldse nii hästi kui täna,“ ütleb ta. 

Modelliagentuuri ja kohviku Nano omanik Beatrice avastas šampanja enda jaoks viisteist aastat tagasi. “Mäletan, et kui elasin ja tegin modellitööd Milanos, siis kuulus klaasike šampanjat peaaegu igasse päeva. Seal oli inimestel komme pärast tööd viie-kuue ajal baarist läbi astuda ning endale klaasike jooki lubada. Mina valisin alati šampanjat.“ Beatrice teab ka rääkida, et šampanjat võib juua isegi rasedana. “Seda soovitati isegi juba soveti ajal,“ ütleb ta. “Mind vaevasid viimase raseduse lõpufaasis kõrvetised, millele oli kiire ja efektiivne abi pool klaasi šampanjat.“ Kuigi ka hommikuti pidavat olema tore šampanjat juua, tunnistab Beatrice, et tema seda endale lubada ei saa. Beatrice lemmikšampanja on Ruinart.

Uue populaarse sushibaari Sushi Cat omanik ja eksmiss Evelyn Mikomägi ütleb, et lisaks šampanjale meeldib talle ka valget veini juua. Šampanja tuli Evelyni ellu 1998. aastal, mil ta kohtus oma praeguse elukaaslase ja lapse isa Svennega. “Sellest ajast peale üritame traditsiooni hoida ja kohtumisaastapäeva šampanjaga tähistada,“ räägib ta. Baarikapi eest kannab Evelyni kodus hoolt Svenne ning pudel kihisevat jooki on selles peres alati külmas ootamas. Evelyn ütleb, et šampanja peab alati ootel olema juhuks, kui on midagi vaja tähistada. Samasugust hoolt kannab Evelyn oma restorani külaliste eest: “Meil Sushi Catis on müügil isegi Dom Perignon.“

La Perla pesu turustava Luxton boutique’i omanik Kersti Toots tunnistab, et tema tutvus kihiseva joogiga algas Vene ajal Sovetskojet juues. “Siis polnud ju muud saada ja tegelikult ei osanudki muud tahta.“ Kersti noorusaja kokteiliks oli Sovetskoje Šampanskoje Vana Tallinnaga. Kui aga tekkis võimalus päris šampanjat juua, siis hakkas see jook Kerstile kohe meeldima. “Ma eelistan rosé šampanjat ja mingid šampanjavarud on mul alati kodus olemas,“ ei häbene kaunis daam oma valikut kinnitada. Kersti oskab külalisi võõrustades šampanja juurde alati midagi sobivat leida. “Ma olen pakkunud šampanja juurde erinevaid mereande, näiteks sinimerekarbid valgeveini-kookospiima kastmes sobivad ideaalselt.“ Lisaks sobivad juurde ka erinevad magustoitud, räägib Kersti.

Reklaamiagentuuri Ecwador juht Heily Aavik ütleb, et šampanjapudel on külmas nii tema kodus kui kontoris. “Kui mõni äriasi on hästi läinud, siis kuidas seda veel paremini tähistada, kui et korgid kontoris tööpäeva lõpus lahti pudeli šampanjat.“ Heily tunnistab, et ka enamik tema sõpru joob šampanjat ja isegi 18-aastane poeg tellis sünnipäevalauale paar pudelit kihisevat jooki. “Šampanja on alati minu esimene valik,“ ütleb Heily, kes armastab ka külla pudeli šampanjat kaasa võtta. “Üldiselt juuakse see pudel külas ka kohe ära, kuid mõnikord on ette tulnud ka olukordi, kus šampanja pannakse kappi ja pakutakse mõnda odavat vahuveini,“ räägib Heily olukordadest, kus tuleb ilma šampanjata midagi tähistada.

Pilgrimi kirjastuse juht Tiina Ristimets nimetab šampanjat inglite joogiks patusel maal. Tiina käis möödunud aastal Prantsusmaal šampanjatuuril ja külastas muu hulgas ka Dom Perignoni ja Veuve Clicquot’ tootjaid. “Kuigi olin enne reisi juba šampanjasõber, lähendas see reis mind selle elegantse ja kuningliku joogiga veelgi. Avastasin sellel reisil, kui palju on seal piirkonnas lisaks tuntud kaubamärkidele ka väikeseid tegijaid, kes on väga head.“ Tiina tunnistab, et kuigi ta armastab ka hea toidu kõrvale klaasikest veini juua, siis just šampanjat naudib ta kõikidest jookidest kõige rohkem. “Kui käin sõpradega väljas dringil, valin selleks alati klaasikese šampanjat, üldjuhul on see Moët, aga miks mitte ka Ruinart või isegi kõrgelt hinnatud Krug.“

Modell, eksmiss ja tubli pereema Kristiina Aigro tunnistab naljaga pooleks, et tema on Moët’ šampanja peal üles kasvanud. “Kõiki pere tähtsaimaid sündmusi tähistame abikaasaga Moët’ šampanjaga. See on meie traditsioon juba kümme aastat. Oleme proovinud väga erinevaid ja eksklusiivseid šampanjasid, toonud neid ise reisidelt ja meile on kingitud suuri haruldusi, kuid Moët Brut on klassika.“ Kui Kristiina oma tulevase abikaasa Aivariga kohtus, tutvustas mees talle Moët’d ja sellest ajast peale on Aivar hoolt kandnud, et pudel Moët’d alati külmkapist võtta oleks. “Pärast emaks saamist oleme abikaasa sisse viinud nn koduste šampanjaõhtute traditsiooni, kuna mitte just igal õhtul ei ole võimalik hoidjat saada. Mõni hea suupiste, tore vestlus ja šampanja muudavad iga õhtu täiuslikuks,“ ütleb Kristiina.

Avalda oma arvamust šampanja kohta ning vaata ka pildigaleriid Buduaari üritusest.