Kuidas vältida ülesöömist?

Beebid sünnivad teadmisega, et süüa tuleb siis, kui kõht on tühi ja lõpetada tuleb, kui saabub heaolutunne. Kasvades unustavad paljud inimesed selle hästi tasakaalustatud toitumisreegli ning paljudel tekivad probleemid ülesöömisega. Kuidas siis õppida lõpetama söömist siis, kui mugavustunne on saabunud?

Beebid sünnivad teadmisega, et süüa tuleb siis, kui kõht on tühi ja lõpetada tuleb, kui saabub heaolutunne. Kasvades unustavad paljud inimesed selle hästi tasakaalustatud toitumisreegli ning paljudel tekivad probleemid ülesöömisega. Kuidas siis õppida lõpetama söömist siis, kui mugavustunne on saabunud?

Võta aega söömiseks!
See pole mingi uudis. Kindlasti mäletavad paljud selliseid näpunäiteid, nagu “rüüpa vett suutäite vahele” või “peenesta toit korralikult enne alla neelamist”? Kõik need nipid on selleks, et aeglustada meie söömist. Florida ülikoolis läbi viidud uuringud näitasid, et saledal inimesel kulub umbes 12 minutit, et signaalid täis kõhust jõuaksid ajju, kuid ülekaalulistel kulub selleks üle 20 minuti. Aeglane söömine annab võimaluse signaalidel ajju jõuda.

Ole teadlik!
Püüa olla tähelepanelik iga söögikorra suhtes. Ära söö samal ajal kui töötad arvutil või sõidad autoga. Kui tähelepanu on suunatud mingile muule tegevusele, siis söödud toitu ei registreerita ajus. Suunates kogu oma tähelepanu söömisele, suudad paremini tabada keha signaale sellest, et kõht hakkab täis saama.

Esimesed suutäied on väga olulised!
Teadlased usuvad, et inimesed naudivad toidu maitset maksimaalselt esimeste suutäite ajal. Mõne suutäie järel kaotavad keelenäsad (millega inimene maitset tajub) oma algse tundlikkuse. Niisiis maitsemeele korralik stimuleerimine esimeste ampsudega võib aidata lõpetada söömist siis, kui tunned end füüsiliselt hästi, mitte ülesöönuna.

Pööra tähelepanu toidu serveerimisele!
Kasutades väiksemat taldrikut ning toitu ilusti serveerides suureneb teadlikkus söödavast roast ning seeläbi võimaldab see taktika lõpetada siis, kui kõht on täis. Aju justkui vaatab toiduga taldrikut ja otsustab, kas portsjon on sobiv või mitte. Ja väiksemal taldrikul tundub ju portsjon suurem!

Vali rahuldavad toiduained!
Püüa vältida toitu, mis sisaldab väga palju kaloreid, näiteks jäätisekokteilid, juust, šokolaad jne. Mida suurem on kiudainete, proteiini ja vee sisaldus toiduaines või eines, seda suurem on võimalus, et toit rahuldab sinu kõhu nõudmisi, kuid seda väiksema kalorite hulgaga.

 

1995. aastal viidi Sydney ülikoolis läbi revolutsiooniline uuring, millega tõestati, et 38-st uuritud toiduainest on mõned söömisel rahuldust pakkuvamad kui teised. Enim punkte saanud toiduainete hulgas olid näiteks täisteraleib, juust, munad, pruun pasta, popcorn, viinamarjad, puder, küpsetatud oad, õunad, kala ja apelsinid. Kõigis neis toiduainetes on kas palju kiudaineid, proteiini või vett.

 

Allikas: oprah.com

/Toimetas: Maarit Männama/