Magusad joogid põhjustavad diabeeti

Harvardi ülikooli teadlased tegid pikaajalise ja mahuka teadusuuringu käigus veenvalt kindlaks, et sage magusate jookide tarvitamine suurendab naistel kuni 80% tõenäosust võtta kaalus juurde ning haigestuda diabeeti võrreldes nendega, kes magusaid jooke harva tarvitavad.

Harvardi ülikooli teadlased tegid pikaajalise ja mahuka teadusuuringu käigus veenvalt kindlaks, et sage magusate jookide tarvitamine suurendab naistel kuni 80% tõenäosust võtta kaalus juurde ning haigestuda diabeeti võrreldes nendega, kes magusaid jooke harva tarvitavad. Sellised andmed avaldati värskes Journal of the American Medical Association ajakirjas ( JAMA. 2004;292:927-934).


Uuringus osales 8 aasta jooksul üle 91 000 naise, kelle hulgas uuringu ajal avastati 741 2. tüüpi diabeedi juhtu. Tõenäosus haigestuda oli magusate jookide tarvitajate hulgas 80% kõrgem. Magusjookide mõju on oluline isegi juhul, kui võrreldud gruppides muud elustiili tegurid nagu suitsetamine, alkoholi tarbimine või liikumine olid sarnased.


Samal ajal ei leitud olulist seost kaalu surenemisele või diabeedi tekkimisele, uurides mahlade tarvitamise mõju. Uuringu autor Matthias Schulze sõnade kohaselt on â