Reklaam sulgub sekundi pärast

Mida võib leida Anna-Liisa Virkuse jõululaualt? Lisatud maitsvad retseptid!

Anna-Liisa Virkus (21) on Tallinnast pärit imekaunis noor naine, kelle elu on alati söögi ümber keerelnud. Kui enamik meist nõustuvad lausega we eat to live, siis Anna-Liisa on enda jaoks selle ümber sõnastanud we live to eat. Et jõulud on peagi käes, siis Buduaar uuris Anna-Liisa käest, milline näeb välja tema pere jõululaud ning lisaks palusime tal meile kaks jõuluteemalist retsepti jagada!

Anna-Liisa alustas söögitegemist juba kuueaastaselt ning tänaseks on ta välja andnud juba kaks kokaraamatut.

Anna-Liisa Virkus (21) on Tallinnast pärit imekaunis noor naine, kelle elu on alati söögi ümber keerelnud. Kui enamik meist nõustuvad lausega “we eat to live”, siis Anna-Liisa on enda jaoks selle ümber sõnastanud “we live to eat”. Et jõulud on peagi käes, siis Buduaar uuris Anna-Liisa käest, milline näeb välja tema pere jõululaud ning lisaks palusime tal meile kaks jõuluteemalist retsepti jagada!

Anna-Liisa alustas söögitegemist juba kuueaastaselt ning tänaseks on ta välja andnud juba kaks kokaraamatut.

Uurime, milline näeb välja Anna-Liisa pere jõululaud? "Meie perekonna jõululaud on alati olnud üsna traditsiooniline. Laualt ei puudu kunagi kartul, sealiha, hapukapsas ja verivorstid. Siiani ei meenu ühtegi jõuluõhtut ilma nende klassikuteta. Magusalaualt tuleb jõuludega seoses kohe meelde pehme piparkook. See on piparkoogimaitseline pehme plaadikook toorjuustuglasuuriga, mis on lapsepõlvest hästi meeles ning kord jõuluaja jooksul saab seda siiani küpsetatud. Lisaks traditsioonilisele jõulutoidule on meil igal aastal erinevaid üllatajaid. Mõned huvitavad salatid ja pirukad, mis ei kuulu ainult jõulurepertuaari ning kindlasti on tordid, koogid samuti aastate lõikes erinevad," nendib Anna-Liisa.

Palusime Anna-Liisal meile kaks toredat jõuluteemalist retsepti jagada. "Selle aasta jõululauale pakuksin välja tõeliselt maitsva apelsinipardi. Lisaks tuletaksin meelde imelihtsa, kuid veidi ära unustatud lumepallisupi, mida sobib ideaalselt talvisel ajal serveerida."

Retseptid:

Apelsiniga jõulupart

4-5 inimesele

 

- 1 part

- 0,5 tl soola

- 0,5 tl musta pipart

- 1 tl riivitud toorest ingverit või ½ tl ingveripulbrit

- 0,5 l kanapuljongit

- 3 apelsini

- 1 sl veiniäädikat

- 2 sl suhkrut

- poole sidruni mahl

- ¼ l pardi praeleent

Kaunistuseks:

- 1 apelsin

- poole apelsini koor

Kuidas teha:

Sega kokku sool, pipar ja ingver ning hõõru segu pardile. Tõsta part restile, rind ülespoole ning aseta ahjupann resti alla, et rasv sinna tilguks. Kalla pannile kanapuljong ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 1 tund, kastes parti küpsetamise jooksul 3 korda. Kui näed, et vedelik hakkab otsa saama, lisa puljongit juurde. Seejärel tõsta part ahjust välja ning pane pann leemega külma kohta jahtuma, et saaksid hiljem rasva selle pinnalt ära koorida. Aseta ka part jahedasse enne, kui seda röstima hakkad.

Jahtumise ajal pese puhtaks apelsinid ning koori neilt juurviljanoaga pealmine koor ja lõika see õhukesteks ribadeks. Keeda ribasid 2 dl vees 3 minutit ning seejärel nõruta.

Nüüd võta jahtunud leem, koori selle pinnalt ära rasv ja pane see ootele. Pigista kahest apelsinist ning poolest sidrunist mahl välja ja lisa sellele äädikas. Seejärel sulata paksu põhjaga potis suhkur ehk kuumuta seda kuni suhkur muutub helepruuniks. Lisa ettevaatlikult apelsini-sidruni-äädikasegu, praeleem ja apelsinid ning kuumuta uuesti. Soovi korral maitsesta 1-2 sl tsitruslikööriga. Lisa pardile enne röstimist kastmevedelik.

Rösti parti ahjus veel 275 kraadi juures 5-10 minutit. Tõsta serveerimisalusele ning kalla kaste pardile või serveeri kannus kõrvale. Kaunista part apelsiniviilude ja kooreribadega. 


Lumepallisupp

Neljale 

 

- 1 l piima   

- 4 muna  

- 1 tl kartulijahu  

- 1,5 dl suhkrut  

- 1 tl vaniljesuhkrut

 

Kuidas teha:

Eralda munakollased valgetest. Lisa munavalgetele 1 sl suhkrut ja klopi kõvaks vahuks. Lase piim keema tõusta ja pane sellesse supilusikaga munavalgevahu kuhjasid. Keeda piimas kiirelt  läbi ning tõsta vahukulbiga välja. Vahusta munakollased ülejäänud suhkruga, lisa kartulijahu ja kalla keeva  piima hulka. Kuumuta pidevalt segades (NB! ära lase keema) kuni segu pakseneb. Maitsesta vaniljesuhkruga ja jahuta. Kalla kaste magustoidutaldrikutesse ja tõsta lumepallid peale ning valmis ta ongi!

Karin Karu