Persoon: Peakokk Raimo Laid on toitlustanud Inglise kuningannat ja Snoop Dogg’i

Selle nädala persoonilugu räägib noorest ja andekast kokast, kes on süüa teinud nii Inglise kuningannale, kui ka räppar Snoop Dogg’ile. Teie ees on meisterkokk Raimo Laid.

NIMI: Raimo Laid
TÄHTKUJU: Lõvi
HARIDUS: Kuressaare ametikool, eriala: kokk
TÖÖKOHT: Kohvik MOSKVA peakokk
PRAKTILINE TÖÖAEG: Peakoka amet on teatavasti suuresti elustiil ja tegemist on väga loova, kuid samas kontrolliva tööga. Seega ei saa täpset ametiaega jäigalt piiritleda, aga võin öelda, et koguaeg tuleb tagada köögi veatu töö ja roogade esmaklassiline tase.
ELUMOTO: Kuidas külvad, nõnda lõikad.

Kelleks sa noorena saada tahtsid?
Noorena tahtsin saada professionaalseks jalgpalluriks. Hiljem ma sellele kaardile õnneks enam nõnda palju ei panustanud – jalgpalli mängin aga tänaseni.

Kust pärit oled ja kuidas sai sinust kokk?
Olen pärit Saaremaalt – Eesti läänepoolseimast vallast nimega Lümanda. Kuna söögitegemine on koguaeg olnud mulle südamelähedane, siis otsustasin minna kokaks õppima, juba esimese kooliaastaga sain aru, et toidu tegemine tuleb mul hästi välja ja see ongi see, mida teha tahan. Seda valikut ma kahetsema pole pidanud. Tunnen ennast köögis nagu kala vees.

Mis oli esimene toit, mida valmistasid?
Ma pakun, et see võis olla siis, kui tegin kodus vendadele pannkooke. Ühesõnaga, ammu…

Kas sul on mõni iidol või eeskuju?
Ma pole suurem asi teiste imetleja, pigem püüan ise ennast pidevalt ületada ja oma unistusi realiseerida. Aga loomulikult on häid kokkasid palju ja nii mõnelegi võiksin seljale koputada ja öelda: “Hea töö!”

Millist toitu oled õppinud tegema oma vanematelt?
Eks ikka koduseid toite nagu hakklihakaste kartulipüreega, kotletid, kapsahautis, pannkoogid jne. Selgeks said ikka need toidud, mis noorena kõige rohkem maitsesid.

Miks oled valinud enda töökohaks kohvik Moskva?

Mulle meeldivad väljakutsed ja suur vastutus, nii et kohe kui mul avanes võimalus proovida kätt peakoka ametis kohvikus Moskva, võtsin väljakutse rõõmuga vastu. See on suurepärane koht, kus mul on võimalik realiseerida enda mõtteid ja eesmärke. Ühtlasi on mulle suurimaks tunnustuseks otsene kliendi rahulolu ja täna võin öelda, et näen Moskvas üha enam meie köögi tõelisi fänne.

Kirjelda mõnda naljakat seika, kui toidu tegemise juures pole kõik nii välja kukkunud, nagu sa oleksid soovinud?
Peakokana on mul väga raske näha köögis toimunud juhtumites nalja ja huumorit. Pigem olen selles suhtes perfektsionist ja püüan ilma äpardusteta hakkama saada. Kuid eks neid hetki ole ka olnud, kus soovitud tulemus ei ole olnud see, mida olen oodanud. Kuid kuna minu töö nõuabki loovust, siis olen alati midagi kiiresti välja mõelnud, et oma viga parandada. Kui toit kliendini jõuab, ei saada arugi, et köögis midagi teisiti läks.

Milline köök/kultuur sulle kõige enam meeldib?
Minu suunitlus on kindlasti klassikaline Euroopa köök, kus kasutan nüansse Prantsuse, Itaalia ja Saksa köögist.

Mis on su enda lemmiktoit?
Minu enda lemmiktoit on medium miinus pardifilee madeira kastmega, aga kuna häid toite on väga palju, siis kuuluvad lemmikute hulka veel lamba carre ja veise sisefilee. Kaladest meeldivad mulle tursk ja hiidlest.

Kui tihti sa kodus toitu valmistad?
Paar korda nädalas ikka, kuigi ausalt vastates, sellise kiire elutempo juures ei jõuagi rohkem teha. Isegi kui tahaks.

Kas armastad ka rämpstoitu?
Ega ma teda ei armasta, aga eks ikka vahest tuleb hetki ette, kus saab ka pitsat ja hamburgerit söödud. Kuigi teadvustan endale, et kehale ja vaimule need erinevalt restoranitoidust küll midagi ei paku.

Kas teed oma naisele tihti süüa?
Kuigi väga sooviks kaasale kogu aeg midagi maitsvat ja hõrku valmistada, siis tuleb tunnistada, et neid hetki, kus koos kodus sööme, on liiga vähe. Aga eks püüan end parandada ja viskan veksli välja, et püüan paar korda nädalas teda millegagi üllatada.

Kas oled kunagi söögiga kedagi võlunud? Öeldakse, et armastus käib kõhu kaudu!
Ei oskagi kohe öelda. Seda tuleb küsida nende käest, kellele olen toitu valmistanud, aga tagasiside on enamjaolt olnud väga hea. Ehk siis äkki olengi!

Kas kokakunst on olnud koguaeg teie peres?
Ma arvan küll, sest minu kallis ema ise õppis ja töötas samuti kokana. Eks temalt see toidu tegemise pisik ongi päritud.

Süüa tehes oled koguaeg kuuma pliidi ääres. Kas sind see ära ei väsita? Elukutset pole mõelnud vahetada?
Kuum pliit ei häiri mind üldse. Pigem ei kujuta ma end ette näiteks talvel külma ilmaga kuskil väljas ehitusel.  Köögis on ju hea, oled koguaeg soojas ja kõht on ka täis. Kuigi eks igal kokal tuleb ette kordi, kus viskaks põlle nurka, astuks köögist välja ja teeks midagi muud. Aga see on lihtsalt hetke emotsioon, mingisugust muud tööd tõesti ei tahaks teha, kui siis ainult enda restorani juhtida. Ühesõnaga tipptasemel kokkamine on minu kutsumus!

Kes on olnud kõige kuulsam inimene, kellele oled toitu valmistanud? Mida sa talle pakkusid? 
Neid on olnud mitmeid – Inglise kuninganna, Jaapani keiser, Eesti presidendid jne. Kui Inglismaal töötasin, siis tegin kokkade absoluutsesse tippu kuuluvale Gordon Ramsayle süüa. Viimati valmistasin Toomas Hendrik Ilvesele lamba carreed, mis talle maitses nii hästi, et ta tellis seda kaks portsjonit.

Mis on olnud kõige hullumeelsem toit, mida oled valmistanud ja ise ka söönud?
Ma arvan et äkki erinevad merekarbid, mis ei näe nii head välja, kui maitsevad. Snoop Dogg’ile sai valmistatud samuti päris hullumeelset ameerikalikku toitu. Isegi fritüüri pidime spetsiaalselt kapi alt välja võtma – tervislikkuse huvides me seda oma restoranis muidu ei kasuta. Küll aga pidi osa ameeriklaste menüüst just sellega tehtama.

Kuidas kirjeldaksid oma tavalist päeva?
Enamjaolt möödub ta töö tähe all. Aga kui on aega, siis käin jalgpallitrennis, kinos, erinevatel üritustel ja loomulikult püüan oma vaba aega sisustada  lihtsalt naisega koos olles. Aeg-ajalt saan sõprade ja tuttavatega kokku. Et olla edukas töös, peab tasakaalustav keskkond olema ka kodus ja vabal ajal.

Kuidas sa pidutsed?
Peo vääriliselt.

Kas on nii, et kui ise süüa teed, siis eriti restoranides ei käi, sest leiad alati kuskilt vigu?
Nii kindlasti ei ole! Mulle just meeldib käia erinevates kohtades, sest siis olen koguaeg kursis sellega, millega teised kohad tegelevad. Eelkõige annab silmaringi laiendamine juurde palju inspiratsiooni. Kui kokk on kinni ainult enda tegemistes ja asjades, siis ega ta palju ei arene ka. Kokatöö on küll suur kunst, aga konkurentsis püsimiseks on vaja ka ärivaistu ja leidlikkust.

Milline on sinu unistus/eesmärk?

Olla toitlustuse alal 100% professionaal ja see ala on lai.

Mis sa arvad, kes sa oleksid, kui sa praegu poleks kokk?
Ei olegi selle peale tõsiselt mõelnud, ehk siis pole vajadust olnud!

Millised on su suurimad saavutused kokandusmaailmas?
Minu saavutuseks võibki lugeda seda, et olen nii noorena peakokk sellises prestiižikas kohas nagu on kohvik Moskva. Saan pakkuda maitseelamusi klientidele, kes hindavad kõrgekvaliteetseid roogasid ja head restoranimiljööd.

Kellele sa tahaksid süüa teha? Mõni staar/kuulsus?
Mõnele sellisele kuulsusele, kes oskab heast toidust lugu pidada, sest siis saab end proovile panna. Kriitikat pean edasiviivaks jõuks.

Kas sul on mõni toiduaine, mis sulle isiklikult ei meeldi. Millist toiduainet sa kunagi oma söökides ei kasutaks?
Sellist toiduainet küll nüüd ei ole, mis kohe üldse ei meeldi, lihtsalt mul on välja kujunenud oma kindel toiduainete grupp, mida rohkem kasutan. Ülejäänud leiavad kasutust vähem. Ehk siis võib öelda küll, et Raimol on olemas ka täitsa oma stiil.

 

/Leemet Prits/