Nigella retseptid 23.11: Sake lõhe ja teised hõrgud road

9 kommentaari

Seksika tippkoka Nigella Lawsoni majas on sel korral lõunasöögi aeg ning Nigella jagab välja kaks muinasjutulist lõunasöögiretsepti, mida on imelihtne teha ja mis on täis maitseelamusi. Sel korral on menüüs Sake lõhe, millele järgneb õhuline magustoit nimega Zabaglione.

Seksika tippkoka Nigella Lawsoni majas on sel korral lõunasöögi aeg ning Nigella jagab välja kaks muinasjutulist lõunasöögiretsepti, mida on imelihtne teha ja mis on täis maitseelamusi.

Kõigepealt valmistab ta kiirelt valmiva Sake lõhe, millele järgneb õhuline magustoit nimega Zabaglione. Seejärel näitab Nigella kuidas valmistada lõunat, mis sobib ideaalselt väiksemale hulgale rahvale: krõbe sealiha karbonaad serveeritud koos spinati ja tomatisalatiga.
Meie lemmikuks on sel korral Sake lõhe:

Sake lõhe riisiga

Küpsetusaeg: 20 minutit
Raskusaste: keskmine
Mitmele: kahele inimesele

Koostisained:

Marinaad:
1 tl inglise sinepit või wasabi pastat*
30 ml Worcestershire kastet
15 ml sojakastet
15 ml küüslaugu või tšilliõli
15 ml saket
2 fileeritud lõhet
200 g basmati riisi
2 kardemoni kaunt

Kaste lõhele ja riisile:
60 ml saket
15 ml sojakastet
2,5 ml kalakastet või pruuni riisi äädikat
5 ml Worcestershire kastet
1 tl inglise sinepit või wasabi pastat
1-2 spl värskeid hakitud koriandrilehti, ilustuseks

* Koka märkus: kui sa ei leia inglise sinepit, siis asenda see wasabi pastaga.

Õpetus:
Kombineeri külmkoti sisse inglise sinep, Worcestershire kaste, sojakaste, küüslauguõli, sake ja lisa ka fileeritud lõhe. Jäta marinaadi umbes 20 minutiks.

Riisi valmistamiseks jälgi pakendi juhendit, riisi keetmise käsiraamatut või lihtsalt pane riis potti, mulju kardemon tükkideks ning pane samuti potti. Lisa kaks korda rohkem vett, kui on riisi. Keeda riisi algul kuni keema hakkamiseni ja seejärel pane kuumus nii väikseks, kui võimalik. Aseta potile kaas peale ja keeda seni, kuni riis on vee sisse imanud ning valmis, umbes 15 minutit.

Kuumuta sile küpsetusplaat või teflonkattega keedupott ja küpseta lõhet ühelt poolt 1,5 minutit ja teiselt poolt minut. Eemalda kardemoni kaunad, mähi mõlemad lõhetükid topelt fooliumisse ja jäta nad 10 minutiks puidust lauale või ajalehehunnikule “puhkama”.

Kuumuta saket kuni keema hakkamiseni väiksel vorstipannil, umbes sellises, kus võidki sulatad, et alkoholi maitse aurustuks. Seejärel võta pann pliidilt ja lisa ülejäänud kastme komponendid.
Haruta lõhe fooliumist lahti ning jäta puidust lauale lahti lõikamist ootama.

Pane osa keedetud riisist kahele taldrikule ja viiluta lõhetükid õhukesteks viiludeks. Aseta lõigatud kardemonitükid riisi peale ja raputa natukene ka kastme peale, lastes kardemonil kala kaunistada ning tilgutades siia-sinna üle riisi. Kõige peale puista koriandrilehed.

Head isu!

Vaata Nigella teist kokasaadet sellel pühapäeval Kanal 11-s kell 13.50.