Reklaam sulgub sekundi pärast

Lehmapiimale EI või JAH?

Eestlased on juba maast madalast harjunud tarbima lehmapiima. See on meie jaoks sama oluline kui must leib. Nüüd tuleb aga välja, et seesama lehmapiim võib olla meie tervise suurim vaenlane.

Eestlased on juba maast madalast harjunud tarbima lehmapiima. See on meie jaoks sama oluline kui must leib. Nüüd tuleb aga välja, et seesama lehmapiim võib olla meie tervise suurim vaenlane.

Ma ei ole tegelikult kunagi piima joonud, lihtsalt ei maitse. Aga kohvile ning pudru ja müsli juurde olen seda alati meelsasti lisanud. Erinevad piimatooted – jogurt, keefir, kohupiim, juustud – maitsevad mulle ka väga. Ühel päeval aga teatas üks mu sõbranna, et lehmapiim on väga kahjulik ja seda ei tohiks mingil juhul juua. „Miks?” küsisin mina.

„Lehmapiim tekitab lima ja ei ole üldse inimestele mõeldud,” teatas sõbranna ja lisas veel, et ega ma vasikas ole, et lehmapiima pean jooma. Järgmisel päeval rääkis töökaaslane sama. Lõpuks sain aru, et olen vist viimane inimene, kes veel lehmapiima joob – nüüd joovad kõik ainult mandli- või sojapiima. 

Õhtul koju minnes ostsin kaasa mandlipiima ning minu elukaaslane naeris selle peale ja arvas, et tegemist on järjekordse toitumistrendiga. Ka tema oli arvamusel, et lehmapiima on inimesed joonud terve elu – ning kõik on elus ja terved. Lehmapiim on tema sõnul osa tervislikust toitumisest. Ma olin segaduses. Mis siis muud, kui hakkasin seda teemat guugeldama ja foorumitest abi otsima.

Kas lehmapiimale ei või jah? Loe pikemalt juba Buduaari talvenumbrist, kus annavad oma hinnangu antud teemale ka toitumisteadlane Mai Maser, looduslaps Mari Metsallik ja tervisliku elu aktivist Liisa-Indra Pajuste.

Tekst: Keit Laisaar

Buduaar.ee