Kevadine õhtupoolik Martini Ilusate Jookide seltsis

20 kommentaari
Kevadine õhtupoolik Martini Ilusate Jookide seltsis

7. mail aset leidnud vahemerehõnguline Martini Beautiful Drinks üritus Restoranis Pärl pakkus ideid, kuidas endale ise glamuurne jook kokku segada.

7. mail aset leidnud vahemerehõnguline Martini Beautiful Drinks üritus Restoranis Pärl pakkus ideid, kuidas endale ise glamuurne jook kokku segada.

Meisterbaarmen Helger Aava õpetas maheda bossanova saatel, kuidas glamuursete inimeste lemmikjoogist ühtekokku neli erinevat ja huvitavat, ent lihtsat kokteili valmistada. Aavale sekundeeris Toomas Luhats, kes viis vaatajad-kuulajad kurssi Martini ajaloo ja taustaga. Restorani Pärl seinu ja ka eelmise kuude ajakirju kaunistasid kuulsa moefotograafi Ellen von Unwerthi poolt spetsiaalselt Martini jaoks tehtud fotoseeria.

Tervitusjoogiks külalistele oli Martini Rose vahuvein, mille spetsiaalselt Martinile lõi maailma noorima sommeljee tiitlit võitnud Enrico Bernardo. Rose ei maitsenud sugugi nii magusalt, kui oleks võinud oodata punasest värvist ja maasikast klaasi põhjas.

Seejärel kostitas Helger seltskonda esimese kokteiliga, milleks oli Martini Rosato vermut granaatõunmahla. Värvuselt ja maitselt on tegu ideaalse suvejoogiga, kus mahla maitse varjutab alkoholi.

Teiseks kokteiliks tegi meisterbaarmen Martini Extra Dry toonikuga. Ajalooliselt sai Extra Dry tuntuks USAs 30ndatel kuiva seaduse ajal, kuna see Martini oli suurema alkoholisisaldusega. Erinevalt eelmisest oli see läbipaistva kokteili maitse mõnusalt mõrkjas, mida saatis meeldiv õuna ja ürdiaroom.

Kolmas kokteil oli aga hoopis midagi muud – Martini Rosso ja Schweppesi Russian Tonic. Rossos ühe koostises sisalduv karamell andis joogile mõnusa punakas-pruuni värvuse. Rosso on olemuselt vermut ja vermut on teatavasti aromatiseeritud ja kangestatud vein. Seda kasutas teadaolevalt esimesena arst Hippocrates juba aastal 460 e.m.a. arstirohuna ning tõenäoliselt on see raviv toime Martinis tänaseni säilinud. Kas ravitoime või põneva ja mitmekihilise maitse tõttu, sai sellest kokteilist ka külaliste suur lemmik.

Viimaseks kokteiliks valmistas Helger nüüdseks juba lõbusatele degusteerijatele midagi tõeliselt stiilset – kõrge jalaga klaasist serveeritud jamesbondiliku kokteili Martini Biancost ja õunamahlast. Tumbleris jää ja sidruniga segatud jooki nautides avaldas konferantsjee Luhats ka James Bondi saladuse, miks superspioon alati Martinit shaken ehk segatult tellib. Nimelt seguneb alkohol sel juhul veega rohkem ja see tähendab omakorda, et jooja ei jää nii kergesti purju.

Kuulsaid ja glamuurseid Martini sõpru on olnud läbi ajaloo rohkelt, nende seas šarmantseid mehi nagu George Clooney, Sean Connery ja Luciano Pavarotti, kui ka kauneid naisi nagu Penelope Cruz, Charlize Theron ja Sophia Loren. Dolce & Gabbana jaoks on jook suisa nii oluline, et nende Milano butiigis on spetsiaalne baar, kus vaid Martinit serveeritakse. Martini glamuur ulatub aga ka väljapoole joogi- ja moemaailma. Näiteks on Martini olnud aastakümneid (40 aastat), seotud ka motospordi ja ajalooliselt eriti vormel-1 ja Ferrariga. Huvitava faktina tõi Luhats välja, et Martinit müüdi Tallinnas ka möödunud sajandi algul. Pärli restoranis ilutses ka 1928. aastat pärinev pilt Martini maaletooja kontorist Pika tänava alguses.

 

Kokteilid ja kogused

   1. kokteil

½ Marini Rosato

½ Granaatõuna mahl

Jääd

Laimilõik

   2. kokteil

½ Marini E-Dry

½ Toonik

Jääd

Laimilõik

   3. kokteil

½ Marini Rosso

½ Russchian Schweppes toonik

Poole laimi või sidruni mahl

 

   4. kokteil

½ Martini Bianco

½ Õunamahl

Marie Brizard Lime siirup

 

Toimetas Leemet Prits

Buduaar.ee tegevtoimetaja