Homme on vastlapäev, mis oli vanasti paljuski naiste püha. Just sellel päeval võisid naised oma tööd tegemata jätta ja minna sõbrannadega kõrtsi „lina juuri kastma“. Vanasti sellel päeval toiduga ei koonerdatud, söödi mitmeid kordi päeva jooksul ja peeti maha üks korralik pidu, kuna paastuajal olid lõbustused ja rammus toit keelatud. Traditsioonide hoidmine on meie endi teha, nii et täna jagangi ma teiega oma homset vastlapäevamenüüd. Vastlakuklid Kogus: 12 tk Kalorid: 1 suur kukkel umbes 400 kilokalorit Muusikasoovitus: Paabel „Kosjalaul“ Tulemus: vahukoorene ninaots ehk ideaalsed vastlakuklid Vaja läheb: 35 g pärmi 250 g leiget piima umbes 550 g jahu 85 g suhkrut 2 muna (üks on kuklite määrimiseks) 100 g sulatatud võid näpuotsaga soola 2 tl kardemoni 4 tl vaniljet Täidis ja kate: Pohla-õunamoosi 400-600 g rõõska koort Suhkrut vastavalt maitsele (400 g rõõska koorele lisada 60-70 g suhkrut) 2 tl vaniljesuhkrut tuhksuhkrut ja mandlilaaste kaunistuseks Kuidas teha: Kõigepealt tuleb meil valmistada eelkergitusega pärmtainas. Selleks lahusta pärm käesoojas piimas, lisa juurde pool jahust ja klopi segu hoolikalt läbi. Meil on tulemuseks vaja saavutada konsistents, mis on sarnane hapukoorele. Peale seda kata tainas rätikuga ja aseta umbes pooleks tunniks sooja kohta kerkima. Kerkinud tainale sega juurde sulatatud ja jahutatud või, suhkur, lahtiklopitud muna, maitseained ja ülejäänud jahu. Nüüd võid alustada sõtkumist ja seda soovitan ma sul teha ikka mõnuga või siis vähemalt nii kaua, kuni tainas on ühtlane, läikiv ja lööb kausi küljest lahti. Kui see on tehtud, kata tainas jälle rätikuga ja asetada sooja kohta kerkima umbes tunniks ajaks või kuni tainas on vähemalt kahekordistunud. Valmis tainast vormi jahusel laual suur vorst, lõika sellest välja peopessa mahtuvad tainatükid ja vormi neist ümmargused pallid. Aseta kuklid ahjuplaadile ja lase neil rätiku all veel natuke kerkida nii umbes 15 minutit. Kerkinud kuklid määri pealt üle lahtiklopitud munaga ja küpseta 220 kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni need muutuvad kuldseks. Valmis kuklid võta ahjust, piserda neile peale natuke vett ja lase neil köögirätiku all jahtuda. Kui kuklid on maha jahtunud, lõika neilt mütsikesed pealt ära ja uurista pisike süvend nende sisse, kuhu soovitan panna pohla- või kirsimoosi. Vahusta koor suhkruga tugevaks vahuks ja lisa pritskoti või lusika abil rohkelt vahukoort kuklile. Kõige lõpuks aseta mütsike kuklile tagasi pähe ja kaunista tuhksuhkruga. Vastlad on ühtlasi ka seajala-jõulud, nii et siit üks minu kuratlikult tummine hernesupp. Seekord läks käiku eriti pekine seapõsk, aga teile soovitan suitsuribi või kondiga liha. Hernesupp Vaja läheb: vett 2,5 l 400 g suitsupõske 300 g kollased herned 60 g odrakruupe 1 suur sibul 2-3 kartulit 2 porgandit peterselli, soola ja pipart Kuidas teha: Kõigepealt pane herned üheks ööks vette likku. Tükeldatud suitsupõsk, herned ja kruubid panna keema ja keeta tasasel tulel kuni 1 tund, siis lisada praetud porgandid ja sibul ning keeta veel umbes 20 minutit. Kõige viimasena lisada kartul ja keeta veel nii 20 minutit või kuni kartul on pehme. Nüüd pole midagi muud, kui maitsestada supp peterselli, soola ja pipraga. NB! Kui otsustad teha suppi suitsuribist, siis kogus võiks olla 600 g. Tasub teada: Sealjalast tee endale vurr. Selleks tuleb sääreluu keskele teha auk ja ajada nöör sealt läbi. Kas juba meenuvad pildid lapsepõlvest? Seakontidega on võimalik ka tulevikku ennustada. Vanasti asetati ühesugused seakondid põrandale ritta ja igale kondile anti tüdruku nimi. See, kelle kondi tuppa tulles koer kõige ennem ära viis, sai kõige ennem mehele. Kammi oma juukseid sellel päeval vähemalt seitse korda ja kui võimalik, lase veidi otsi lõigata, kuna see pidavat soodustama nende tugevust ja kasvu. Rahvatarkus ütleb, et kui vastlapäeval on sula, siis tuleb lühike ja soe kevad. Külma ilma korral on oodata külma kevadet. Kõik vanatüdrukud tohivad vastlapäeval ise kosja minna ja äraütlemine on keelatud. Ma arvan, et selle traditsiooni võiksime küll taastada:D Kõik naised, kes soovivad aga perelisa, peavad vastlapäeval enne teisi sauna jõudma. Selle peale ütleks ma, et mõttejõul on suur vägi ja selle abil on kõik võimalik. Pikka liugu ja mõnusaid maitseelamusi! Johanna [gallery ids="2011428,2011437,2011446,2011455,2011465,2011474,2011483,2011489,2011498,2011508,2011518"]
Adriana Viks abikaasa Hannesega — FOTO: Adriana Viks/Instagram EKSKLUSIIV Suhted ja seks ADRIANA VIKS kirglikust abielust Hannesega: me leiame kompromisse ka intiimsemate teemade osas
Reet Härmat ja Brigitte Susanne Hunt — FOTO: Erakogu Buduaari sõnumid Brigitte Susanne Hunt avaldab oma kaalulanguse nipid ja numbrid
Meelis Lao podcastis „Keset elu“ salvestusel — FOTO: GoodNews, Evelin Kruus Nipinurk VIDEO! Meelis Lao podcastis „Keset elu“: aeg on ainus tõeline valuuta, mis on kõige kallim
kasvuhoone — FOTO: 1A.ee Sisuturundus Kasulik juhis: kuidas valida kasvuhoone, mis sobib rõdule või katuseaeda?