Johanna köögis: Tummine hernesupp ja vahukoorene ninaots

47 kommentaari
Johanna köögis: Tummine hernesupp ja vahukoorene ninaots

Homme on vastlapäev, mis oli vanasti paljuski naiste püha. Just sellel päeval võisid naised oma tööd tegemata jätta ja minna sõbrannadega kõrtsi „lina juuri kastma“.

 

Vanasti sellel päeval toiduga ei koonerdatud, söödi mitmeid kordi päeva jooksul ja peeti maha üks korralik pidu, kuna paastuajal olid lõbustused ja rammus toit keelatud. Traditsioonide hoidmine on meie endi teha, nii et täna jagangi ma teiega oma homset vastlapäevamenüüd.

 

Vastlakuklid

Kogus: 12 tk

Kalorid: 1 suur kukkel umbes 400 kilokalorit

Muusikasoovitus: Paabel „Kosjalaul“

Tulemus: vahukoorene ninaots ehk ideaalsed vastlakuklid

Vaja läheb:

35 g pärmi

250 g leiget piima

umbes 550 g jahu

85 g suhkrut

2 muna (üks on kuklite määrimiseks)

100 g sulatatud võid

näpuotsaga soola

2 tl kardemoni

4 tl vaniljet

Täidis ja kate:

Pohla-õunamoosi

400-600 g rõõska koort

Suhkrut vastavalt maitsele (400 g rõõska koorele lisada 60-70 g suhkrut)

2 tl vaniljesuhkrut

tuhksuhkrut ja mandlilaaste kaunistuseks

Kuidas teha:

Kõigepealt tuleb meil valmistada eelkergitusega pärmtainas. Selleks lahusta pärm käesoojas piimas, lisa juurde pool jahust ja klopi segu hoolikalt läbi. Meil on tulemuseks vaja saavutada konsistents, mis on sarnane hapukoorele. Peale seda kata tainas rätikuga ja aseta umbes pooleks tunniks sooja kohta kerkima. Kerkinud tainale sega juurde sulatatud ja jahutatud või, suhkur, lahtiklopitud muna, maitseained ja ülejäänud jahu. Nüüd võid alustada sõtkumist ja seda soovitan ma sul teha ikka mõnuga või siis vähemalt nii kaua, kuni tainas on ühtlane, läikiv ja lööb kausi küljest lahti.

Kui see on tehtud, kata tainas jälle rätikuga ja asetada  sooja kohta kerkima umbes tunniks ajaks või kuni tainas on vähemalt kahekordistunud. Valmis tainast vormi jahusel laual suur vorst, lõika sellest välja peopessa mahtuvad tainatükid ja  vormi neist ümmargused pallid. Aseta kuklid ahjuplaadile ja lase neil rätiku all veel natuke kerkida nii umbes 15 minutit. Kerkinud kuklid määri pealt üle lahtiklopitud munaga ja küpseta 220 kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni need muutuvad kuldseks. Valmis kuklid võta ahjust, piserda neile peale natuke vett ja lase neil köögirätiku all jahtuda. Kui kuklid on maha jahtunud, lõika neilt mütsikesed pealt ära ja uurista pisike süvend nende sisse, kuhu soovitan panna pohla- või kirsimoosi. Vahusta koor suhkruga tugevaks vahuks ja lisa pritskoti või lusika abil rohkelt vahukoort kuklile. Kõige lõpuks aseta mütsike kuklile tagasi pähe ja kaunista tuhksuhkruga.

Vastlad on ühtlasi ka seajala-jõulud, nii et siit üks  minu kuratlikult tummine hernesupp. Seekord läks käiku eriti pekine seapõsk, aga teile soovitan suitsuribi või kondiga liha.

Hernesupp

Vaja läheb:

vett 2,5 l

400 g suitsupõske

300 g kollased herned 

60 g odrakruupe

1 suur sibul

2-3 kartulit

2 porgandit

peterselli, soola ja pipart

Kuidas teha:

Kõigepealt pane herned üheks ööks vette likku. Tükeldatud suitsupõsk, herned ja kruubid panna keema ja keeta tasasel tulel kuni 1 tund, siis lisada praetud porgandid ja sibul ning keeta veel umbes 20 minutit. Kõige viimasena lisada kartul ja keeta veel nii 20 minutit või kuni kartul on pehme. Nüüd pole midagi muud, kui maitsestada supp peterselli, soola ja pipraga. 

NB! Kui otsustad teha suppi suitsuribist, siis kogus võiks olla 600 g.

Tasub teada:

  • Sealjalast tee endale vurr. Selleks tuleb sääreluu keskele teha auk ja ajada nöör sealt läbi. Kas juba meenuvad  pildid lapsepõlvest?
  • Seakontidega on võimalik ka tulevikku ennustada. Vanasti asetati ühesugused seakondid põrandale ritta ja igale kondile anti tüdruku nimi. See, kelle kondi tuppa tulles koer kõige ennem ära viis, sai kõige ennem mehele.
  • Kammi oma juukseid sellel päeval vähemalt seitse korda ja kui võimalik, lase veidi otsi lõigata, kuna see pidavat soodustama nende tugevust ja kasvu.
  • Rahvatarkus ütleb, et kui vastlapäeval on sula, siis tuleb lühike ja soe kevad. Külma ilma korral on oodata külma kevadet.
  • Kõik vanatüdrukud tohivad vastlapäeval ise kosja minna ja äraütlemine on keelatud. Ma arvan, et selle traditsiooni võiksime küll taastada:D
  • Kõik naised, kes soovivad aga perelisa, peavad vastlapäeval enne teisi sauna jõudma. Selle peale ütleks ma, et mõttejõul on suur vägi ja  selle abil on kõik võimalik.

 

Pikka liugu ja mõnusaid maitseelamusi!

Johanna