Reklaam sulgub sekundi pärast

6 asja, mida sa veel avokaado kohta ei teadnud

Sa tead, et sellest saab teha suurepärast salatit ja võileiba. Tead ka, et tunned end pärast avokaado söömist eriti hästi, tänu selles sisalduvatele tervislikele rasvadele ja toitainetele. Kuid avokaado kõikvõimsad positiivsed omadused ulatuvad palju kaugemale, kui arvata võiksid.

Sa tead, et sellest saab teha suurepärast salatit ja võileiba. Tead ka, et tunned end pärast avokaado söömist eriti hästi, tänu selles sisalduvatele tervislikele rasvadele ja toitainetele. Kuid avokaado kõikvõimsad positiivsed omadused ulatuvad palju kaugemale, kui arvata võiksid.

Avokaado on puuvili, täpsemalt mari
Sa võid arvata, et avokaado on neutraalse maitse ja rohelise viljaliha tõttu juurvili. Tegelikult on ta aga puuvili ja veelgi täpsemalt öeldes üheseemneline mari. Puuvili on lille küpsenud vili, ütlevad California ülikooli teadusallikad. Puuviljad koosnevad tugevast koorest, keskmisest kihist, mida peame viljalihaks ja ühest või mitmest seemnest. Avokaado on mahlane, mitte kuiv mari, sest selle sees on kõva kivi, täpselt nagu virsikul.

Avokaados on rohkem kaaliumi kui banaanis

Üks avokaado sisaldab 975 milligrammi kaaliumi. Banaani peetakse kaaliumi sisalduse poolest küll rikkalikuks, kuid tegelikult on selle sisaldus poole väiksem – 487 milligrammi ühe suure puuvilja kohta.

Avokaado rikneb kiiremini, kui on koos banaani või õunaga
Rääkides banaanidest ja õuntest, siis need eraldavad loomulikult esinevat taimehormooni etüleen. Kui hoiad toorest avokaadot pruunis kotis koos õuna või banaaniga, siis gaasid, mis kotis avalduvad, aitavad avokaado viljal paremini küpseda.

Avokaadod on ühed vähesed kõrge proteiinisisaldusega puuviljad
Ühes viljas on kuus grammi proteiini, mis on puuvilja kohta üks kõrgemaid. Lisaks sellele on need proteiinid kõrge kvaliteediga. Kuigi avokaado ei sisalda igat väiksematki aminohapet, mida keha vajaks, siis on selles siiski olemas 18 kõige olulisemat. Muide, vastupidiselt mõndadele lihas sisalduvatele proteiinidele, suudab keha avokaado puhul terve selle koguse ära kasutada. 

Sa võid avokaadot kasutada küpsetistes 
Kreemjas tekstuur ja kasulikud rasvhapped teevad avokaadost üllatavalt hea lisandi küpsetistele. Kuid ei, muffinid ei tule rohelised. Õigetes kogustes võid kõrvale jätta või ja asendada selle avokaadoga, et teha näiteks tervislikumaid küpsiseid, keeksi või kooke.

Kasu saamiseks ei pea avokaadot tingimata ainult sööma
Kui jätta kõrvale toitainete kasulikud omadused, mängivad avokaadod olulist rolli ka tervemate juuste ja naha saavutamises. Avokaados sisalduvad antioksüdandid, aminohapped ja eeterlikud õlid suudavad taastada kahjustunud juuksed, niisutada nahka, leevendada päikesepõletust ja isegi vähendada kortse.

Allikas: huffingtonpost.com

Kairit Kütt