Elueliksiir – roheline tee

Elueliksiir – roheline tee

Roheline tee ja selle tervislikke kasutegureid on aasialaste poolt nauditud mitmeid sajandeid. Sellest, mida teavad aasialased juba sajandeid rohelise tee joomisest, saab nüüd kasu kogu maailm.  

Rohelist teed ja selle tervislikke kasutegureid on aasialaste poolt nauditud mitmeid sajandeid. Sellest, mida teavad aasialased juba sajandeid rohelise tee joomisest, saab nüüd kasu kogu maailm.

Rohelise tee kasulikkus tervisele on varieeruv ja laiaulatuslik. Selle keemiline koostis annab positiivse mõju nii paljudele kehalistele süsteemidele, nii et on soovitatav kasutada rohelist teed nende tervislike kasutegurite saavutamiseks.
Teadusuuringud on tõestanud, et nii must kui roheline tee suurendab organismi antioksüdantide aktiivsust kui 45%. Samuti arvatakse neil olevat antibakteriaalne toime, millest on kasu kaariese ja igemeprobleemide korral.
Viimase aja uurimused on näidanud rohelise tee soodsat mõju paljude haiguste profülaktikas ja ravis. Laboratoorsed uuringud annavad alust väita, et rohelise tee ekstrakt hoiab ära paljude degeneratiivsete haiguste tekke ja aitab neid ka ravida. Rohelise tee uuritumad toimeained on flavonoidide hulka kuuluvad polüfenoolsed ühendid katehoolid, mis toimivad kui vabu radikaale neutraliseerivad antioksüdandid. Seejuures on tee antioksüdantne aktiivsus tunduvalt suurem kui näiteks viinamarjamahlal või punasel veinil. 
Rohelisel teel koos selle kõikide oluliste keemiliste komponentidega on palju teisi eeliseid ja potentsiaalseid kasutusalasid.
Kolesterooli on tavaliselt liigendatud kui “paha poissi”, mis põhjustab erinevaid haigusi täiskasvanutel, kuid see on kemikaal, mis on looduslikult olemas ja vajalik meie kehades selliseks oluliseks protsessiks nagu rakumembraanide tootmine ja rakkude sulatamine. Kuid on olemas “hea” kolesterool ja “halb” kolesterool. Uurijad on leidnud, et rohelise tee joomisega “halva” kolesterooli tase väheneb ja teejoojad saavad süüa peaaegu kaks korda rohkem kolesterooli sisaldavaid toiduaineid kui need, kes ei joo rohelist teed, kuid tarbivad võrdses koguses kolesterooli.
Regulaarne rohelise tee joomine võib kaitsta aju Alzheimeri tõve ja ka teiste dementsuse vormide eest. Hiljuti avaldatud uuringus näidati, et sel traditsioonilisel Hiina arstimil on kaitsev roll ka vähi vastu. Töö käigus leiti, et rohelise tee seedimisel soolestiku ensüümide poolt tekivad kemikaalid, mis on Alzheimeri tõve vastu tegelikult veelgi efektiivsemad kui seedimata kujul. Seedimise käigus tekkivatel ühenditel on vähivastased omadused, aeglustades oluliselt kasvajarakkude arengut.
Umbes 60 aastat tagasi täheldas dr. Minowada Kyoto Ülikoolist, et suhkru tase diabeediga hospitaliseeritud patsientide uriinis oli langenud tähelepanuväärselt perioodil, mil nad osalesid teetseremoonial. Kaasaegne meditsiin uurib ja kinnitab seda.
Hästi on tuntud rohelises tees sisalduvate ühendite kasulik toime südame-veresoonkonnasse. Rohelises tees sisalduvad polüfenoolid kaitsevad veresooni, aeglustavad veresoonte lupjumist ja alandavad veres kolesterooli sisaldust. Loomkatsetes nende hiirte veres, kelle toidule lisati 2,5% rohelist teed, langes üldise kolesterooli, madala tihedusega kolesterooli (tekitab lupjumist) ja triglütseriidide (vererasva) sisaldus. Seejuures oli rohelist teed saanud hiirte kaal 10-18% väiksem kui kontrollrühmal. Palju rohelist teed joovatel inimestel langeb samamoodi vere kolesterooli-, eriti madala tihedusega (lipoproteiididega seostunud) kolesterooli sisaldus, tõuseb aga kõrge tihedusega kolesterooli hulk, millel on lupjumise eest kaitsev toime. Seejuures paranevad ka maksa ja pankrease ainevahetuse näitajad. Lisaks vähendavad tees sisalduvad ühendid ülemäärast vere hüübivust, mis on oluline infarktiohu vähendamisel.
Roheline tee aitab ka:

Ennetab ja kiirendab paranemist külmetustest ja gripist.
Ennetab halba suulõhna. (halitoosi).
Aitab ennetada ja kergendada teise tüübi diabeeti.
Blokeerib võtmeretseptoreid allergiliste reaktsioonide tekitamisel.
Aitab Parkinsoni haiguse all kannatajaid.
Aeglustab HIV viiruse protsessi.
Säilitab tervisliku vedeliku tasakaalu.
Leevendab väsimust ja stressi.
Naharakkude imuunsüsteemi tõstmine
Artriidi kergendamine ja ennetamine.
Vähendab rabanduse riski.
Ennetab osterporoosi.
Vähendab suitsetajatel DNA kahjustust.
Vananemise tunnuste edasilükkamine.
Parandab luustruktuuri.
Ennetab ohtlikku verehüübimist.
Kalorite põletamine – rohelist teed kasutatakse kasvavalt osana tervislikust dieedist, kuna see võib mängida rolli keha kaalu ja koosseisu kontrollimisel läbi termogeneesi või rasva oksüdatsiooni aktiviseerumisega või mõlemaga korraga. See töötab, suurendades energiakulu ja termogeneetilisi omadusi, mis edendavad rasvade põletamist.
Allikas: coffetea.info; A. Kang “Tee”
Triin Tisler

Sarnased artiklid