Nipp! Ainult nii säilivad kuumutamisel küüslaugu raviomadused

Nipp! Ainult nii säilivad kuumutamisel küüslaugu raviomadused

Küüslauk ei ole tänapäeval mitte pelgalt toiduaine, vaid sellest on saanud legend. Küüslauku on leitud Egiptuse püramiididest, seda on mainitud pühakirjas ning kuulus Lääne-meditsiini esiisa Hippokrates tarbis seda regulaarselt. Juba muistsetel aegadel Kreekas anti seda sportlastele enne Olümpiat.

Küüslauk ei ole tänapäeval mitte pelgalt toiduaine, vaid sellest on saanud legend. Küüslauku on leitud Egiptuse püramiididest, seda on mainitud pühakirjas ning kuulus Lääne-meditsiini esiisa Hippokrates tarbis seda regulaarselt. Juba muistsetel aegadel Kreekas anti seda sportlastele enne Olümpiat.

1550. aastaga eKr dateeritud Vana-Egiptuse papüürus toob ära 22 retsepti, milles on kasutatud küüslauku. Egiptlased kasutasid seda toonikuna, mis tugevdas füüsilist vastupidavust ja oli sageli püramiidide ehitajate söögilaual.

Küüslaugul on rohkem võimu kui me teame. Kaasaegsed uuringud kinnitavad seda, mida juba iidsed ravitsejad ja ravimtaimede tundjad teadsid –   küüslauk on tugev relv võitluses haiguste vastu.

S. Ankri ja D. Mirelmani  1999. aastal tehtud uuring näitas, et küüslaaugus leiduv allitsiin vastutab küüslaugu antimikroobse, viirusevastase ja parasiitidevastase toime eest.

Küüslaugus leidub 0,3% väävlit sisaldavat lõhnata ainet alliini, mis mugula peenestamisel laguneb ensüümide toimel kiiresti allitsiiniks, mis annabki küüslaugule tema spetsiifilise lõhna. Alliin laguneb ensüümide mõjul tugeva antibiootilise toimega allitsiiniks ja teisteks sulfiidideks.

Kui sa valmistad kodus toitu, siis veendu, et purustad rakuseinad, et päästa valla tervisele kasulik allitsiin. Ent tea, et see allitsiini mõju tuleb esile vaid toorelt – soojus neutraliseerib allitsiini raviva mõju. K. Songi ja J. A. Milneri 2001. aastal tehtud katse näitas, et mõju kaob soojendades, mikrolaineahjus ja ka aurutamisel.

Paljud teadlased soovitavad kasutada raviomaduste säilitamise eesmärgil toorest küüslaauku, ent kui soovite seda siiski ka kuuma toidu sisse, siis laske tal tükeldatuna seista vähemalt 10 minutit, et tekiks võimalikult palju allitsiini ning toimeained saaksid oma tööd teha.

 

Autor: Helena-Reet Ennet
Allikas: realfarmacy.com