STEVIA SUHKRUASENDAJA ohtlik kõrvalmõju, millest avalikult ei räägita

STEVIA SUHKRUASENDAJA ohtlik kõrvalmõju, millest avalikult ei räägita

Tavalisele valgele suhkrule on aastasadu püütud leida tervislikumat alternatiivi, mis aitaks kaalust alla võtta, lisaks toitudele magusust ning ei ole samas ka organismile kahjulik. Üheks kõige populaarsemaks leiuks on stevia ehk suhkruleht. Stevia näol on tegu taimega, mis on kuni 300 korda magusam kui suhkur, ent kas see on ikka tervisele täiesti ohutu?

Tavalisele valgele suhkrule on aastasadu püütud leida tervislikumat alternatiivi, mis aitaks kaalust alla võtta, lisaks toitudele magusust ning ei ole samas ka organismile kahjulik. Üheks kõige populaarsemaks leiuks on stevia ehk suhkruleht. Stevia näol on tegu taimega, mis on kuni 300 korda magusam kui suhkur, ent kas see on ikka tervisele täiesti ohutu?

Tegelikkuses on stevia suhkruleht oma ehedal töötlemata kujul ilmselt tõesti ohutu, ent see, kuidas seda töödeldakse, et saada poodides müügil olev stevia suhkruasendaja, on juba midagi muud. Kuid inimesed tarbivadki enamasti just seda toodet, mida müüakse poes ja mida on töödeldud – see tähendab, et stevia suhkrulehele omistatud kasulikud omadused on töötlemisprotsessi käigus kaduma läinud.

Teaduslikult on tehtud mitmeid uuringuid, et saada teada, kas stevia on ohutu või mitte ning tuleb tõdeda, et antud hetkel puuduvad tõendid, mis kinnitaksid stevia suhkrutaime kahjulikkust või kasulikkust. Küll aga on kindel see, et kõike tuleb tarbida mõistlikus koguses.

On allikaid, mis väidavad, et teatud poes müüdavad stevia suhkruasendajad võivad soolestikus põletikulisi protsesse tekitada ning stevia negatiivseks kõrvalmõjuks võib tõepoolest olla organismi mikroflooras häirete tekitamine. Sel põhjusel tuleks vältida kunstlike lisanditega steviat ning jätta ostukorvi lisamata stevia, millele on lisatud erütritooli, agaavi inuliini või tselluloosipulbrit.

Valge suhkur on tervisele kahjulik vaid siis, kui me tarbime seda rohkem kui vaja. Stevia suhkruleht on tervisele ilmselt ohutu vaid siis, kui seda tarbida mõistlikus koguses ja puhtal kujul – mitte töödeldud vormis nagu seda poes müüakse. Poes müüdava steviaga tuleb olla ettevaatlik ning eelistada võimalikult looduslikku toodet.

Allikas: medicalnewstoday, wellnessmama, livescience