TOP 10 tervislikku toiduainet, mida liiga vähe tarbitakse

TOP 10 tervislikku toiduainet, mida liiga vähe tarbitakse

Ameerika füsioloog Johnny Bowden toob oma raamatus välja toiduained, mis on väga kasulikud tervisele, ent mida liiga vähe tarbitakse. Kõige tervislikumaks toitumismustriks peab ta Vahemeremaade kööki, kus on esiplaanil värsked puu- ja juurviljad, kala ning oliiviõli.

Tunnustatud Ameerika füsioloog Johnny Bowden toob oma raamatus välja toiduained, mis on väga kasulikud tervisele, ent mida liiga vähe tarbitakse. Kõige tervislikumaks toitumismustriks peab ta Vahemeremaade kööki, kus on esiplaanil värsked puu- ja juurviljad, kala ning oliiviõli.

Vahemere ääres, Hispaaniast Kreekani levinud toitumisharjumusi on kiidetud nii Euroopas kui ka USAs. Sealsed elanikud on enamasti pika eaga ja terved. Kreeka (Kreeta) toit äratas 1980. aastail suurt tähelepanu, kui seitset maad hõlmanud ulatuslikus südamehaiguste leviku uuringust ilmnes selle tervislik mõju. Vahemeremaade toit sisaldab palju antioksüdante ja minimaalses koguses küllastatud rasva. Ka kiudaineid on rohkesti, samuti kasulikke süsivesikuid, mis hoiavad eemale ka vähi ja südamehaigused.

10 väga tervislikku ja kasulikku toiduainet, mida me liiga vähe sööme:

1. Kirsid
2. Mustikad
3. Kiivi
4. Liha (loomaliha)
5. Kala (lõhe)
6. Linaseemned
7. Vadaku proteiinipulber
8. Lehtkapsas
9. Kookos
10. Tume šokolaad, milles vähemalt 60% kakaod

 

Autor: Helena-Reet Ennet

Sarnased artiklid