4 PIIMATOODET, mis laktoositalumatusega inimesele sobivad

26 kommentaari
4 PIIMATOODET, mis laktoositalumatusega inimesele sobivad

Ligi veerandik eestlastest kannatavad vähemal või rohkemal määral laktoositalumatuse käes ning enamus isegi ei tea seda. Laktoositalumatuse põhjuseks on inimorganismi võimetus toota piisavalt laktaasi ehk ensüümi, mis lõhustab piimasuhkrut ehk laktoosi. Et aga piimatooted sisaldavad organismile vajalikke valke ja kaltsiumit, siis kindlasti ei tohiks oma menüüst neid täielikult välja jätta.

Ligi veerandik eestlastest kannatab vähemal või rohkemal määral laktoositalumatuse käes ning enamik isegi ei tea seda. Laktoositalumatuse põhjuseks on inimorganismi võimetus toota piisavalt laktaasi ehk ensüümi, mis lõhustab piimasuhkrut ehk laktoosi. Et aga piimatooted sisaldavad organismile vajalikke valke ja kaltsiumit, siis kindlasti ei tohiks oma menüüst neid täielikult välja jätta.

Kui on tegu kergema laktoositalumatusega, siis ei peagi kõikidest piimatoodetest loobuma, sest osad neist sisaldavad üsnagi vähe laktoosi. Allpool on välja toodud viis toitu, mida ka laktoositalumatuse all kannatavad inimesed süüa saavad:

1. Pikalt laagerdunud juust (parmesan, Emmental, Cheddar)

Juustud, mis on vähemalt kuus kuud laagerdunud, sisaldavad väga vähe laktoosi ning neid võib rahulikult tarbida. Erinevad parmesanid, Emmentali ja Cheddari tüüpi juustud võiksid menüüs kindlasti olemas olla. Ka kitsepiimajuust on sobilik, ent lehmapiimast tehtud Brie laktoositalumatuse all kannatavale inimesele ei sobi. Ka mozzarella‘st tuleks eemale hoida.

2. Jogurt

Vali jogurt, mis sisaldab kasulikke baktereid nagu näiteks Kreeka jogurt. Enamik Eesti poodides müüdavatest jogurtitest sisaldab häid baktereid, seega jogurtite valik on suur. Head bakterid toituvad suhkrust ning jogurti valmimise käigus need bakterid nii-öelda söövad laktoosi ehk piimasuhkru ära ja seetõttu sisaldavadki jogurtid minimaalselt laktoosi. 

3. Või

Või koosneb rasvast ning laktoosi on selles väga vähe – seetõttu ongi puhta või maitse üsnagi maitsetu. Kui selles oleks piimasuhkur ehk laktoos säilinud, siis tunneksid sa ka selle magusamapoolset maitset. 

4. Keefir

Täpselt nagu jogurt, on ka keefir väga madala laktoosisisaldusega. Häid baktereid sisaldav keefir mõjub ainevahetusele hästi ja seda ei pea kartma ka need, kes laktoositalumatuse käes kannatavad.

5. Kohupiim

Kohupiim sisaldab vähe laktoosi ja seda lihtsal põhjusel – selle valmimise käigus söövad juuretisebakterid piimasuhkru lihtsalt ära. Seda muidugi juhul, kui tegu on juuretisebakteritega hapendatud piimast valmistatud kohupiimast. Isegi siis, kui kohupiim on valmistatud teisel moel, sisaldab see väga vähe laktoosi ja kui sul on kerge laktoositalumatus, siis 200 grammi naturaalset kohupiima päevas ei tee midagi. 

Allikas: prevention.com