Broilerimaks šampinjoni ja apelsiniga rohelisel salatipadjal

23 kommentaari
Broilerimaks šampinjoni ja apelsiniga rohelisel salatipadjal

Hinge ja keha on hea kosutada vitamiinirikaste toitudega. Broilerimaks on kerge, kuid väga kasulik tooraine, sisaldades rikkalikult vajalikke vitamiine. Lisades maksale traditsioonilist porgandit, sibulat ja seeni, toome esile maksa hea koduse maitse. Tahtes muuta kerge eine erilisemaks, sobib rikkaliku rohelise salati juurde veel ahvatlevalt oranžid apelsinid ja kollaselt küpsed mangod. Hea kaste seob kõik kokku suurepäraseks eelroaks, mis meisse oodatud kevadetunnet ehedalt tekitab. Retsept 4-le.  

Kevadest annab märku kõrgete nootidega lindude hele sirin keskpäeval. Ja kuigi talve väsinud lumekuub on veel kõikjal, annab päikegi vahest päeviti eredat valgust. Hinge ja keha on hea kosutada vitamiinirikaste toitudega. Broilerimaks on kerge, kuid väga kasulik tooraine, sisaldades rikkalikult vajalikke vitamiine. Lisades maksale traditsioonilist porgandit, sibulat ja seeni, toome esile maksa hea koduse maitse. Tahtes muuta kerge eine erilisemaks, sobib rikkaliku rohelise salati juurde veel ahvatlevalt oranžid apelsinid ja kollaselt küpsed mangod. Hea kaste seob kõik kokku suurepäraseks eelroaks, mis meisse oodatud kevadetunnet ehedalt tekitab.

Retsept 4-le:

1 karp broilerimaksa

1 pakk salatimixi (roheline ja punane lehtsalat, rukola, põldsalat, beebispinat)

1 pakk šampinjone

1 porgand

1 sibul

1 küüslauk

150 g kirsstomateid

õli

soola, piprasegu

1 apelsin

1 mango

Salatikaste: 

4spl oliiviõli

2 spl punase veini äädikat

2 spl apelsini-ananassimahla

suhkrut, soola, piprasegu

 

Koori porgand ja tükelda poolikuteks ratasteks. Haki sibul ja viiluta šampinjonid. Purusta küüslauk ja haki peeneks. Kuumuta pannil veidi õli ja pane pannile kõigepealt porgand, siis seened ja sibul, keeruta kiirelt parajas kuumuses ja lõpuks lisa madalal temperatuuril küüslauk, maitsesta soola ja pirpaseguga. Jäta köögiviljasegu jahtuma.

Kaubanduses on saada nii jahutatult kui sügavkülmutatult broilerimaksa. Väärtuslikum on kasutada võimalusel jahutatud kanamaksa. Puhasta broilerimaks kelmetest. Aja õli pannil kuumaks ja kalla maksatükid pannile, küpseta kiirelt maksatükke mõlemalt poolt veidi aega, et maks jääks keskelt veidi roosakaks ja pehmeks. Liigne küpsetamine teeb maksa kuivaks ja ilmetuks. Maitsesta soola ja pipraseguga. Jäta maks pannile jahtuma.

Koori ja tükelda puuviljad ja lõika väiksemateks tükkideks, mangole võid piserdada veidi hapukat mahla, et ta värvi ei muudaks, poolita kirsstomatid. Valmista kaste hea oliiviõliga, võid proovida kasutada ka mõnda maitseõli, mul oli basiilikumaitseline oliiviõli, lisa hapususeks punase veini äädikas ja mahl, maitsesta soola ja pipraseguga, tasakaalusta suhkruga. Kastet võib valmistada suurema koguse ja valmis segu kaanega purgis külmkappi panna.

Lao vaba käega salatisegu taldrikutele, tõsta pannilabidaga salatilehtedele seene-köögiviljasegu ja broilerimaksatükid, puista puuviljatükid ja kirsstomatid, nirista üle kastmega. Serveeri röstitud saiaga.

Head kevadeootust!

 

Pille Viljamaa