Reklaam sulgub sekundi pärast

Chef Tarvo Kullama – fantaasiaid ja unistusi on!

Tarvo Kullama oli Buduaari Gurmeekooli avaüritusel meie juhendaja, abistaja, pealik ja tujulooja. Tarvo on praegu  30aastane peakokk, kes tegi oma professioonivaliku otsuse juba poisipõlves. Tema loodud kokakunstikeskuses - Toiduakadeemias unustasime krõbedal jaanurikuu päeval selle, et hetkel valitseb veel pime, külm, kuid suusatajatele ideaalne talv.

Auto aknaklaasid kraabitud ja Nõmme ühesuunaliste tänavate kaudu kenasti kohale jõudnud, sisenesime neljaks tunniks manajana, siesta, ce est la vie maailmasse. Seda erakordselt mõnusat tunnet oli veel võimalik ka päevi hiljem enda sisse uuesti tagasi kutsuda. Ilmselt siis, kui oleme juba vanad ja kui tundenärvid enam nii erksad ei ole, saame siiski sellest päevast rääkida ka oma lastelastele, sest räägitakse, et maitsemeele mälu on kõigist teistest meeltemäludest kõige pikaealisem. Et teada saada, kes oli ja on ning mida veel oodata Gurmeekooli peakokast Tarvo Kullamast, esitasime talle kursuse lõpus mõned konkreetsed küsimused.

Kuidas sa sattusid maitsete maailma?
Kuna lõpetasin Juhkentali tänavas asuva kooli, mis oli vanasti 15. kutsekool ja mis täna on kolinud Majaka tänavale ning kannab nime Tallinna Majaka Teeninduskool, siis arvan, et taipasin suhteliselt noorelt, et minu edasine elu on seotud maitsetega ja sellega seotud maailmaga. Maitsete leidmise, loomise ja ka nautimisega. Kokakool on ajastu, millal ma saadud teadmiste ja kogemustega olen saanud edasi liikuda tänaste sõpraderingiga ja põnevate ettevõtmistega.

Kuidas tekkis mõte luua aastal 2008 kokakunsti oskusi jagav ettevõte Toiduakadeemia? Kas soovist seda kunsti jagada või oli selleks impulsiks eestaste rahakoti ja heaolutunde suurenemine ja seeläbi ka turunõudlus?
Tegelikult tegime sõpradega, kes minuga sama kirge ja haridust jagavad, kokanduskursuseid juba paar aastat enne Toiduakadeemia loomist. Kursuseid viisime läbi nende restoranide köökides  ja saalides, kus me tol ajal töötasime, samuti looduses ja grillplatsidel. Inimesed tulid meiega särasilmselt kaasa. Seega idee küpses minu peas juba mõnda aega ennem, oli vaja vaid viimast tõuget. Ja lihtsalt ühel hetkel oli aeg küps teha spetsiaalselt koolitusteks mõeldud köök, selline, kus ka kõik osalejad saavad ise käed külge panna.

Kas see aeg oli küps peale seda, kui sa olid kogunud kogemusi WRC rallide sarja võistlejatele toitu valmistades?  Olid maailma parimate rallimeeste toitlustusmeeskonna toitlustaja. Kuidas sa sinna sattusid?
WRC sarja toitlustiimi liige olin jah nii enne Toiduakadeemiat kui ka mõnda aega samal ajal olin kahel rindel toimetamas. World Rally Champinoshipi ehk Ralli Maailmameistrivõistluse, sellesama, kus sõitsid Markko Märtin ja Urmo Aava, toitlustamisega tegelesin aastatel 2006–2009. Toimetasin seal koos oma kolleegidest sõprade Rain Käärsti, Allan Kuninga ja Arne Schumanniga, kui firma Rain Stuudio Catering alustas 2006. aastal koostööd Itaalia cateringfirmaga. Itaalia firma Step 2 Catering oli siis suurim toitlustaja WRC-l. Sattusime WRC võistlussarja kokkadeks, sest Junior WRC võistlustele olid pääsenud väga palju just Põhja- Euroopa sõitjaid ja ralli korraldaja pöördus meie, eestlaste kui Põhjamaade maitseeelistustele vastavate toitude valmistajate poole, sest võistlejad igatsesid kodusemaid maitseid ja olid juba väsinud itaallaste maitsvatest, kuid üksluistest pastadest. Kontakt saadi läbi Fordi tehasetiimi, kus töötab üks tuttav neiu.

Itaaalia toiduvalmistamise kultuuris on ema köögis kuninganna. Kui me 2006. aastal koos Rain Käärstiga Monaco etapile saabusime, hüüatasid itaallased mamma mia, kas nii noored poisid meile saadetigi! Saatuse kiuste magasime meie, noored poisid, kohe juba teisel hommikul sisse ja hilinesime oma söögitegemisega. Lõpp hea - kõik hea, sest suutsime neid oma oskustega veenda. Oli huvitav aeg, reisida koos WRC etappidega Kreekas, Saksamaal, Itaalias, Walses jne. Rain Stuudio liikus edasi ja tänaseks on nad üks suurimaid cateringfirmasid Eestis. Mina jäin itaallastega veel mõneks ajaks punti, tegutsedes seal kuni 2009. aastani. Lõpetasin rallimeestega reisimise, sest 2008. aasta jõulude ajal sündis meie perre esimene tütar.

Oled olnud BBQ-d Eesti 2008. aasta meistermeeskonnas. Mis võistlus see on?
See on suvine grilliürituste sari, mille  peavõiduks on pääse Ameerika Jack Danielsi BBQ Maailmameistrivõistlustele Tennessee osariiki, just sinna, kus asub maailmakuulsa viski Jack Danielsi tehas. Kuna tegmist on sellise peavõiduga ja üldse on grillimine ameeriklaste rahvustegevus, siis ka meie Eestis asetleidvate grilliürituste asukohad on seotud ameerikapäraste üritustega nagu näiteks Haapsalu „Ameerika autode“ võistlusega. Üritusi on suve jooksul üle Eesti ja kogu aeg peab vormis olema ja hästi esinema. Nii me selle peavõidu 2008. aastal endale napsasimegi. Tore fakt on see, et Ameerikas on just Tennessee osariigis alkoholimüügikeeld, seal, kus asub Jack Danielsi tehasekompleks.

Mis sulle veel meeldib peale maitsenaudingute? Kas sa tunned veel mõnda kirglikku poolt enda juures?
Jah ikka, näiteks sport on see, ilma milleta elu poleks nii värvikas. Tegelen iganädalaselt talvel suusatamise ja sulgpalliga, suvel jooksen ja sõidan rattaga. Sporti teen pigem hea enesetunde pärast, mitte võistlemise eesmärgil. Kuid siiski sulgpallis loetakse punkte ja on juhtunud, et kirg on lõkkele löönud nii tuliselt, et vahepeal ikka loobin ka reketit.

Mis on edasistes plaanides ja mida tahaksid veel juurde õppida?
Kuigi tänaseks käib Toiduakadeemias koolitustel juba keskmiselt 3000 inimest aastas ja lisaks suudame teatud liiki toidukoolitusi pakkuda ka väljaspool enda kööki, kus oleme koos kokkama pannud kuni 100 inimest, võin öelda, et fantaasiaid ja unistusi on veelgi seoses Toiduakadeemiaga. Aga vaatame kainelt ja reaalselt, mis meil Eestis juhtub veel ja vastavalt sellele siis hakkame oma plaane ellu viima.
Isklikus plaanis soovin ennast edasi arendada veini teemal ja hiljemalt 2012. tahaks jõuda someljee kursustele.

Viimane küsimus on see, et millal sa esimest korda said teada Eesti suurimast naistemeediumist Buduaar?
Siis, kui Krista mulle kirjutas. Tegelikult meenub, et enne seda minu naabrinaine rahuloevalt rääkis, et ta on müünud kõik oma lapsele väikseksjäänud riided ära just Buduaari turul.

Kuna Tarvo Kullama on üks vähestest Tai köögi professionaalidest Eestis, siis Gurmeekooli esimene retsept on tugevalt Tai köögi mõjudega. Kasutataud on aga hooajaliselt värskeid ja eestimaiseid koostisaineid. Retsepti leiad SIIT


Krista Maldur