Kuidas mereande intelligentselt süüa?

Kuidas mereande intelligentselt süüa?

Koduses miljöös mereandide söömiseks serveerimistange, erineva suurusega kahvliharusid ja muid spetsiifilisi köögiriistu eriti vaja ei lähe. Kuidas aga süüa mereande romantilisel õhtusöögil, pidulikul dineel või suursugusel vastuvõtul ilma hätta jäämata?

Koduses miljöös mereandide söömiseks serveerimistange, erineva suurusega kahvliharusid ja muid spetsiifilisi köögiriistu eriti vaja ei lähe. Kuidas aga süüa mereande romantilisel õhtusöögil, pidulikul dineel või suursugusel vastuvõtul ilma hätta jäämata?

Homaari lõikamiseks on vaja tugevat, terava otsaga kööginuga ning lõikelauda.

  • Pane homaar kõhuli lõikelauale nii, et homaarist valguv vedelik kaduma ei läheks.

  • Lõika homaar piki selga ja lakka kaheks. Kõva koorik peaks jääma nii terveks kui võimalik, et homaari võiks glasuurida.

  • Purusta sõrad noapea või pähklitangidega. Eemalda kõõlus ja võta liha välja.

  • Pärast sõrgade eemaldamist lõika ära magu, mis on tugev kott silmade taga.

  • Emaslooma mari ja söödav maks asuvad keha keskosas.

  • Võta seljakilbi all olev homaarivõi ehk looma rasv välja ja hoia alles.

  • Murra lakk ja sõrad ettevaatlikult lahti ja võta liha välja.

Krabide avamine oleneb sellest, kuidas neid süüakse. Kui soovid serveerida pool krabi, lõika selg pikuti läbi. Terve krabi avab sööja ise nii, et kilbist tekib nõu, millest võib süüa.

  • Aseta keedetud krabi selili, hoia jalgadest kinni ja murra saba ära.

  • Isasloomal on saba kitsam kui emasloomal. Kui emaslooma saba on eemaldatud, on mari näha.

  • Torka noaotsaga koor mitmest kohast läbi ja keera. Koor naksatab ja avaneb.

  • Tõsta kilp ära ja võta mari välja.

  • Eemalda kogu mari korraga. Eemalda lõpused ja sisikond.

  • Võta liha spetsiaalse kahvli või terava noa abil koorest välja. Kraabi kogu liha koore küljest ära.

  • Eemalda sõrgadelt koorik ja võta liha välja. Täida koorik lihaga, tõsta vaagnale ning aseta jalad ja sõrad krabi kõrvale.

Austrite avamiseks on restoranides spetsiaalne austrinuga, aga kodus saab hakkama ka tavalisega.

– Austrikarbi teravamas otsas on karbipoolte vahel väike pragu, nuga tuleb sinna vahele suruda ja karbipooled noaga edasi-tagasi lõigates lahti kangutada.

– Kontrollimaks austri kõlblikkust, tuleb noaotsaga tasakesi austri servi torkida. Kui auster tasakesi kokku tõmbuma hakkab, on ta elus.

– Austri kõlbmatuks tunnistamisega ei tohi kiirustada, sest ta reageerib ärritusele väga aeglaselt, kogenematule silmale peaaegu märkamatult.

– Koos karbipoolde jäänud mereveega austreid neelata ei soovitata – selles vedelikus võib olla igasuguseid kahtlasi asju.

Kuidas vähki süüa?

– Kõigepealt murtakse küljest vähi sõrad ja eemaldatakse sõra väiksem haarats. Sõrgadest imetakse mahl välja. Seejärel murtakse küünte või hammastega katki sõra sisekülg, eemaldatakse sõra seest liha, mille võib kohe ära süüa või hoida pärastiseks.

– Hoides vähki mahlast tühjenemise vältimiseks seljaga allapoole eemaldatakse vähi lakk ja lutsitakse tühjaks vähi seljaosa. Lakk murtakse lahti, eemaldatakse selles olev liha. Siin peab olema tähelepanelik leidmaks piki lihakiudu kulgevat musta soolt ja selle eemaldama. Edasi toimitakse samaselt sõrgade lihaga.

– Vähi rindmiku küljest eemaldatakse vähi jalad, mis lutsutatakse, kasutades ka hambaid, seest tühjaks.

– Seejärel asutakse tühjendama vähi rindmikku. Seljakilbi siseküljelt eemaldatakse küüne abil ja süüakse ära seal olev rasv (sisaldab hulgaliselt oomega- rasva).

– Maitsev on ka rindmikus olev kollakasroheline mass, mis ei ole midagi muud, kui vähi maks.

 

Anneli Allikas-Parv