Kuidas serveerida juustu!

Kuidas serveerida juustu!

Juust käib suure suve juurde nagu grillimine, meri ja piknikud. Et juustu parimad maitseomadused välja tuleks, tasuks tähele panna järgmisi serveerimisnippe:

Juust käib suure suve juurde nagu grillimine, meri ja piknikud. Et juustu parimad maitseomadused välja tuleks, tasuks tähele panna järgmisi serveerimisnippe:
 
1. Kui plaanid pakkuda juustuvaagnat, olgu siis enne või pärast põhisööki, ära pinguta üle. Valikus ei peaks olema mitte üle viie juustu korraga. Seevastu võid toidu huvitavaks ja erinevaks teha, pakkudes eri suuruse, viiluprofiili ja kujuga tükke, kata neid maitseainetega. Mõned juustud, näiteks E-piima Südamejuust on juba poes saadaval eri kujul: viilude ja pulkadena. Tugevamaitselised aromaatsed juustud tuleks õrnadest lahus hoida, et need maitset ei mõjutaks, samuti oleks hea kasutada eraldi nuga.
 
2. Isegi tagasihoidlikum juustuvalik võib esinduslik paista, kui pisut vaeva näha. Serveerida võib näiteks puust lõikelaual, marmortahvlil, kõrtest matil või madalas korvis. Saiad-kreekerid-crissinid serveeri eraldi.
 
3. Õunu, pirne, viinamarju, maasikaid, viigimarju ja melonit võib samuti vaagnale kuhjata, eriti, kui joogiks on kokteilid. Õun ei sobi oma happe tõttu kindlasti kokku punase veiniga. Veinid ja juust sobivad paremini kokku saia, mandlite, pähklite, mee, mooside-tšatnide-marmelaadide ja mahedate sinepitega.
 
4. Menüüd läbi mõeldes planeeri ette, millal tahad juustu lauale tuua. Peale põhirooga serveerituna, magustoidu asemel, ongi lihtsale söömaajale pidulik nüanss lisatud. Enne põhirooga juustu aperatiividega serveerides pea meeles, et see on väga toitev ning ei maksaks külaliste kõhtu neist liialt täis sööta. Selle piimatoote teeb toitvaks rasva ja toitaineterikkus. E-piima meiereijuhi Uno Saksi sõnul kulub ühe juustukilo tegemiseks ca10 liitrit piima, inimese päevase kaltsiumivajaduse rahuldab enamasti juba 100-grammine tükk.
 
5. Juustu ei tooda lauale otse külmikust, sest siis ei levita need oma aroome ja ka maiste pole nii rikkalik. Võta juust külmikust välja 20 minutit enne lauale toomist ja jäta kas klaaskupli või toidukilega kaetult oma aega ootama.

Vaata ka www.epiim.ee