Reklaam sulgub sekundi pärast

Nostalgiahõngu sinu kööki!

Kui raha laristada pole, aga isu sooja stritsli, palmiksaia või saiaksete järgi on suur, siis proovi neid ise kodus valmistada. Tuleb tunduvalt odavam ning kindlasti ka maitsvam. Ja ka need, kes igatsevad vanaema küpsetatud pidusaiu saavad oma nostalgiadoosi kätte. Proovi ja anna ka Buduaarile teada kuidas välja kukkus! 


Palmiksai 
4 tk

 

Vaja läheb:

1 kg kvaliteetset nisujahu
1 muna
50g pärmi
200g võid
5 dl piima
3 dl suhkrut
1/2 tl soola
rohkelt rosinaid
määrmiseks 1 muna


Valmistamine:

Sulata pärm väikeses kausis 1 tl suhkruga vedelaks ning lisa see käesoojale piimale. Sega hoolikalt ning vispelda sisse muna ning suhkur ja sool. Hakka tasapisi jahu lisama. Kõige lõpus lisa sulatatud või ja vees ligunenud ning kuivaks nõrutatud rosinad. Sõtku ühtlaseks taignaks ning aseta sooja tuuletõmbuseta kohta puhta rätiku alla kerkima. Taigen on valmis kui ta on kahekordistunud.

Nüüd võta kaks suure rusika suurust portsu ning vooli kätega rullised pikkadeks lintideks. Vooli üks tipa pikem kui teine. Aseta mõlemad lindid hobuseraua kujuliselt (pikem lint olgu väljaspool) nii, et ava jääb sinu poole. Põlmi patsid ning peida ots palmiku alla ära. Määri munaga ja küpseta ahjus 200 kraadi juures kuskil 20 minutit kuni sai on tikuga katsudes seest kuiv. 

 

* Rosinaid võid kohe palju kasutada, sest need kipuvad ära kaduma kui taigen paisub.

* Kasuta Sunnuntai saiajahu. See on end siiamaani kõige rohkem tõestanud.

* Võid palmikule peale raputada ka jahu-suhkru- või segu. Selleks haki äsja külmikust võetud või jahu ja suhkruga sõmeraks. Suhkruga ei pea siinkohal koonerdama. Mida magusam seda parem. 

* Peale ja taigna sisse võid ka mooniseemneid raputada!

* Kui mõni sai jääb siiski üle siis pista see sügavkülma! 

*Sama taigent võid kasutada ka teiste pirukate küpsetamiseks.

 

Lahedat katsetamist!

Mirjam Simmer
Kokakunsti toimetaja