Põltsamaa praekapsas sealihaga ja peedibesee Neikidi moodi

15 kommentaari
Põltsamaa praekapsas sealihaga ja peedibesee Neikidi moodi

Ühel sügispäeval kutsus Põltsamaa Felix meedia ja toidumaailmaga toimetavad inimesed Toomepea läheduses asuvasse restorani Neikid, et üheskoos nautida viiekäigulist lõunasööki, mis oli valmistatud uutest Põltsamaa Koduse sarja hoidistest.

Ühel sügispäeval kutsus Põltsamaa Felix meedia ja toidumaailmaga toimetavad inimesed Toomepea läheduses asuvasse restorani Neikid, et üheskoos nautida viiekäigulist lõunasööki, mis oli valmistatud uutest Põltsamaa Koduse sarja hoidistest.

Eesti suurima toiduainete ja jookide valikuga ettevõttest Põltsamaa Felix olid meid võõrustamas Karin Kustavus ja Marek Viilol, kes kirjeldasid meile kõike seda eelnevat teekonda, mis toimub enne purgikaane sulgumist ja kaupluse lettidele jõudmist. Meie oma Eestimaa köögiviljadest valmistatud ja kodustest maitsetest inspireeritud Koduses sarjas on viis uut maitset, nendest kaks erinevat kapsahoidist, kahed krõmpsuvad kurgid ja maitsev marineeritud punapeet, mis oli purki pistetud riivitud kujul.

Põltsamaa Felixi turundusdirektor Marek Viilol tutvustas uusi maitseid järgmiselt: „Uute hoidiste tegemisel oleme lähtunud kodustest-mahedatest maitsetest. Näiteks lisame marineeritud kurgile mustsõstralehti ja värskeid küüslauguküüsi ning kasutame senisest mahedama maitsega marinaade.“ Marek Viilol tõi uutest hoidistest eraldi välja praekapsa, mis valmib dessertveiniga Põltsamaa Kuldne. „Vein annab kapsale kergelt karamellise õunamaitse ning tasakaalustab kapsa happesust meeldivalt, lisades sellele magusust ja kergust.“
Restoran Neikid peakokk Koit Uustalu oli loonud lähtuvalt uutest maitsetest väga maitsvad ja lihtsalt valmistatavad road, mida soovime siin ka oma toidunautlejatest lugejatele soovitada. 

Põltsamaa praekapsas sealihaga Neikidi moodi 

Mahlased lihapallikesed krõbedas kattes, mille täidises on sealiha kokku segatud kahe erineva praekapsaga – üks õunaveini ehk Põltsamaa Kuldse lisandiga ja teine köömnetega.
Kogus 10 inimesele


200 g sealiha kaelakarbonaad või praetükk (võid kasutada ka eelmise päeva seapraadi)
100 g Põltsamaa Kodune praekapsas Põltsamaa Kuldsega
100 g Põltsamaa Kodune praekapsas köömnetega
50 g kamajahu
100 g riivsaia või –leiba
1 muna

Pruunista sealiha ahjus kuldseks, aseta liha haudepotti ning hauta, kuni liha laguneb koost.
Lisa kapsad ning hauta veel, samal ajal kahvliga segades, et liha lõhustuks ja muutuks kapsaga ühtseks massiks. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga.
Jahuta mass ning vormi sellest pallikesed (ca 7 cm läbimõõdus). Veereta pallikesed kamajahu-riivsaia segus ja seejärel lahtiklopitud munas. Friteeri pallid õlis või küpseta 200-kraadises ahjus kuni need on kuldpruunid.


Peedibesee kitsejuustu ja peedivinegretiga

Magusamaitselisest Põltsamaa Koduse riivitud punapeedist saad magustoiduks valmistada beseed, mille juurde serveeri kitsejuustukreemi ja pisut hapukat peedivinegretti. Kogus 10 inimesele.

Peedibeseed
8 munavalget
näpuotsaga soola
350 g suhkrut
2 tl sidrunimahla
4 tl tärklist

Peedisiirup
100 g Põltsamaa Kodune riivitud punapeeti koos vedelikuga
50 g suhkrut
50 g vett

Pressi riivitud peedist võimalikult palju mahla välja ning sega see vedelik vee ja suhkruga omavahel läbi. Pane potiga tulele ning keeda madalal kuumusel kuni tekib paks siirup. Jahuta see.
Vahusta munavalged soola, suhkru, sidrunimahla ja tärklisega tugevaks vahuks. Peata mikseri töö ning nirista hulka peedisiirup. Sega käsitsi segamini, nii et segu jääks tuntavalt punasetriibuline.
Aseta mass kondiitrikotti ning pigista küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed ringid (ca 5 cm läbimõõt). Küpseta beseesid 100-kraadises ahjus ca 1-1,5 tundi või kauem kuniks beseed krõpsuks ja kuivaks küpsevad.

Kitsejuustu kreem
100 g kitsejuustu
50 g 35% koort
50 g mett
Sega kõik komponendid omavahel ühtlaseks, paksuks massiks.

Peedivinegrett
100 g Põltsamaa Koduse riivitud punapeet

Purusta peet saumikseriga ning eralda vedelik sõela abil. Keeda vedelikku madalal kuumusel, kuniks sellest saab paks siirupilaadne mass.

 

Hõrke maitseelamusi!

 

Krista Maldur