Pühadepasha munaga ja munata

14 kommentaari
Pühadepasha munaga ja munata

Eestlaste jaoks pole munadepühad ainult religioosne tähtpäev, vaid tähistab pigem kevade algust ja seda, et ees on soojem ning valgem aeg. Kõige rohkem on meil traditsioonidest au sees munade värvimine ja koksimine ning Vene õigeusust mõjutatud kohupiimamagustoit – pasha.

Eestlaste jaoks pole munadepühad ainult religioosne tähtpäev, vaid tähistab pigem kevade algust ja seda, et ees on soojem ning valgem aeg. Kõige rohkem on meil traditsioonidest au sees munade värvimine ja koksimine ning Vene õigeusust mõjutatud kohupiimamagustoit – pasha.

Kuna munade värvimisega saame ikka hakkama, siis keskendume pasha valmistamisele. Varu endale lisaks toorainele tükk marlit ja võid juba päev varem sukaadi valmistada, kui eelistad ise tegemist poe omale.

Lisan siia ka ühe sukaadi retsepti.

SUKAAD

5 apelsini

2 tassi vett

1 tass suhkrut

Pese apelsinid harja ja kuuma veega. Koori õhukeselt koor maha ja tükelda kuubikuteks. Sulata suhkur ja vesi, lisa sinna apelsini tükid ja lase neil aeglaselt keeda, kuni siirup pakseneb – kuni 1 h. Jahuta ja kurna. Seejärel pane ahjuplaadile ja puista suhkruga üle. Lase ahjus 50C juures olla tunnike. Või nii kaua, kuni nad kuivad on.

TRADITSIOONILINE PASHA

1 kg lahjat kohupiima

250 g võid

5 muna

4 dl hapukoort

2 tl vanillisuhkrut

½ dl hakitud mandleid

½ dl väiksed rosinad 

2 dl suhkrut

Valmistamine:

Sulata või potis ning lisa kohupiim, hapukoor ja munad. Kuumuta segu, seda kogu aeg põhjani läbi segades. Kui segu hakkab keema, tõsta see tulelt ja lisa suhkur, vanillisuhkur, purustatud mandlid ja rosinad. Jätka segamist, kuni suhkur on sulanud. Kummuta pasha vormi ja jäta üheks ööks nõrguma.

 

VIKERKAARE PASHA

60 g võid

400g kohupiima

1 suur muna

1 dl suhkrut

1 dl hapukoort

1 tl vanillsuhkrut

1 dl hakitud mandleid

1 dl kuivatatud greipi

1 dl apelsini sukaadi

Valmistamine:

Sulata potis või. Lisa kohupiim, hapukoor ja klopitud muna. Kuumuta segu keemiseni, kogu aeg põhjast segades. Võta pott tulelt ja lisa suhkur, vanillisuhkur, hakitud mandlid ja greip ning sukaad. Sega, kuni suhkur on sulanud. Nüüd vala segu marliga kaetud sõelale ja jäta vähemalt üheks ööks külmkappi nõrguma. 

 

MUNADETA PASHA

800 g kohupiima

200 g võid

200 g vahukoort

200g suhkrut

100 g pähkleid

200 g sukaadi

1 apelsini koor 

Valmistamine:

Kata sõel marliga. Vahusta vahukoor, sulata või ning sega kõik ained omavahel kokku. Vala mass marliga kaetud sõelale ja voldi marli ääred peale ning aseta pashale mingi raskus. Pane külmkappi ja lase vähemalt öö nõrguda.

Häid pühi!

 

Allikas Okomarket.ee