Reklaam sulgub sekundi pärast

Pühadeporteris hautatud sealiha sibulamoosi ja tomatimarmelaadiga

 

Jõuluaeg toob tuppa hapukapsalõhna, vürtside ja kaneeli aroomi ja kui üks viguriga lihahautis tumeda õllega valmistada, oleks nagu aegade hämarusest pereisa taas koduõlut tegema hakanud. Linnaste ja karamelli pruun lõhn. Olete mõelnud, et lõhnadel on värvid!? Tummiselt pruuniks ja muredaks haudus ka pühadeporteris sealiha. Lisandiks pakutud hapukapsaid hautasin aga vahelduseks hoopiski heleda õllega. 


 

Jõuluaeg toob tuppa hapukapsalõhna, vürtside ja kaneeli aroomi ja kui üks viguriga lihahautis tumeda õllega valmistada, oleks nagu aegade hämarusest pereisa taas koduõlut tegema hakanud. Linnaste ja karamelli pruun lõhn. Olete mõelnud, et lõhnadel on värvid!? Tummiselt pruuniks ja muredaks haudus ka pühadeporteris sealiha. Lisandiks pakutud hapukapsaid hautasin aga vahelduseks hoopiski heleda õllega. 

Retsepti jaoks (4 inimesele) läheb vaja:

1,2 kg sealiha

õli

1 sibul

1 purk Vertigo Gourmet sibulamoosi

4 küüslauku

1 porgand

1 pudel porterit

1 purk Vertigo Gourmet tomatimarmelaadi

1 loorberileht

1 tl kaneeli

1 tl sinepiseemneid

soola, pipart, suhkrut

 

Hapukapsad heleda õllega:

1 kg hapukapsaid porgandiga

3 õuna

4 dl heledat õlut

2 dl suhkrut

1 sibul

2 dl vett

50 g võid

soola

mett

 

Tükelda taine sealiha suuremateks tükkideks, sobib abalihatükk, eemalda vajadusel rasv, kamar. Haki sibul, riivi porgand ja purusta noaseljaga küüslauk. Kuumuta pannil õli. Mina kasutasin Ballarini uut heledapõhjalist panni, kus tore thermopointi punaseks muutuv märk teavitab õigest saavutatud temperatuurist. Pruunista lihatükid ühe kihina mõlemalt poolt ja tõsta suuremasse hautamispotti. Kui kõik liha on pruunistatud, lisa sibul ja riivitud porgand. Alanda kuumust ja liiguta aeg ajalt. Raputa lihatükkidele teelusikatäis kaneeli ja sinepiseemneid, keeruta panniroog kiirelt kuumast õlist läbi. Lisa küüslauk ja Vertigo Gourmet sibulamoos ning tomatimarmelaad. Purusta üks suur loorberileht ja puista roale. Vala järk-järgult juurde porteriõlu. Maitsesta soola ja meelepärase pipraga, tasakaalusta hiljem suhkruga. Lase madalal kuumusel haududa. Vajadusel lisa vett. Hautis jääb hõrk, kastmes on tunda porterist jõulust karamelli, tomatimarmelaadist tomatist suitsusust ja sibulamoosi purgi avamine tõi niigi juba jõulud tuppa.

Keeda juurde kartuleid ja porgandeid. Lõika klaasiga rukkileivast ümmargune ketas, tõsta lusikaga sinna nii tomatimarmelaadi, sibulamoosi kui sinepit, kaunista pohladega. Paku kõrvale õlles hautatud kapsaid ja serveeri ülalt kitsenevas klaasis pühadeporterit. 

Kapsaid valides vali kohe niisugune hapukapsasegu, kus on ka porgandit näha. Pane suurde potti kapsas, tükelda kolm kodust õuna, haki 1 keskmine sibul, lisa õlu, vesi, või, suhkur, sool ja veidi mett. Lase paar tundi haududa madalal kuumusel. Maitsesta lõpptulemus. 

 

Lumelörtsis, tuules ja vihmas tasuks sisse astuda vanalinna sattudes Vertigo Gourmet Deli & Cafe´sse. Kuldne soe särav valgus. Malbed, särasilmsed asjalikud teenindajad. Hea kohviaroom. Pikantsed delikatessid kuldsete kaantega väikepurkides. Beseekuhilad nagu valge lumi meelitamas kaneelise jõhvika- ja šokolaadise apelsinikreemiga. Šokolaaditrühvlid ja minikoogid, toorjuustust rikkad pidumaiused. Ja peremees Imre Kose ise viib laualt nõud ja küsib lahkelt, kuidas maitseb? Laual väreleb küünlaleek.

Järgmisel korral teeme siis midagi ahvatlevalt magusat, nii tore, et see teile meeldib.  

 

Pille Viljamaa

 

 

 

 

 

[gallery ids="1882704,1882712,1882720,1882729"]