Reklaam sulgub sekundi pärast

Rabarberi-apelsinikook munavalge-kattega

Rabarber on kevadine varajane tärkaja ja kaunis päikesesoe on kasvatanud juba prisked varred. Oluline ongi rabarberit toidus kasutada kevadsuve alguses, sobitades kookide ja magustoitude kõrval teda ka lihamarinaadi või hea suvise napsu valmistamiseks. Rabarberi heaks kaaslaseks sobib hästi maasikas, aga ka apelsin. Ja vürtsmoosides tomat ja sibul. Oblikhappe sisalduse tõttu sobib rabarberikoogi kõrvale klaas piima või jäätist ja kohupiima lisandiks pakkuda. 


 

Rabarber on kevadine varajane tärkaja ja kaunis päikesesoe on kasvatanud juba prisked varred. Oluline ongi rabarberit toidus kasutada kevadsuve alguses, sobitades kookide ja magustoitude kõrval teda ka lihamarinaadi või hea suvise napsu valmistamiseks. Rabarberi heaks kaaslaseks sobib hästi maasikas, aga ka apelsin. Ja vürtsmoosides tomat ja sibul. Oblikhappe sisalduse tõttu sobib rabarberikoogi kõrvale klaas piima või jäätist ja kohupiima lisandiks pakkuda. 

 

Koogipõhi:

150 g võid

2 munakollast

1 dl suhkrut

1,5 dl nisujahu

1 dl kartulijahu

1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:

300 g rabarberit

1 apelsin

1 spl kartulijahu

1 spl suhkrut

Kate:

4 munavalget

veidi soola

sidrunimahla

1 dl suhkrut

 

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa munakollased. Sega nisujahu kartulijahuga ja küpsetuspulbriga, lisa muna-või-suhkrusegule. Sega, kuni moodustub taignapall, pane pooleks tunniks taigen külmkappi.

Haki rabarberid, noori varsi ei pea koorima. Koori apelsin ja tükelda, sega rabarberitükid apelsiniga ja kartulijahu ning suhkruga. Määri 26 cm läbimõõduga koogivorm võiga, puista veidi jahu, mätsi taigen koogivormi põhjale, torgi kahvliga taignasse augud. Küpseta põhja eelkuumendatud ahjus 200kraadi peal 15 minutit.

Katteks vahusta munavalged sutsu soola ja sortsu sidrunimahlaga, edasi vahustades lisa alles suhkur. Kui koogipõhi on kenasti pruun, pane rabarberi-apelsinisegu põhjale ja munavalgevaht kõige peale. Küpseta ahjus 180 kraadi peal 15-20 minutit, kuni munavalgekate on helepruun. Keera ahjukuumus välja ja lase koogil veidi aega ahjus jahtuda lahtise uksega. Hiljem kata köögirätikuga ja lase täiesti maha jahtuda. 

Selles koogis on põhjas ja kattes suhkur, vahekiht peategelase rabarberiga jääb lahedalt hapukas, kuhu kullakarvaline apelsin annab mõnusat tsitrusele omast magusust.

Head küpsetamist!

 

 

Pille Viljamaa