REISIKIHK viis ettevõtjaks

REISIKIHK viis ettevõtjaks

Tallinnas Keskturu väravate juures avatud Tai restoranis askeldab pisikest kasvu noormees. Jookseb saalis ringi ja kastab lilli. Kerge väsimus paistab näost, kuid naeratus annab mõista, et ta hing on rõõmus. See on Alex Šihov, kes oma eluunistuse sees igapäevaselt tegutseb.

Alex alustas 15 aastat tagasi oma CV-d esimese tööalase sissekandega, tehes lihtsat baaritööd. Väikesest keldribaarist ja järgmisest töökohast pubis sai ta oma algsed teadmised toitlustuse ja teeninduse maailmas. Sealt edasi liikus Alex aga juba restorani Kathmandu Hill, milles töötatud 11 aastat tegid kunagisest algajast teadliku ja oskusliku restoranijuhi. Mõned aastad tagasi tekkis unistus päris oma restoranist.

Puhkusereisid naeratustemaale Taisse ja sealsed uued kokkadest sõbrad andsid viimase tõuke – Eestisse peab tulema päris Tai restoran. Mõeldud-tehtud ning partneriga koos saigi aastase tegutsemise tulemusena avatud uus restoran New Thai.

Bürokraatia ja võimatute nõudmiste tõttu alustava ettevõtte toetustest loobumine tegi käivitamise väga keeruliseks. Ka kokkade elamislubade saamine tundus läbi seinte jooksmisena. Kui aga tahtmine on suur, siis on kõik võimalik. Koos oma partneriga “näriti” läbi seinte ning esimesed kolm kuud on juba restoran avatud olnud.

“Raske on see algus,” ütleb Alex naeratus näol. “Meie tiim on hea, aga palju asju tuleb ise ära teha”. Tõepoolest on Alexi tööde hulgas nii laudade puhastus, pisiremont, kauba tellimine, dokumentide koostamine kui inimeste ja tööprotsesside juhtimine. Ka tavapärased peakoka ülesanded on Alexi turjal, kuna Tai kokkadel on kauba tellimine ja dokumentide koostamine keeleliselt keeruline. Nõude peseminegi ei ole Alexile võõras. “Selline see omaniku elu ongi,” ütleb Alex rahulolevalt ja ikka naeratus näol. “Kui on tahtmine ja ülesanded on jagatud, siis saab ikka hakkama”. Partner Toomas Raisti õlul on arved, lepingud ja turundus, kuna ta ei saa restoraniga oma päevatöö ajal tegeleda.

Praeguseks on koduste Tai toitude restorani üles leidnud juba väga paljud inimesed. Reklaam on suuresti liikunud just inimeselt inimesele. Sööjad kiidavad sõpradele oma kogemust ja nii see info levib.

Eesti on saanud omale uue ettevõtte, kus omanikud ei tegutse vaid Exceli tabeli numbrite põhjal, vaid on ihu ja hingega äris sees. Restoran annab tegevust üheksale inimesele ning hetkel otsitakse juurde veel kaht inimest.

Leia menüü ja info kodulehelt newthai.ee

Just selliseid Alexeid Eesti majandusel vaja ongi!