TURUL KÄIMINE toob parema päeva: teeme selgeks miks?

Foto: 123rf

Buduaari ajakiri

Sirle Trestip

Nooremana pidasin turgu pensionäride pärusmaaks, kuid Prantsusmaal elades muutsin oma arvamust, kirjutab Buduaari kolumnist Sirle Trestip, kes elab Prantsusmaal.

Toitumine on kindlasti üks teemadest, kus mu harjumused Prantsusmaal elades kõige rohkem muutunud on. Seda mitte ainult toidu tegemise ja söömise kohapealt, vaid ka toidu ostmise – nimelt olen Prantsusmaal avastanud toiduturud ja nende püsikliendiks hakanud.

Juba mitu aastat on minu harjumuseks käia igal laupäeva hommikul linna suurimal turul end nädala puuviljade, juurviljade, kala- ja lihatoodetega varustamas. Põhjuseid, miks minu meelest turg Prantsusmaal parim koht on, kust värskeid toiduaineid osta on mitmeid:

  • Prantsusmaa turul müüdavate juur- ja puuviljade valik sõltub aastaajast. Näiteks ei saa jaanuaris turult maasikaid ja sparglit osta, vaid saab mandariine ja kapsast, kuna jaanuar ei ole maasika- ega sparglihooaeg. Tänu sellele on enamik juur- ja puuvilju alati värsked, välja arvatud mõned eksootilisemad puuviljad, mida aastaringselt osta saab. Lisaks ajendab kitsendatud valik olema leidlik toidu tegemisel ja innustab katsetama uusi juurvilju, mida võib-olla muidu ei ostaks.
  • Enamik müüjatest on kohalikud talunikud ja nende toodang tuleb lähedalasuvatest küladest.
  • Iga nädal samal turul käies on lõpuks kohalikud müüjad tuttavad. Tüütust ülesandest süüa osta on saanud meeldiv sotsiaalne tegevus. Lisaks hindavad Prantsuse kaupmehed püsikliente ja annavad tihti näiteks nelja kiivit ostes viienda tasuta.
  • Müüjad tunnevad oma kaupa ja mõnda uut juurvilja või kalasorti ostes, jagavad tihtipeale häid retseptisoovitusi, kuidas ostetud toodet küpsetada.
  • Puuviljamüüjad pakuvad sagedasti enne ostmist puuvilju maitsta, lõigates ühe tükikese virsikust, pakkudes mõne viinamarja või koorides lahti mandariini. See pole kindlasti kõige hügieenilisem variant, aga kindlustab maitsvad ja mahlased puuviljad.
  • Hommikune jalutuskäik turule on tervisele kasulik, ajendab juba hommikul tegutsema ja annab hea energia kogu ülejäänud päevaks.

Lisaks laupäevasele turulkäigule proovin alati ka reisides kohalikud turud üles otsida. Uues piirkonnas huvitavad mind eriti need turud, mis kohapeal einestamisvõimalust pakuvad.

Minu lemmikturgude hulka kuuluvad Bordeaux’i Capucins’e, Pariisi Saint-Quentin’i, Narbonni ja Uzes’i turg. Kindlasti on mul palju turge veel avastada ja näiteks Prantsusmaa 2021. aasta kõige ilusamaks valitud Etaples-sur-Mer’i turule ei ole ma veel jõudnudki. Jah, Prantsusmaal valitakse igal aastal riigi ilusaim turg!

Tavaliselt pakuvad Prantsusmaa turud hulganisti produits de terroir´i: konkreetses geograafilises piirkonnas toodetud tooteid, mille originaalsus peitub just selle tootmispiirkonna eripäras.

Produits de terroir on garanteeritud AOP märgisega (Appellation d’origine protégée) ja veinide puhul on selleks AOC märgis (Appelation d’origine controllée). Mõlemad on originaalsust tõendavad sertifikaadid ja garanteerivad, et toode on toodetud ja töödeldud ühes kindlas geograafilises piirkonnas. Prantsusmaal on üle neljasaja AOC märgiga veini ja üle saja AOP märgiga põllumajandustoodangu, viimasest umbes 40% on juustutooted. AOP tooted võivad olla kas toortooted nagu Roscoffi sibul või töödeldud tooted, nagu näiteks Morbieri juust.

Enne uue piirkonna külastamist uurin, millised on sealsed kohalikud tooted ja proovin need siis turult üles leida. Isegi, kui produits de terroir’i valik on piiratud, tasub ikkagi kohalikul turul tiir teha, sest midagi maitsvat leiab igalt Prantsuse turult kindlasti.

Sirle Trestip / Foto: erakogu